5 ιστορικές ταβέρνες της Αθήνας -Απόλυτα vintage, σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο
Είναι μερικά μέρη στην Αθήνα που σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο.
Μέρη που σημάδεψαν την ιστορία της πόλης και διατηρούν αναλλοίωτο το χρώμα μιας εποχής που πέρασε ανεπιστρεπτί , αλλά που συνεχίζει να γοητεύει και τη νέα γενιά.
Τα μπακαλιαράκια του Δαμίγου
Στην οδό Κυδαθηναίων στην Πλάκα, βρίσκεται από το 1925 η θρυλική ταβέρνα του Δαμίγου, γνωστή και ως Τα Μπακαλιαράκια. Στην πραγματικότητα λειτουργεί από το 1865, όμως το 1925 στάθηκε ορόσημο, γιατί τότε την ανέλαβε ο Γιώργος Δαμίγος και της έδωσε ταυτότητα. Από το κατώφλι του διάσημου υπογείου έχουν περάσει γνωστές διασημότητες της πολιτικής, κοινωνικής και καλλιτεχνικής Αθήνας. Σήμερα πλέον, το μαγαζί έχει περάσει στα χέρια της τέταρτης γενιάς, αλλά παραμένει must για το πιο διάσημο πιάτο του: τα μπακαλιαράκια σκορδαλιά, αλλά και τη φάβα Σαντορίνης, προσελκύοντας τους Αθηναίους αλλά και τους τουρίστες, που κάνουν ουρές για να τα δοκιμάσουν. Το ντεκόρ διατηρεί ακόμα το άρωμα της εποχής του παππού Δαμίγου, με ξύλινα βαρέλια και παλιές φωτογραφίες, αλλά και αποφθέγματα με τις υπογραφές του Πολέμη, του Μωραϊτίνη, του Χριστόπουλου να κοσμούν τις τρεις μικρές αίθουσες. Στη μέση της μεγάλης «δεσπόζει» μια αρχαία κολόνα, που αποτελεί και σήμα κατατεθέν του μαγαζιού.
Κυδαθηναίων 41, Πλάκα
Αθηναϊκόν
Η ιστορία αυτού του κλασικού μεζεδοπωλείου ξεκίνησε το 1932 από την οδό Σανταρόζα. Το 1985 μεταφέρθηκε στην Θεμιστοκλέους, όπου συνεχίζει να προσφέρει ποιοτική κουζίνα και τα διάσημα εδέσματά του. Ανάμεσα στους τακτικούς πελάτες του υπήρξαν πολλές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου και της πολιτικής σκηνής , όπως ο Γιάννης Ρίτσος, η Μελίνα Μερκούρη, ο Μίμης Κουγιουμτζής, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Μιλτιάδης Έβερτ και πολλοί ακόμα. Ανάμεσά τους και η ποιητική παρέα των «Λευτεριστών» με «πρόεδρο» τον Λευτέρη Παπαδόπουλο και τακτά μέλη τους: Αχιλλέα Θεοφίλου, Δημήτρη Αρβανίτη, Γιώργο Σταθόπουλο, Γιώργο Νταλάρα, Χρήστο Νικολόπουλο, με κορυφαίους την Ειρήνη Παππά και φυσικά τον Νίκο Καρούζο. Από το 2013 το γνωστό εστιατόριο απέκτησε κι ένα αδερφάκι στην οδό Μητροπόλεως 34, που ακολουθεί πιο σύγχρονες διαδρομές, πάντα όμως συνδυάζοντας την παλιά καλή συνήθεια του μεζέ με άφθονο ουζάκι και κρασί. Εδώ πάντως μπορείτε να βρείτε και πιο μοντέρνα πιάτα, αλλά και φρέσκα ψάρια.
Θεμιστοκλέους 2 & Πανεπιστημίου
Μητροπόλεως 34, Σύνταγμα
Ροζαλία
Λίγα μέτρα πιο πάνω από την πλατεία των Εξαρχείων, βρίσκεται η Ροζαλία με την πανέμορφη αυλή της, που θα σας θυμίσει εξοχικό περιβάλλον. Ήταν το αγαπημένο στέκι του ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη και της παρέας του και μέχρι σήμερα συναντάει κανείς εκεί πολλούς επώνυμους. Αρχικά η ταβέρνα αυτή στεγάζονταν στο ισόγειο ενός νεοκλασικού της οδού Βαλτετσίου, στο νούμερο 58, απέναντι δηλαδή από το σημερινό κατάστημα. Το όνομά της το δανείστηκε από από μια γυναίκα- θρύλο που έμενε στο υπόγειο, την Αυγουστίνα. Γνωστή φιγούρα της περιοχής, που αποτελούσε φόβο και τρόμο των παιδιών, αλλά κανείς δεν γνώριζε ποια ήταν πραγματικά. Ώσπου μια μέρα, εξαφανίστηκε. Το μυστήριο λύθηκε μετά από χρόνια, όταν μαθεύτηκε πως ήταν κατάσκοπος της Ελλάδας κατά των Γερμανών – μάλιστα καταδικάστηκε σε θάνατο για περίθαλψη και απόκρυψη Βρετανών κατασκόπων και Ελλήνων αντιστασιακών κι είχε το κωδικό όνομα «Ροζαλία», εξού και η ονομασία της ταβέρνας. Εδώ θα βρείτε ό, τι μπορείτε να φανταστείτε από ελληνικές παραδοσιακές συνταγές, άλλα και καταπληκτικά ορεκτικά που σας έρχονται σε δίσκο για να διαλέξετε.
Βαλτετσίου 54, Πλ. Εξαρχείων
Δίπορτο
Ένα διάσημο κουτούκι που βρίσκεται στο υπόγειο ενός νεοκλασικού 150 χρόνων, στην Βαρβάκειο, και θεωρούνταν η ταβέρνα της Αγοράς, αφού εδώ έτρωγαν όλοι οι εργαζόμενοι. Υπήρξε όμως και στέκι του ποιητή Κώστα Βάρναλη γι’ αυτό και τους τοίχους μπορείτε να δείτε ποιήματά του. Έχει δέκα περίπου τραπεζάκια, στρωμένα με λαδόκολα, αλλά δύσκολα θα βρεις να κάτσεις μόνος σου.Τ ο μαγαζί είναι συνήθως γεμάτο, και γι’ αυτό κάθεσαι προσωρινά με άλλους πελάτες, μέχρι να αδειάσει κάποιο τραπέζι. Τα πιάτα είναι συγκεκριμένα, αλλά γευστικότατα: φασολάδα, ρεβυθάδα, φασόλια, κουκιά, φάβα σκέτη ή παντρεμμένη, μπακαλιάρος, τηγανητές σαρδέλες, πατάτες γιαχνί, κοκκινιστό με μακαρόνια, κριθαράκι γιουβέτσι, σαλάτες και φυσικά κρασί. Η ψυχή του μαγαζιού είναι ο κυρ- Μήτσος, που πριν γίνει ιδιοκτήτης εργαζόταν εδώ ως σερβιτόρος. Φοράει πάντα την πεντακάθαρη, άσπρη ποδιά και θα σας υποδεχτεί με το καλοσυνάτο του χαμόγελο.
Σωκράτους 9 και Θεάτρου, Αθήνα
Πειναλέων
Σε ένα από τα πιο όμορφα αναπαλαιωμένα νεοκλασικά των Εξαρχείων, στην οδό Μαυρομιχάλη, στεγάζεται αυτή η ιστορική ταβέρνα από το 1975.Τη δημιούργησε ο Αντώνης Φιτσιάδης μαζί με τη γυναίκα του, την Κλειώ, που ήταν δημοσιογράφος της Αυγής, και της έδωσαν αυτό το όνομα από το γνωστό εικονογραφημένο ήρωα του Μποστ. Ιδιοκτήτης σήμερα είναι ο Μακάριος Αβδελιώδης, αδελφός του σκηνοθέτη Δήμου Αβδελιώδη, που είναι εξαιρετικός μάγειρας και επιμελείται μόνος του το μενού. Στέκι εναλλακτικών καλλιτεχνούν αλλά και των φοιτητών, εδώ σίγουρα θα ακούσετε ρεμπέτικα και θα γίνετε όλοι μια παρέα. Τα φαγητά που ετοιμάζει ο Μακάριος έχουν βάση τη χιώτικη κουζίνα: δοκιμάστε γιαπράκια ( ντολμαδάκια δηλαδή, αλλά σε μια ιδιαίτερα συνταγή), γεμιστά κρεμμύδια, χοιρινό με μαστίχα και μάραθο, κοτόπουλο με μαστίχα και ταχίνι και τις πανσέτες στο φούρνο με θυμάρι και μέλι. Και για επιδόρπιο φυσικά χιώτικη μαστίχα.
Μαυρομιχάλη 152, Αθήνα