Pet-friendly διακόσμηση -8 τιπς, για να σώσετε πατώματα, τοίχους, διακόσμηση
Τα μικρά τετράποδα είναι ο καλύτερος και πιο πιστός φίλος του ανθρώπου.
Κάτι που αναφέρεται συχνά, αλλά όχι άδικα, αφού στέκονται στο πλευρό σας για ένα χάδι και μια αγκαλιά, τόσο στις εύκολες, όσο και στις πιο δύσκολες στιγμές.
Ενα τους βλέμμα είναι αρκετό για να βελτιώσει τη διάθεση σας σε χρόνο ρεκόρ. Με αυτούς τους φίλους η σχέση δεν είναι ποτέ τυπική, αλλά μάλλον ουσιαστική. Σχέση αμοιβαίας αγάπης και τρυφερότητας.
Ομως όταν κανείς αποφασίσει να αποκτήσει ένα κατοικίδιο, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για τις ευθύνες που το συνοδεύουν, οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στην τροφή και τη βόλτα του, αλλά επεκτείνονται και στον ίδιο σας το χώρο, το σπίτι σας, που πρόκειται πια να μοιράζεστε.
Η διαμόρφωση του πρέπει να είναι «pet friendly», δηλαδή φιλική, βολική και εύκολη προς το κατοικίδιο που γίνεται ο νέος συγκάτοικος. Ταυτόχρονα, η διακόσμηση και το σπίτι γενικότερα, πατώματα, τοίχοι κλπ. δεν θα πρέπει να θυσιαστούν στο βωμό του νέου αυτού συγκάτοικου.
Η συντάκτρια του Animal House Style: Designing a Home to Share With Your Pets και ειδική στα θέματα των κατοικιδίων Τζούλια Σαμπό, σημειώνει πως το «κλειδί» είναι η επιλογή των κατάλληλων υλικών, τόσο για την εξυπηρέτηση των αναγκών του ζώου σας, όσο και των δικών σας αναγκών, όχι μόνο πρακτικών αλλά και αισθητικών.
Ακολουθούν 8 χρήσιμες συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα.
Μην αγοράζετε ακριβά χαλιά
Αν έχετε ήδη επενδύσει χρήματα σε ένα περσικό χαλί, το οποίο φοβόσαστε ότι πρόκειται να καταστραφεί από τις βόλτες του νέου σας συγκατοίκου, τότε μια ιδέα είναι να το εκμεταλλευτείτε ως έργο τέχνης και να το τοποθετήσετε σε σημείο, όπου δεν θα το φτάνει, όπως για παράδειγμα να το κρεμάσετε στον τοίχο. Προτιμήστε οικονομικές λύσεις για να «ντύσετε» το πάτωμα, οι οποίες θα είναι ταυτόχρονα κομψές, ενώ θα εξυπηρετούν και στον καθαρισμό.
Αποφύγετε τη μοκέτα που καλύπτει όλη την επιφάνεια του δαπέδου
Η μοκέτα τείνει να απορροφά μυρωδιές, να παγιδεύει τρίχες από τα κατοικίδια και να απορροφά ακαθαρσίες. Ο διακοσμητής εσωτερικών χώρων Ναν Ρούβελ συμβουλεύει λέει πως είναι μια πραγματικά κακή ιδέα, γιατί είναι δύσκολο να τη διατηρήσετε καθαρή.
Μην διακοσμείτε με μικροαντικείμενα
Τα εύθραυστα αντικείμενα δεν ταιριάζουν στη διακόσμηση ενός σπιτιού στο οποίο υπάρχει κατοικίδιο και αυτό γιατί ένα χτύπημα με την ουρά ή ένα σάλτο μπορεί να οδηγήσει τα κομμάτια από την αγαπημένη σας συλλογή στον κάδο των απορριμάτων. Αν παρόλα αυτά θέλετε οπωσδήποτε να συμπεριλάβετε κάποια σουβενίρ ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα, τότε προτιμήστε ντουλάπια με τζαμαρία – βιτρίνα.
Καθορίστε μια περιοχή για το κατοικίδιο
Είναι πολύ σημαντικό να εξετάσετε την καθημερινότητα του τετράποδου φίλου σας και ιδιαίτερα τη μετακίνηση του μέσα στο σπίτι. Το κατοικίδιο θα πρέπει να εισέρχεται στο σπίτι από ένα σημείο το οποίο θα είναι ιδανικό για να φροντίζετε την καθαριότητα του, πριν «απλωθεί» στον καναπέ, το χαλί ή το κρεβάτι σας. Επίσης, στο χώρο αυτό θα μπορείτε να φυλάξετε όλα τα αξεσουάρ για τη βόλτα, όπως για παράδειγμα το λουρί του.
Επιλέξτε ανθεκτικά υφάσματα
Ξεχάστε το βελούδο που πάνω του μπορεί να κολλήσει όλο το τρίχωμα του ζώου. Προτιμήστε μαξιλάρια και ριχτάρια από ύφασμα που αντέχει ενάντια στους λεκέδες από τις πατούσες ή τις μυρωδιές. Μπορείτε να επιλέξτε και δέρμα, αρκεί να φροντίζετε για το πεντικιούρ του!
Χρησιμοποιείστε υφάσματα που μπορούν να πλυθούν τακτικά
Αυτό αφορά κυρίως την κρεβατοκάμαρα σας, όπου πιθανότατα ο σκύλος ή η γάτα σας να μοιράζεται το ίδιο κρεβάτι ή μαξιλάρι μαζί σας. Διαλέξτε υφάσματα που μπορούν να πλυθούν τακτικά, κατά προτίμηση με μοτίβα.
Σκουπίστε τακτικά τους χώρους
Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να διακρίνετε εύκολα το τρίχωμα του ζώου μέσα στο σπίτι, θα πρέπει να σκουπίζετε τακτικά με την ηλεκτρική, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, ενώ υπάρχουν περίοδοι που το τρίχωμα αλλάζει, οπότε πρέπει να ασχολείστε με αυτό καθημερινά.
Δημιουργήστε τη δική του θέα
Τόσο η γάτα σας όσο και ο σκύλος σας θα εκτιμήσουν την αξία ενός μεγάλου παραθύρου, από το οποίο μπορούν να αγναντεύουν το δρόμο και να παρατηρούν οτιδήποτε κινείται. Για να τους το προσφέρετε ίσως χρειαστεί να τοποθετήσετε ένα βοηθητικό έπιπλο στο οποίο θα μπορούν να ανέβουν.