Aφράτο μέσα, τραγανό έξω -Το κουρκούτι μπακαλιάρου του Άκη Πετρετζίκη, δεν παίζεται
Η 25η Μαρτίου, εκτός από ημέρα εθνικής και θρησκευτικής γιορτής στη χώρα μας, είθισται να είναι και η μέρα κατά την οποία καταναλώνονται τεράστιες ποσότητες μπακαλιάρου.
Είτε στο σπίτι, είτε σε κάποια ψαροταβέρνα, οι τηγανιτοί μπακαλιάροι, συνοδεία σκορδαλιάς, πάνε κι έρχονται. Ουζάκι, μπίρα ή κρασί, έρχονται και «δένουν» με το ταπεινό ψάρι.
Αν και όλοι οι παστοί μπακαλιάροι λίγο-πολύ είναι ίδιοι, υπάρχει μια μεγάλη και ειδοποιός διαφοροποίηση. Ττο κουρκούτι με το οποίο τηγανίζονται.
Κι επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά τι πονοκέφαλος είναι η διαδικασία, αν δεν πετύχει το κουρκούτι (να γίνει τραγανό απ’ έξω με χρυσαφένιο χρώμα, και αφράτο μέσα με απαλή γεμάτη γεύση) το αποτέλεσμα δεν εντυπωσιάζει κανέναν.
Για να λύσουμε μια για πάντα αυτή την εξίσωση, δοκιμάσαμε το κουρκούτι αρκετών σεφ. Καταλήξαμε όμως σε αυτό του Άκη Πετρετζίκη. Ο λόγος; Είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε και εγγυημένα θα απογειώσει το μπακαλιάρο.
Κρατήστε σημειώσεις:
Συστατικά
500 ml. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
500 γρ. αλεύρι γ.o.x.
330 ml μπίρα σε θερμοκρασία δωματίου
2 φακελάκια μαγιά ξερή
2 καλές πρέζες ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με το σύρμα, το νερό, τη μπίρα, τη μαγιά και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αφήνουμε για 15 λεπτά στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Στο ίδιο μπολ, ανακατεύουμε με το σύρμα το αλεύρι και το αλάτι μέχρι να διαλυθεί τελείως το αλεύρι.
Αφήνουμε εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου, καλυμμένο με μεμβράνη, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά (1-2 ώρες).
Αν δεν έχουμε χρόνο και θέλουμε να ετοιμάσουμε γρήγορα το κουρκούτι μας, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μαγιά με 1 1/2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ και θα ανακατέψουμε κανονικά όλα τα υλικά και το κουρκούτι θα είναι έτοιμο για χρήση.
Μόλις φτιάξουμε το κουρκούτι μας, είμαστε έτοιμοι για να τηγανίσουμε το μπακαλιάρο μας!
Συνοδεύουμε με σκορδαλιά, σάλτσα ταρτάρ, αρακά αλά κρεμ και πατάτες τηγανητές.
Βρείτε περισσότερες συνταγές του Άκη Πετρετζίκη ΕΔΩ