4 τρόποι να κρύψεις μια για πάντα το μωσαϊκό στο παλιό σου σπίτι
Είναι ένα στοιχείο που θα συναντήσουμε σε αρκετά σπίτια παλαιότερων δεκαετιών.
Η τεχνική του μωσαϊκού εφευρέθηκε τον 15ο αιώνα από τους Ενετούς κατασκευαστές που κατέφυγαν στην λύση ανάμειξης κομματιών μαρμάρου με πηλό με στόχο να δημιουργήσουν μια επιφάνεια που θα μπορούσε να έχει ανθεκτικότητα.
Τα τελευταία χρόνια οι διακοσμητές έχουν δει το μωσαϊκό με μια νέα ματιά και θεωρούν ότι αυτή η επιφάνεια, αν μπει στο σπίτι με μοντέρνο τρόπο, μπορεί να το ομορφύνει. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν να απαλλάξουν το παλιό τους σπίτι από αυτό το διακοσμητικό κατάλοιπο του παρελθόντος θεωρώντας το ντεμοντέ, ξεπερασμένο και κακόγουστο.
Σίγουρα, το να αφαιρέσεις το μωσαϊκό και να τοποθετήσεις ένα νέο δάπεδο στο σπίτι δεν είναι μια απλή διαδικασία: είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και αρκετά δαπανηρή. Αρκετοί θεωρούν ως μια καλή λύση την επικόλληση πλακιδίων ή την τοποθέτηση (ημιμασίφ) ξύλινων σανίδων ωστόσο υπάρχουν και άλλες λύσεις -λιγότερο δαπανηρές- που μπορούν να δημιουργήσουν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα χωρίς να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Το μωσαϊκό μπορεί να κρυφτεί με τρόπους που θα σας εκπλήξουν ευχάριστα και θα μπορέσουν να αλλάξουν εντελώς την εικόνα του σπιτιού σας.
1) Μοκέτα από τοίχο σε τοίχο
Είναι μια λύση στην οποία πολλοί καταφεύγουν για να απαλλαγούν από την εικόνα του μωσαικού και να δημιουργήσουν ένα (ημι)μόνιμο αποτέλεσμα. Η μοκέτα είναι μια επιλογή που εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις. Καλύπτει όλη την επιδαπέδια επιφάνεια, χαρίζει ζεστασιά και δίνει μοντέρνα αίσθηση στο χώρο.
Η μοκετά από τοίχο σε τοίχο μπορεί να σας βοηθήσει να κρύψετε ένα παλιό ή άσχημο μωσαικό και να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό αποτέλεμα, Ωστόσο σίγουρα αυτή η επιλογή έχει τα μειονεκτήματά της καθώς δεν θα μπορείτε να την βγάλετε εύκολα το καλοκαίρι (η μοκέτα ζεσταίνει το σπίτι και σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί η θερμοκρασία του σπιτιού να γίνει ανυπόφορη) και βέβαια μπορεί να χρειαστεί να κόψετε την πόρτα (αν η μοκέτα μπει σαν χαλί δεν θα χρειαστεί κόψιμο η πόρτα αλλά σίγουρα θα μείνουν σημεία με μωσαϊκό ακάλυπτα).
2) Τσιμεντοκονία:
Η τσιμεντοκονία είναι ένα οικολογικό και φυσικό υλικό που αποτελείται από κεραμάλευρο, υδράσβεστο, χαλαζιακή άμμο και θηραϊκή γη.Είναι μια λύση που τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει αρκετά δημοφιλής τόσο σε σπίτια όσο και σε καταστήματα. Η τσιμεντοκονία χαρίζει ένα ξεχωριστό αισθητικό αποτέλεσμα. Είναι ανθεκτική, καθαρίζεται εύκολα, έχει αντοχή στην τριβή και το νερό, μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα και να μεταμορφώσει το χώρο.
3) Βινυλικό δάπεδο
Άλλη μια λύση είναι το βινυλικό δάπεδο. Είναι εύκολο στην τοποθέτησή του και προσφέρει άνεση. Ανθεκτικότητα σε υγρασία και σε λεκέδες. Υπάρχει ποικιλία σχεδίων στην αγορά και είναι εύκολο στη συντήρησή του. Μπορείτε να το βρείτε στην αγορά σε λωρίδες ή με τη μορφή ρολού. Αν θέλετε να καλύψετε μια μικρή επιφάνεια δεν θα χρειαστείτε κόλλα, ενώ αν θέλετε να καλύψετε μια επιφάνεια άνω των 25 τετραγωνικών μέτρων θα χρειαστεί κόλληση βινυλικού δαπέδου.
4) Χυτό βιομηχανικό δάπεδο
Το βιομηχανικό δάπεδο χρησιμοποιείται εδώ και αρκετές δεκαετίες. Το βιομηχανικό δάπεδο χωρίζεται σε κατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο και τα υλικά κατασκευής που χρησιμοποιούμε κατά περίπτωση. Είναι εύκολο στη συντήρηση και τον καθαρισμό, αντιολισθητικό και έχει αντοχή σε υψηλές πιέσεις (γι’αυτό χρησιμοποιείται και σε αποθήκες, ταράτσες, χώρους στάθμευσης, βιομηχανικές εγκαταστάσεις), δεν εμφανίζει ρωγμές και προστατεύει το υπόστρωμα από υγρασία.