Μια γυναίκα δαγκώνει τα χείλη της, Φωτογραφία: Shutterstock/By Tetiana Mandziuk
Μια γυναίκα δαγκώνει τα χείλη της, Φωτογραφία: Shutterstock/By Tetiana Mandziuk
ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΣΟΧΗ

Εμμονή με το δέρμα -Πώς η φαινομενικά αθώα συνήθεια, εξελίσσεται σε διαταραχή


Μια καταναγκαστική συμπεριφορά, όπως είναι το δάγκωμα των χειλιών, είναι πολύ δύσκολο να περάσει απαρατήρητη.

Το πείραγμα του δέρματος είναι μια κακή συνήθεια που για τους περισσότερους πάσχοντες είναι αγχολυτική, ενώ γίνεται επαναλαμβανόμενα καθώς επιφέρει αίσθημα ευχαρίστησης

Μπορεί όταν δαγκώνετε τα χείλη σας ή όταν δαγκώνετε τα νύχια σας να μην δίνετε εκείνη την στιγμή σημασία σε αυτές τις κακές συνήθειες καθώς τις περισσότερες φορές κάτι άλλο σημαντικότερο σας απασχολεί και σας οδηγεί σε αυτές τις εκδηλώσεις νευρικότητας.

Αυτές οι φαινομενικά «αθώες» συνήθειες που κάνουμε καθημερινά και έχουμε την εντύπωση ότι μας «χαλαρώνουν», μπορούν να είναι πολύ πιο σοβαρές απ΄ όσο νομίζουμε. 

Οπως τονίζουν οι ειδικοί πρόκειται για ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή που στα αγγλικά ονομάζεται excoriation/ skin picking disorder δηλαδή «ψυχαναγκαστικό ή καταναγκαστικό πείραγμα του δέρματος» και αφορά κυρίως γυναίκες. 

Ο άνθρωπος που βιώνει μια τέτοια διαταραχή δεν καταφέρνει να σταματήσει τη συμπεριφορά αυτή παρόλο που το θέλει και γνωρίζει ότι δεν τον ωφελεί.

Το έντονο στρες είναι μια από τις πιο βασικές αιτίες που μπορούν να πυροδοτήσουν μια τέτοια επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά. Το δάγκωμα των χειλιών έρχεται σαν αντίδραση σε μια συναισθηματική κατάσταση μεγάλου φόβου ή έντονου άγχους. 

Ακόμη, μπορεί να εμφανιστεί σε στιγμές κοινωνικής αμηχανίας και άγχους, σε στιγμές ανίας και πλήξης.  Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε καταπιεσμένη οργή και θυμό, καθώς σε μη εκφρασμένα και καταπιεσμένα συναισθήματα του ατόμου.

Ωστόσο, τα συναισθήματα ικανοποίησης διαδέχονται αρνητικά συναισθήματα, όπως καταθλιπτική διάθεση, ενοχή και ντροπή, τα οποία επιδεινώνονται όταν το άτομο παρατηρεί τις εμφανείς βλάβες που έχει προκαλέσει στο δέρμα του (εκδορές, πληγές, μολύνσεις).

Είναι επίσης συνηθισμένο το σκάλισμα ή το δάγκωμα του δέρματος γύρω από τα νύχια των χεριών και το πείραγμα του δέρματος στο πρόσωπο. 

Η διαταραχή του skin picking μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε προσωπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο. Σχετίζεται επίσης με την τριχοτιλλομανία (Trichotillomania / Hair Picking Disorder) και την ονυχοφαγία (nail biting).

Είναι μια μορφή αυτοτραυματισμού, καθώς χαρακτηρίζεται από την επαναλαμβανόμενη τάση του ατόμου να πειράζει το δέρμα του, σε βαθμό που να προκαλεί τραυματισμούς.

Στις περιπτώσεις που αυτός που πάσχει δεν μπορεί να το ελέγξει, χρειάζεται να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

Διαβάστε επίσης: Αν η ντουλάπα σου είναι έτοιμη να εκραγεί, ίσως πάσχεις από αυτή τη συγκεκριμένη διαταραχή

Τροφοχονδρία -H ύπουλη τροφική διαταραχή που πρέπει να προσέξουμε