unsplash.com/paul_

Οι καλύτεροι τρόποι να μειώσεις την υγρασία στο σπίτι αν δεν έχεις αφυγραντήρα

Είναι επιζήμια τόσο για το σπίτι, όσο και για την υγεία σας. Πώς μπορείτε να βγείτε νικήτρια στη μάχη με την υγρασία;

Μπαίνοντας σιγά-σιγά στην καρδιά του χειμώνα και με το δείκτη στο θερμόμετρο να πέφτει ολοένα και πιο χαμηλά, μερικές ημέρες, είναι δύσκολο να ζεσταθείτε ακόμα και όταν βρίσκεστε μέσα στο σπίτι. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η υγρασία μπορεί να κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα.

Ειδικά αν μένετε σε οροφοδιαμέρισμα και μάλιστα στον υψηλότερο όροφο, δε χρειάζεται να κατοικείτε σε περιοχή κοντά σε θάλασσα, για να νιώθετε το κρύο, σε συνδυασμό με την υγρασία, να εισβάλλει στις ίνες των ρούχων, να παγώνει σεντόνια και σκεπάσματα, να διαπερνά το δέρμα σας. Κι αυτά είναι τα πιο ανεκτά side effects.

Η υγρασία, σε πιο ακραίες (αλλά όχι και πάρα πολύ ακραίες) καταστάσεις μπορεί διαπεράσει τους σοβάδες και να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο σπίτι δημιουργώντας μούχλα ή κάνοντας τους τοίχους και τα ταβάνια να στάζουν (#truestory- ω ναι, υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις) φέρνοντας ακόμα περισσότερα προβλήματα.

Επιπλέον, δεν είναι μόνο η κύρια κατοικία σας. Υγρασία μπορείτε να συναντήσετε και επιστρέφοντας στο εξοχικό σας αν το έχετε αφήσει για πολύ καιρό κλειστό.

Διαβάστε επίσης: Kάνε το σπίτι σου να μυρίζει όμορφα τον χειμώνα - 5 φυσικοί τρόποι

pixabay.com

Ας πούμε λοιπόν πως έχετε πάρει απόφαση να μην την αφήσετε να χαλάσει την όμορφη και όσο πιο ζεστή γίνεται, ατμόσφαιρα του σπιτιού σας, αλλά αυτή την περίοδο τα οικονομικά σας δεν σάς επιτρέπουν τη λύση του αφυγραντήρα (που σίγουρα αποδεικνύεται αποτελεσματικός, αλλά είναι αρκετά ακριβή λύση). Τι μπορείτε να κάνετε για να μην αφήσετε το σπίτι να γίνει έρμαιό της;

Αρχικά για να διαπιστώσετε αν τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι είναι όντως ασυνήθιστα υψηλά μπορείτε να τσεκάρετε τους τοίχους και τα παράθυρά σας. Αν τα τζάμια είναι συνεχώς θολά (και όχι επειδή έχετε καιρό να τα καθαρίσετε) ή αν στις γωνίες στο ταβάνι υπάρχει ορατή υγρασία (επιπλέον, ελέγξτε τα μπάνια και τις ντουλάπες για μούχλα) είναι βασικές ενδείξεις υγρασίας και σημάδια ότι πρέπει να αναλάβετε δράση.

Ας δούμε μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τη μειώσετε.

unsplash/aaron huber

Αν έχετε φυτά εσωτερικού χώρου θα σας προτείναμε να τα μεταφέρετε στο μπαλκόνι. Τα φυτά παράγουν πολλή υγρασία η οποία μεταφέρεται στην ατμόσφαιρα του σπιτιού. Αν θέλετε οπωσδήποτε να κρατήσετε μέσα στο σπίτι κάποια, προτιμήστε εκείνα που δε χρειάζονται συχνό πότισμα το οποίο με τη σειρά του θα «ποτίσει» και τους τοίχους.

Πόση ώρα κάθεστε στο ντους; Ξέρουμε ότι είναι απολαυστικό να έχετε το καυτό νερό να τρέχει πάνω στο δέρμα σας (αν και πρέπει να ξέρετε ότι πρόκειται για μια συνήθεια επιβλαβής για την επιδερμίδα σας), αλλά καλό θα ήταν να μειώσετε το χρόνο, αφού οι υδρατμοί που παράγονται κατά τη διάρκεια είναι η αιτία που καθιστά το μπάνιο νο1 «θύμα» της υγρασίας. Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση να ανοίγετε το παράθυρο του μπάνιου ή να αφήνετε την πόρτα ανοιχτή αφού βγειτε από το ντους, προκειμένου να απεγκλωβιστεί η υγρασία που έχει «καθίσει» σε τοίχους, έπιπλα, ακόμα και στο χαλάκι!

Εξτρα τιπ! Για να ενισχύσετε τα μέτρα κατά της υγρασίας, τοποθετήστε ένα μικρό μπολ με μία ποσότητα ρυζιού και αφήστε το κάπου μέσα στο μπάνιο. Το ρύζι έχει την ιδιότητα να απορροφά μέρος της υγρασίας (το ίδιο μπορείτε να κάνετε και στις ντουλάπες του σπιτιού).

Διαβάστε επίσης: Τι μπορεί να μας συμβεί όταν απλώνουμε τα ρούχα μέσα στο σπίτι.

pixabay.com

Όταν μαγειρεύετε στην κουζίνα, και ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες, να θέτετε πάντα σε λειτουργία τον απορροφητήρα. Μάλιστα καλό είναι να τον αφήσετε να λειτουργεί και για λίγη ώρα μετά το μαγείρεμα, προκειμένου να απορροφήσει πλήρως την υγρασία.

unsplash.com/jeff sheldon

Αποφύγετε να αποθηκεύετε ξύλα μέσα στο σπίτι, αν έχετε τζάκι. Ειδικά τα φρεσκοκομμένα ξύλα περιέχουν αρκετή ποσότητα νερού το οποίο εκλύεται με τη μορφή υγρασίας στον χώρο.

Τέλος, αν έχετε κλιματιστικά, ανοίξτε τα. Αν και μάλλον πρόκειται για τη λιγότερο οικονομική επιλογή, βοηθούν πολύ στη μείωση της υγρασίας, αφού ουσιαστικά, με το θερμό αέρα, την «αποξηραίνουν». Εξτρα τιπ!

Εξτρα τιπ! Σε κάθε σπίτι υπάρχει ένα υλικό που μπορεί να γίνει σύμμαχός σας ενάντια σε μούχλα και υγρασία. O λόγος για το χοντρό αλάτι! Πώς θα το χρησιμοποιήσετε; Πάρτε 200-250 γρ. χοντρού αλατιού και απλώστε τα σε μια επιφάνεια η οποία βρίσκεται κοντά στους τοίχους του δωματίου που υπάρχει περισσότερη υγρασία. Το χοντρό αλάτι έχει την ιδιότηα να απορροφά μεγάλο μέρος της!