NDP Photo Agency
NDP Photo Agency
ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ

Όσα έγιναν στα βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου -Μεγάλος νικητής «Ο Γιος της Σοφίας»


To βράδυ της Δευτέρας 23 Απριλίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση απονεμήθηκαν τα βραβεία Ίρις, της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου σε μια λαμπερή διοργάνωση, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εβδόμη τέχνη στην Ελλάδα.

Σε μια χρονιά με σχετικά μικρή παραγωγή, τις εντυπώσεις αλλά και τα περισσότερα βραβεία κέρδισαν «Ο Γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου, μια ποιητική ιστορία ενηλικίωσης που διακρίθηκε σε ξένα φεστιβάλ, αλλά και το ιστορικό δράμα εποχής «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου.

Ακολούθησαν  το «Do it yourself» του νεαρού Δημήτρη Τσιλιφώνη, που απέσπασε πολλά τεχνικά  βραβεία, αλλά και το  «Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη που συγκίνησε το κοινό.

Με χιούμορ και καυστικές ατάκες ο Γιώργος Πυρπασόπουλος- ο οποίος γιόρτασε και την ονομαστική του γιορτή με τους προσκεκλημένους- και ο Μάκης Παπαδημητρίου, οι οικοδεσπότες της εκδήλωσης έδωσαν έναν ευχάριστο κωμικό τόνο, παρουσιάζοντας την βραδιά ως ένα εκτενές fake δελτίο ειδήσεων, με ροζ και γαλάζια σμόκιν ενώ δεν έλειψαν και οι καυστικές ατάκες για τα κακώς κείμενα του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και για τα διάφορα ευτράπελα που συνέβησαν αυτή τη χρονιά.  

Μαζί τους, ο Σπύρος Γραμμένος με την μπάντα του συνόδευαν τη βραδιά μουσικά με ρετρό διάθεση.

NDP Photo Agency
NDP Photo Agency

 Επίτιμος καλεσμένος ήταν ο Αλεξάντρ Ντεσπλά,  ο οποίος προσφάτως βραβεύτηκε και με το Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής για τη «Μορφή του Νερού» του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο.

Ο ελληνικής καταγωγής συνθέτης ξεκίνησε τον λόγο του λέγοντας. «Merci. Γάλλος είμαι, αλλά είμαι μισοέλληνας και μισοέλληνας είναι Ελληνας!».

Μετά, όμως, συνέχισε στα αγγλικά και μίλησε για τους Έλληνες που τον επηρέασαν, όπως τον Χατζιδάκι και τον Ρίτσο, δηλώνοντας ότι δεν θα γινόταν συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής, αν δεν άκουγε την ελληνική μουσική που έβαζε η μητέρα του στο σπίτι.   

Τέλος, ενθάρρυνε τους Έλληνες δημιουργούς να συνεχίσουν να κάνουν ταινίες, ενώ συνεχάρη τους παρουσιαστές για το κέφι τους και δήλωσε ενθουσιασμένος με τη ζωντανή μπάντα, πράγμα που όπως είπε μόνο τα Όσκαρ το κάνουν.

Ο πρόεδρος της ΕΑΚ, Βασίλης Κατσούφης, ήταν από τους πρώτους που ανέβηκε στη σκηνή, σχολιάζοντας τα θετικά της χρονιάς, όπως το γεγονός ότι γίνονται πολλές ταινίες παρά τις δυσκολίες, ότι λειτούργησε η ΕΚΟΜΕ για τη συγχρηματοδότηση ταινιών, αν και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αδυναμία του ΕΚΚ, την έλλειψη κινηματογραφικής παιδείας, αλλά και την απουσία του υπουργείου Πολιτισμού από τον χώρο του σινεμά. 

Τις εντυπώσεις, πάντως, βέβαια έκλεψαν οι κυρίες της βραδιάς, γνωστές ηθοποιοί του θεάτρου και της τηλεόρασης που παρουσίασαν πολλά  βραβεία, όπως η σικάτη Μαρία Ναυπλιώτου με το λευκό της κοστούμι ,η Δήμητρα Ματσούκα με το κατακόκκινο φόρεμα της,αλλά κι η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους με  ένα υπέροχο μαύρο μακρύ φόρεμα με cut-out στη μέση.

NDP Photo Agency
NDP Photo Agency

Από τις πιο «αμήχανες» στιγμές της βραδιάς ήταν όταν η Ζέτα Δούκα σηκώθηκε να παρουσιάσει το βραβείο  ενδυματολογίας, (που πήγε στην κύρια Γιούλα Ζωιοπούλου για το « Τελευταίο Σημείωμα»), η οποία ρώτησε τον Μάκη Παπαδημητρίου αν την είχε δει στη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή, όπου υποδυόταν την Μελίνα Μερκούρη κι αν του άρεσε. Εκείνος απάντησε « ναι», αλλά όχι τόσο ένθερμα, γεγονός που σχολίασε η κυρία Δούκα.

Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε προηγηθεί, μάλιστα, ένα αστείο βίντεο σχετικά με τον Γιάννη Σμαραγδή, που βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής των δύο παρουσιαστών, προφανώς λόγω των πρόσφατων ακραίων δηλώσεών του.

Τα βραβεία Ά Ανδρικού και Γυναικείου ρόλου απέσπασαν ο Ανδρέας Κωνσταντίνου («Τελευταίο σημείωμα»), ο οποίος όμως έλειπε για γυρίσματα στην Κύπρο, οπότε το βραβείο του παρέλαβε ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης και η Κάτια Γκουλιώνη ( «Πολυξένη») που εμφανώς συγκινημένη ευχαρίστησε τους συνεργάτες της και κυρίως τη σκηνοθέτη Δώρα Μασκλαβάνου για την εμπιστοσύνη της.  

Αξίζει, μάλιστα, να πούμε ότι οι δυο νικητές θα συμπρωταγωνιστήσουν στη νέα ταινία του Άγγελου Φραντζή.

Η Λυδία Φωτοπούλου παρέλαβε το βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία  «Πολυξένη»  και μάλιστα  δήλωσε έκπληκτη για αυτή τη βράβευση που περίμενε από το θέατρο, όπως είπε.

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ηθοποιός με κινηματογραφικότητα που σπανίως όμως βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη, τιμήθηκε με το Βραβείο Β’ Ανδρικού ρόλου για τον «Γιο της Σοφίας», που το αφιέρωσε στα «μυρμήγκια που τρέχουν σαν παλαβά την ώρα του γυρίσματος», στους ανώνυμους ανθρώπους του κινηματογράφου που δουλεύουν πίσω από τις κάμερες, στην Ελίνα Ψύκου και στον παραγωγό της ταινίας, Γιώργο Καρναβά.

NDP Photo Agency
NDP Photo Agency

Ο Αχιλλέας Κυριακίδης, επίσης, παρουσίασε τα δύο projects που χρηματοδοτούνται με 15.000 ευρώ το καθένα από το Film Factory Short Film Fund και την Cosmote TV που είχε φέτος 160 συμμετοχές στην πρώτη ή δεύτερη ταινία τους.

Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, θέλησε να  μεταδώσει έναν τόνο αισιοδοξίας για την πορεία του ελληνικού σινεμά λέγοντας:

«Όλοι κρίνονται από τις πράξεις τους, καλοδεχούμενη και η γκρίνια και η κριτική, πολλά πράγματα που δεν είχαν γίνει εδώ και καιρό θα γίνουν, γιατί τα θέλει η κοινωνία κι ελπίζω του χρόνου να έχουμε περισσότερα καλά νέα», όταν ήρθε η σειρά του να παρουσιάσει το βραβείο Σεναρίου που πήγε στην Ελίνα Ψύκου.

Εκείνη, όμως, φαίνεται πως δεν συμμερίστηκε την άποψή του, αφού του απάντησε με χιούμορ λέγοντας: «Λευτέρη Λευτέρη, μην με έχεις γραμμένη στο παλιό σου το τεφτέρι».  

Αμέσως μετά παρέλαβε και το βραβείο σκηνοθεσίας, ευχαριστώντας τους ηθοποιούς και τους συνεργάτες της ταινίας της, αν και δεν παρέλειψε να τονίσει ότι τα περισσότερα χρήματα της παραγωγής δόθηκαν από το εξωτερικό κι όχι από την Ελλάδα.

Έκπληξη της βραδιάς οι δυο διεθνούς φήμης επιστήμονες που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους: ο αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος που παρουσίασε το  Βραβείο Ντοκιμαντέρ, ο οποίος μας αποκάλυψε ότι και ο Μάκης Παπαδημητρίου σπούδαζε στο Φυσικό, ενώ μίλησε και για τον γιο του που είναι κινηματογραφιστής κι αυτή την περίοδο γυρίζει τη δική του ταινία στην Κρήτη, αλλά και ο νευρολόγος κύριος Γιώργος Παξινός  ο άνθρωπος που χαρτογράφησε τον ανθρώπινο εγκέφαλο, που απένειμε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας, το οποίο απέσπασε «Ο Γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου.

Η βραδιά έκλεισε με τον Σπύρο Γραμμένο  που τραγούδησε για τα οικονομικά προβλήματα των δημιουργών, οι οποίοι δεν στηρίζονται όσο θα έπρεπε και για τον αγώνα τους να  συνεχίσουν το έργο τους παρά τις αντιξοότητες, στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς τους αρμόδιους.

Φωτογραφίες: NDP Photo Agency