Γιατί χάνονται οι κάλτσες στο πλυντήριο; Η επιστημονική εξήγηση
Είναι ένα από τα θέματα που έχει απασχολήσει άπαντα, προκαλώντας του νεύρα: Πού στο καλό εξαφανίζονται οι κάλτσες;
Το ερώτημα απασχολεί τόσο που καταπιάστηκαν μαζί του επιστήμονες και στελέχη μεγάλων εταιριών όπως της Samsung.
Σύμφωνα με το Distractify το φαινόμενο άρχισε να παρατηρείται από τότε που επινοήθηκε η πρώτη συσκευή πλυντηρίου ρούχων, το 1937 (και κάπως έτσι επιβεβαιώνεται η υποψίαν όλων ότι τις... ρουφάει το πλυντήριο).
Ερευνητές στη Βερετανία που μελέτησαν το φαινόμενα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καθένας μας χάνει το χρόνο τουλάχιστον 15 κάλτσες το χρόνο και περίπου 1.264 κάλτσες καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Ο στατιστικολόγος Τζέοφ Ελις συνεργάστηκε με τον ψυχολόγο Δρ Σίμον Μουρ και έβγαλαν, μάλιστα, και συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο που δείχνει πώς και γιατί χάνουμε τις κάλτσες μας στο πλυντήριο. Η εξίσωσή τους δηλώνει ότι η πιθανότητα να χάσουμε μια κάλτσα στο πλυντήριο εξαρτάται από το μέγεθος της πλύσης (αν βάζουμε δηλαδή πολλά ρούχα), το πόσο περίπλοκη είναι η πλύση, την προσοχή με την οποία βάζει κάποιος πλυντήριο και πόσο συγκεντρωμένος είναι εκείνη τη στιγμή, αλλά και με το πόσο ευτυχισμένος είναι αυτός που βάζει εκείνη την πλύση τη στιγμή που τη βάζει!
Και επειδή η εξίσωση των δύο επιστημόνων μοιάζει κάπως ακραία, επιστήμονες που ανήκουν στο ανθρώπινο δυναμικό της Samsung προσπάθησαν να απαντήσουν πιο απλά στο ερώτημα «πού εξαφανίζονται οι κάλτσες». Τα συμπεράσματά τους είναι τα εξής:
1) Παραπέφτουν πίσω από κάποιο έπιπλο, καλοριφέρ ή ακόμα και πίσω από το πλυντήριο και οι άνθρωποι δεν το παρατηρούν.
2) Μπερδεύονται με τα υπόλοιπα ρούχα με αποτέλεσμα να μπαίνουν μονές σε ξεχωριστές πλύσεις και όχι σαν ζευγάρια στην ίδια πλύση.
3) Δεν απλώνονται με τον σωστό τρόπο με αποτέλεσμα να χάνονται ( π.χ λόγω αέρα).
Μια χρήστης του Reddit πάντως είχε μια άλλη εξήγηση για τις χαμένς κάλτσες: