Shutterstock/By Anna Shepulova

Φτιάξε λαχταριστή πίτα του βοσκού με κιμά -Μυρωδάτη συνταγή που θα γλύφεις τα δάχτυλά σου

Το φθινόπωρο μπήκε για τα καλά και το Σαββατοκύριακο έρχεται.

Τι καλύτερο από το να φτιάξεις ένα λαχταριστό πιάτο και να καλέσεις κόσμο στο σπίτι για φαγητό;

Μια καλή επιλογή είναι μια ζεστή πίτα που θα μοσχομυρίσει όλο το σπίτι.

Ψάχνοντας για την καλύτερη συνταγή, πέσαμε πάνω στην shepherd’s pie ή αλλιώς πίτα του βοσκού.

Πρόκειται για μια κλασσική, αγγλική συνταγή με βασικό υλικό τον κιμά.

Μοιάζει με την κιμαδόπιτα ή ακόμη και με το παραδοσιακό μας παστίτσιο.

Μιαμ!

Πιάσε μολύβι και χαρτί και σημείωσε τι θα χρειαστείς:

Shutterstock

ΥΛΙΚΑ

Για τις πατάτες

1½ κιλό πατάτες
100 γρ. βούτυρο
μοσχοκάρυδο τριμμένο
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1½ φλιτζάνι ζεστό γάλα
1 αβγό
αλάτι, πιπέρι

Για τον κιμά

800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 καρότο σε κυβάκια
1 κλωναράκι θυμάρι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι τριμμένο
1 κουταλάκι του γλυκού μείγμα μπαχαρικών για κρέας
½ ποτήρι λευκό κρασί
1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
10 ντοματίνια σε ροδέλες
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
5-6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Shutterstock

Για την κρούστα

Τυρί τριμμένο
Φρυγανιά τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα τους σε αλατισμένο νερό. Τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε με πιρούνι.

Βάζουμε τις λιωμένες πατάτες στην κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά και τις ανακατεύουμε με πιρούνι με το μοσχοκάρυδο, το βούτυρο, το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι. Μόλις γίνει ο πουρές, ρίχνουμε μέσα το τυρί και το αβγό και ανακατεύουμε.

Σε μια άλλη, μέτρια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε καλά τον κιμά με το καρότο, το μπαχάρι και το μείγμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Shutterstock

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα ντοματάκια κονκασέ, τα ντοματίνια, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά τον κιμά. Βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200C. Βουτυρώνουμε ένα ταξί ή πυρίμαχο σκεύος και απλώνουμε μέσα μια λεπτή στρώση από πουρέ και από πάνω ομοιόμορφα τον κιμά και σκεπάζουμε με τον υπόλοιπο πουρέ.

Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και λίγη φρυγανιά και ψήνοπυμε στον φούρνο για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Έτοιμη η πίτα του βοσκού με τον κιμά!

Καλή όρεξη!