Θέατρο μετά το Πάσχα: Σε ποιες νέες παραστάσεις αξίζει να πάτε  | 0 bovary.gr

Θέατρο μετά το Πάσχα: Σε ποιες νέες παραστάσεις αξίζει να πάτε

Λίγο μετά το Πάσχα, πέντε νέες παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα. Πέντε έργα δίνουν ραντεβού με το κοινό στις αίθουσες και αξίζουν την προσοχή μας.

«Ο Ηλίθιος» του Ντοστογιέφσκι: από 13/4

Ο Πρίγκηπας Μίσκιν, ο «Ηλίθιος» του Ρώσου δραματουργού, μεταφέρεται στη σκηνή και τον ρόλο ερμηνεύει ο Πέτρος Φιλιππίδης, επικεφαλής ενός εξαιρετικού θιάσου. Η παράσταση έχει την σφραγίδα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Νίκου Διαμαντή στη σκηνοθεσία.

Με όχημα την καλοσύνη του και όχι την ηλιθιότητα, ο ήρωας του Ντοστογιέφσκι ανατρέπει σχέσεις και καταστάσεις, ξυπνά πάθη και προκαλεί αντικρουόμενα συναισθήματα. Το κορυφαίο, αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα (1868), σε μια εποχή όπως η δική μας, επαναφέρει τη συζήτηση για την αγάπη, το καλό και το κακό....

Διασκευή: Αντώνης & Κωνσταντίνος Κούφαλης - Σκηνογραφία: Λιλή Πεζανού - Μουσική: Μίνως Μάτσας - Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ -Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Γιάννης Στάνκογλου, Μαρία Κίτσου, Λένα Παπαληγούρα, Γιώργος Κωνσταντίνου, Γιώτα Φέστα, Ιωάννης Παπαζήσης, Στάθης Μαντζώρος, Γιώργος Δεπάστας, Χάρης Χιώτης.

«Αναζητώντας τον Αττίκ» στο Παλλάς: Από 13/4

Εξι χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα η παραγωγή επιστρέφει ανανεωμένη στο Παλλάς, φέρνοντας στη σκηνή μια ολόκληρη εποχή και όχι μόνο τα τραγούδια του Αττίκ. Πρόκειται για μια μουσική παράσταση που παρακολουθεί τη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία του Αττίκ και μαζί την Αθήνα του Μεσοπολέμου, έχοντας την Μάντρα που έστησε ο ίδιος στο επίκεντρο.

Γεμάτο μουσικές και τραγούδια το «Αναζητώντας τον Αττίκ» ψυχαχωγεί και συγκινεί.

Μουσική έρευνα & κείμενα: Λάμπρος Λιάβας – Σκηνοθεσία & χορογραφία: Σοφία Σπυράτου – Στιχουργικά Ιντερμέδια: Γιάννης Ξανθούλης – Ενορχήστρωση & μουσική διεύθυνση: Θόδωρος Κοτεπάνος- Σκηνογραφία: Μανόλης Παντελιδάκης – Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Άκης Σακελλαρίου, Αντώνης Καφετζόπουλος, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Κατερίνα Παπουτσάκη, Νάντια Κοντογεώργη, Μίνως Θεοχάρης και η Ζωζώ Σαπουντζάκη

«Μετά την πρόβα» του Μπέργκμαν: Από 18/4

Εκατό χρόνια από την γέννηση του Ινγκμαρ Μπέργκμαν (1918-2007) και το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής προτείνει το «Μετά την πρόβα», ένα έργο που ξεκίνησε ως τηλεοπτική ταινία το 1984, και συνέχισε ως θεατρικό. Καταπιάνεται με το περίπλοκο της σχέσης ανάμεσα στον σκηνοθέτη και τον ηθοποιό αλλά και ανάμεσα στη ζωή και το θέατρο.

Το «Μετά την Πρόβα» θεωρείται αυτοβιογραφικό έργο του Σουηδού δραματουργού.

Επί σκηνής συναντούμε τον σκηνοθέτη και την ηθοποιό, να συνομιλούν όλο και πιο έντονα, σε τόνους προσωπικούς ή και ερωτικούς. Η «εμφάνιση» της νεκρής μητέρας, ερωμένης του σκηνοθέτη, αλλάζει τη συνθήκη και υπενθυμίζει το στοιχείο της επανάληψης που χαρακτηρίζει τις ζωές των ανθρώπων.

Μετάφραση: Χρήστος Μαρσέλλος - Σκηνοθεσία: Περικλής Μουστάκης - Δραματουργική συνεργασία: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου - Σκηνικά- Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού - Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Παίζουν: Περικλής Μουστάκης, Μαρία Ναυπλιώτου, Πηνελόπη Τσιλίκα, Σπύρος Γουλιέλμος / Άγγελος Τσενέκος.

«Ενας καλός λόγος» στο θέατρο της οδού Κυκλάδων: Από 23/4

Με έναν μονόλογο ο Αργύρης Πανταζάρας επανέρχεται στη σκηνή της Οδού Κυκλάδων, συνδυάζοντας κείμενα του Ντοστογιέφσκι και του Νιζίνσκυ. Ερμηνεύει έναν κυβερνητικό αξιωματούχο λίγο πριν απευθύνει ένα δημόσιο διάγγελμα, καθώς προετοιμάζεται.

Καθώς οι συνεργάτες του εισβάλλουν στον προσωπικό του χώρο, ο ίδιος όλο και πλησιάζει στο να μιλήσει στον κόσμο. Η σκηνή μεταμορφώνεται σε τηλεοπτικό πλατό και ο χρόνος μετράει αντίστροφα.

Μια εξομολόγηση, μια κατάθεση ψυχής, μια παραδοχή της σκοτεινής, διεφθαρμένης, μπερδεμένης, οργισμένης ανθρώπινης φύσης.

Καλλιτεχνική ομάδα «momentum»- Σκηνοθεσία & Δραματουργία: Ελίνα Μαντίδη & Αργύρης Πανταζάρας - Ερμηνεία: Αργύρης Πανταζάρας - Μουσική/Sound design: Γιώργος Πούλιος - Σκηνικά & Κοστούμια: Γεωργία Μπούρα Φωτογραφία: Νίκος Πανταζάρας.

Κι αν πάτε στη Θεσσαλονίκη:

Τα «Ορφανά» στο Κρατικό: Από 14/4

Για «Τα Ορφανά» του Ντένις Κέλλυ ο Τάκης Τζαμαργιάς ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη και σκηνοθετεί στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Πρόκειται για ένα σύγχρονο έργο, γραμμένο το 2009, από τον βραβευμένο Ιρλανδό συγγραφέα με θέμα τον ρατσισμό, την ατομική ευθύνη και την κοινωνική συνείδηση. Και μαζί την ορφάνια, που άλλοτε πηγάζει από την ίδια την οικογένεια και άλλοτε από την κοινωνία και τα συστήματά της. Ο συγγραφέας θίγει όλα αυτά τα θέματα μέσα από ένα ένα ζευγάρι που βιώνει την «εισβολή» του αδελφού της συζύγου στην οικογενειακή τους εστία.

Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου - Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς - Σκηνογραφία: Εδουάρδος Γεωργίου - Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης - Παίζουν: Χρίστος Στυλιανού, Ελένη Θυμιοπούλου, Χρήστος Διαμαντούδης. Στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Η παράσταση είναι κατάλληλη άνω των 15 ετών.