shutterstock

Η Εμι από την Ιταλία προτείνει: Αυθεντική συνταγή για τέλειο & ελαφρύ τιραμισού

Εχοντας ταξιδέψει στην Ιταλία από πολύ μικρή ηλικία και με θεία βέρα Ιταλιάνα, δεν θα μπορούσα παρά να είμαι μυημένη στις αυθεντικές γεύσεις της γειτονικής χώρας.

Μπορεί να έχω δοκιμάσει ιταλική πίτσα με λεπτή ζύμη, να έχω λατρέψει τη ρόκα και το προσούτο, να έχω υιοθετήσει τη συνήθεια «Spaghetti Al Pesto», αλλά ένα από τα αγαπημένα μου λοιπόν γλυκά έχει τις ρίζες του εκεί και αυτό δεν είναι άλλο από το τιραμισού (tiramisú).

Για όσους δεν το έχετε δοκιμάσει, το τιραμισού είναι ένα κλασικό δροσερό ιταλικό γλυκό, που έχει χαρακτηριστική πλούσια κρεμώδη υφή, έντονο άρωμα εσπρέσο χάρη στα μπισκότα σαβαγιάρ που είναι βουτηγμένα σε αυτόν τον καφέ και γεύση από κακάο, με το οποίο και γαρνίρεται.

Ο τόπος που ανέδειξε τον συγκεκριμένο πειρασμό είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, καθώς κάποιοι υποστηρίζουν, ότι «πατρίδα» του είναι η Τοσκάνη, ενώ άλλοι το Τρεβίζο, κοντά στη Βενετία.

Η ονομασία του ακόμη δεν είναι καθόλου τυχαία. Στην ιταλική γλώσσα το τιραμισού (tiramisú) σημαίνει «σήκωσε με πάνω /ψηλά ηθικά» και λέγεται, ότι αυτή προέκυψε από τα συστατικά του που έχουν υψηλή ενεργειακή αξία.

Επειδή το καλοκαίρι μου έφερε στο νου άρωμα ιταλικών διακοπών, σας προτείνω ανεπιφύλακτα την αυθεντική, ιταλική συνταγή τιραμισού (δια χειρός θείας Εμι) και καλή απόλαυση!

Τι θα χρειαστείτε:

  • 4 αυγά
  • 6 κουταλιές ζάχαρη
  • 500 γραμμάρια μασκαρπόνε (mascarpone)
  • 1 1/2 πακέτο μπισκότα σαβαγιάρ
  • 1 κούπα καφέ εσπρέσο
  • Κακάο για το πασπάλισμα

Πώς θα φτιάξετε το τιραμισού:

  • Χωρίζετε τα ασπράδια από τους κρόκους .
  • Χτυπάτε τα ασπράδια σε ένα μπολ, ώστε αφρίσουν καλά.
  • Προσθέτετε στους κρόκους τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε.
  • Προσθέτετε και το μασκαρπόνε κι έπειτα ανακατεύετε.
  • Στο τέλος βάζετε και τα ασπράδια.
  • Ετοιμάζετε τον καφέ εσπρέσο (χωρίς ζάχαρη).
  • Μουσκεύετε με καφέ εσπρέσο το κάθε μπισκότο σαβαγιάρ, βουτώντας το στην κούπα με τον καφέ αργά αργά για να μην μουλιάσει.
  • Απλώνετε τα νοτισμένα μπισκότα στο ταψί σε σειρά.
  • Στρώνετε την κρέμα που έχετε ετοιμάσει κι έπειτα βάζετε άλλη μια σειρά νοτισμένων μπισκότων.
  • Προσθέτετε άλλη μια στρώση κρέμας και με ένα σουρωτήρι καλύπτετε με κακάο (μπορείτε να το κάνετε και πριν το σερβίρετε για ακόμα πιο έντονη γεύση και άρωμα).
  • Αφήνετε στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί για μια βραδιά.

shutterstock