@Olivier Saillant
@Olivier Saillant
CHANEL

Chanel Cruise -Ο Karl Lagerfeld εμπνεύστηκε από την Αρχαία Ελλάδα, το αποτέλεσμα συναρπάζει


Η ελληνική αρχαιότητα, το λίκνο του πολιτισμού, της ομορφιάς και της νεωτερικότητας συναντούν την Chanel και το αποτέλεσμα συναρπάζει. 

Η τελευταία Cruise collection (2017/2018) της Chanel, δια χειρός Κarl Lagerfeld φυσικά, είναι αυτό που όλοι -Ελληνες και μη- έχουν στο μυαλό τους, στο άκουσμα και μόνο των λέξεων Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός. 

Η συλλογή παρουσιάστηκε χθες στο Grand Palais στο Παρίσι σε ένα σκηνικό ειδικά διαμορφωμένο για να θυμίζει, φυσικά, Αρχαία Ελλάδα. 

«Τα κριτήρια της ομορφιάς στην Αρχαία, τότε κλασική, Ελλάδα εξακολουθούν να ισχύουν. Ποτέ ξανά δεν υπήρξαν ομορφότερες απεικονίσεις των γυναικών. Ή πιο όμορφες στήλες. Ολόκληρη η Αναγέννηση, στην πραγματικότητα, βασίστηκε στην Αρχαιότητα», λέει ο ίδιος ο Lagerfeld. Και ξαναγράφοντας τους κώδικες της Αρχαιότητας, ο σχεδιαστής της Chanel προσφέρει το εξιδανικευμένο όραμά του για την Ελλάδα: «Η πραγματικότητα για μένα δεν έχει κανένα ενδιαφέρον. Χρησιμοποιώ ότι μου αρέσει. Η Ελλάδα μου είναι μια ιδέα». 
 

Η συλλογή

Με αυτή τη συλλογή ο Karl Lagerfeld συνθέτει ένα πραγματικό οδοιπορικό στο χώρο και στο χρόνο.

Ελαφριά ντραπέ και σικάτες, ρευστές γραμμές δίνουν σχήμα στο (συνώνυμο με τη Chanel) τουίντ, στο ζέρσεϊ, το μετάξι, το λινό, το κρεπ. Κρόσσια ανακατεύονται με ιδιαίτερα κεντήματα, πέδιλα gladiator με τακούνι αναβαθμίζουν το παραδοσιακό ελληνικό σανδάλι και οι ολυμπιακές δάφνες γίνονται στολίδι για το κεφάλι, περιδέραια, βραχιόλια, ενώ χρυσές χειροπέδες κοσμούν το λαιμό και τα χέρια. 

Οι αμφορείς μετατρέπονται σε μικρά ή μεγάλα δερμάτινα backpacks, ενώ τα clutches είναι χρυσά. Η εκπληκτική  CHANEL's GABRIELLE μεταμορφώνεται και πάνω στο δέρμα συναντάμε κεντημένες κουκουβάγιες και άλλα μοτίβα από αμφορείς. 

Τα μανίκια παραπέμπουν στην Ελλάδα, είναι ντραπέ ή σηκωμένα στους ώμους και η μέση τονισμένη. 

Οι πιέτες είναι εμπνευσμένες από της αρχαίες στήλες, ενώ τα μοτίβα στα πλεκτά τα συναντά κανείς και σε αρχαίους αμφορείς και ζωοφόρους.

Η ελληνική αρχαιότητα αντικατοπτρίζεται σε αυτή τη συλλογή μέχρι και στην τελευταία λεπτομέρεια. Κουμπιά έχουν χαραγμένες κουκουβάγιες, το μυθολογικό σύμβολο της σοφίας, ενώ κυριαρχούν τα prints με τα χρυσά στεφάνια δάφνης και τα φύλλα βελανιδιάς που μπλέκονται περίτεχνα με τις καμέλιες.

Κομψά φορέματα και τουίντ τζάκετ σε γραμμή Α σε εκτυφλωτικό λευκό και ζωηρό κυκλαδίτικο μπλε δημιουργώντας σιλουέτες με καμπύλες σαν και αυτές που συναντάμε στους αμφορείς. 

Η αρχαιότητα συναντά τη σύγχρονη μυθολογία της μόδας στα μαύρα, λευκά, μπεζ, χρυσά και στην απόχρωση της τερακότας ντραπέ ζέρσεϊ τοπ, της μακριές φούστες, τα φαρδιά παντελόνια και τα jumpsuits.

Τα παλτό αποκτούν κρόσσια και το χρώμα της ώχρας, ενώ τα φορέματα με αλυσίδες και κορδόνια σε σημεία που δημιουργούν κοψίματα παραπέμπουν και πάλι πού αλλού; Στην Αρχαία Ελλάδα. 

Η απλότητα του λινού φορέματος αναβαθμίζεται με κεντήματα από χρωματιστές πέτρες. Η μυθολογία είναι πανταχού παρούσα: Τα ρούχα έχουν τις γραμμές των γλυπτών των Ελληνίδων Θεών. Κρεπ υφάσματα, τονισμένη μέση και κεντήματα με πούλιες που μιμούνται τα γλυπτά. 

Οι νύμφες αναδύονται από τα ζέρσεϊ και τα φτιαγμένα με μουσελίνα φορέματα που φοριούνται κάτω από μακριές τουνίκ με τυπώματα από στεφάνια με χρυσά φύλλα. Παρόντα και τα σπιράλ, ένα σύμβολο της κίνησης, της ζωής και της ενέργειας. 

Μια συλλογή του θαυμαστή της Αρχαιότητας Karl Lagerfeld που ξεπερνά τους δικούς του κώδικες, επιδεικνύοντας τη διαχρονικότητα, το πνεύμα και τη γοητεία της Chanel. 

Φυσικά, και το σκηνικό δεν θα μπορούσε παρά να θυμίζει Αρχαία Ελλάδα: 

@Olivier Saillant

@Olivier Saillant

@Olivier Saillant

Τη συλλογή χειροκρότησαν με ενθουσιασμό, η πρέσβειρα της Chanel Keira Knightley, η Anna Mouglalis, η Caroline de Maigret, η Ellie Bamber η Isabelle Huppert αλλά και οι σκηνοθέτες Pedro Almodóvar και Deniz Gamze Ergüven.

 

 

 

TAGS