Πεντανόστιμη πίτσα μαργαρίτα από τον Master Chef Πάνο Ιωαννίδη
Κανείς δεν μπορεί να της αντισταθεί. Η γεύση της, πειρασμός.
Η πίτσα έχει την δική της «τέχνη» και τεχνική και οι παραλλαγές της είναι αμέτρητες.
Στο επεισόδιο του MasterChef που προβλήθηκε την Κυριακή 11 Μαρτίου, ο Πάνος Ιωαννίδης μύησε τους διαγωνιζόμενους στα μυστικά της πίτσας.
Ο Πάνος Ιωαννίδης, κατά τη διάρκεια του Masterclass παρουσίασε τη δική του εκδοχή και το αποτέλεσμα αν κρίνουμε από την εικόνα που είδαμε, είναι απολαυστικό.
Εμείς βρήκαμε την συνταγή για πίτσα μαργαρίτα που παρουσίασε ο Πάνος Ιωαννίδης και σας την παρουσιάζουμε.
Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη, προσθέστε τα υλικά της αρεσκείας σας και αφεθείτε στην λαχταριστή της γεύση.
Δημιουργήστε τη δική σας εκδοχή αντλώντας έμπνευση από τον Master Πάνο Ιωαννίδη!
Ζύμη- Βασική συνταγή
- 500 γρ. αλεύρι
- 500 ml νερό κρύο
- 25 γρ. μαγιά
- 10 γρ. ζάχαρη
- Αλάτι
Εκτέλεση
1) Σε ένα μπολ λιώνουμε τη μαγιά στο νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
2) Στη συνέχεια βάζουμε σε μια μπασίνα το αλεύρι κοσκινισμένο και ρίχνουμε σιγά – σιγά το νερό.
3) Ζυμώνουμε τόσο ώστε να έχουμε μια ζύμη ελαστική που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
4) Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε ξύλινο πάγκο και το μοιράζουμε σε κομμάτια ανάλογα με τις παρασκευές που θέλουμε να ετοιμάσουμε.
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής για την πίτσα μαργαρίτα στο βίντεο που ακολουθεί (από το 41:48)
Υλικά για την πίτσα μαργαρίτα
Για τη βάση
1) ζύμη βασικής συνταγής
2) επιπλέον αλεύρι για το άνοιγμα της ζύμης
Για τη σάλτσα
- 10 – 12 ντοματίνια πολτοποιημένα
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
- ζάχαρη
- βότανα της αρεσκείας μας (ρίγανη, θυμάρι)
Για τη γέμιση
- 5 – 6 πολύχρωμα ντοματίνια
- 1 ώριμη ντομάτα σε ροδέλες
- φύλλα φρέσκου βασιλικού
- 200 γρ. ξερή μοτσαρέλα
- 1 – 2 μπαλάκια φρέσκιας μοτσαρέλας
- ελαιόλαδο
- λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Για τη βάση: Απλώνουμε αρκετό αλεύρι στην επιφάνεια και ξεκινάμε να δουλεύουμε το ζυμάρι μας κυκλικά με την παλάμη μας. Με τις άκρες των δακτύλων μας σχηματίζουμε ένα στεφάνι, το οποίο θα φυλακίσει τη γέμιση και δεν θα τρέχει. (Αυτό το στεφάνι δημιουργεί και μια επιπλέον γευστική απόλαυση, την κόρα). Εξακολουθούμε να «στροβιλίζουμε» τη ζύμη και όταν απλώσει αρκετά, χρησιμοποιούμε και την άλλη παλάμη μας για το άνοιγμα.
Για τη σάλτσα ντομάτας: Σε ένα γυάλινο μπολ βάζουμε την τριμμένη φρέσκια ντομάτα, προσθέτουμε το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά που έχουμε επιλέξει. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους και να βγάλουν τα αρώματά τους.
Για τη γέμιση: Τοποθετούμε μια ικανοποιητική δόση σάλτσας στο κέντρο της ζύμης και την απλώνουμε με τη ράχη του κουταλιού ομοιόμορφα. Πασπαλίζουμε με την ξερή μοτσαρέλα και απλώνουμε τις ροδέλες ντομάτας, τα πολύχρωμα ντοματίνια και τα φυλλαράκια βασιλικού (προαιρετικά).
Κόβουμε με τα χέρια μας κομματάκια από τη φρέσκια μοτσαρέλα και ρίχνουμε στην επιφάνεια. Βουτάμε ένα πινέλο σε λίγο ελαιόλαδο και περνάμε το στεφάνι.
Ψήσιμο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220οC – 250οC στον αέρα. Τοποθετούμε στη βάση ένα ταψί γυρισμένο ανάποδα και με μια μεγάλη σπάτουλα τοποθετούμε την πίτσα πάνω του με μεγάλη προσοχή.
Στήσιμο πιάτου: Ξεφουρνίζουμε την πίτσα πάνω σε μια ξύλινη επιφάνεια και τη γαρνίρουμε με φρέσκα φύλλα βασιλικού. Μοιράζουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.