Οι άνθρωποι πίσω από το κίνημα #metoo είναι το Πρόσωπο της Χρονιάς για το 2017 | 0 bovary.gr

Οι άνθρωποι πίσω από το κίνημα #metoo είναι το Πρόσωπο της Χρονιάς για το 2017

«The Silence Breakers» γράφει στο εξώφυλλο του περιοδικού ΤΙΜΕ με ένα εξώφυλλο που τιμά μια σειρά από πράξεις θάρρους: αυτούς που βρήκαν τη δύναμη να μιλήσουν δημόσια για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκαν.

Αν υπάρχει ένας λόγος που θα θυμόμαστε τον Οκτώβριο του 2017 είναι γιατί ήταν ο μήνας που ξεσπάσε αυτή η βιβλική καταιγίδα καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης η οποία, από τότε, δε λέει να κωπάσει με τίποτα. Η μια γυναίκα μετά την άλλη, από τα πιο τρανταχτά ονόματα του Χολιγούντ μέχρι καθημερινές γυναίκες της διπλανής πόρτας, παίρνουν το θάρρος της γνώμης τους και μιλούν ανοιχτά για τις περιπτώσεις που κάποιος άντρας ξεπέρασε τα όρια μαζί τους.

Ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στον οποίο επισύρει κατηγορίες το μισό θηλυκό Χόλιγουντ (πάνω από 50 γυναίκες τουλάχιστον), ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αφού μετά από αυτόν ακολούθησαν προσωπικότητες από τον Στίβεν Σίγκαλ, τον Κέβιν Σπέισι και τον Κέισι Αφλεκ μέχρι τον Ντάστιν Χόφμαν και τον φωτογράφο Τέρι Ρίτσαρντσον (και αυτοί είναι απλώς η αρχή της λίστας).

Πηγαίνοντας ακόμα πιο βαθιά, οι άντρες που δείχνουν το αρσενικό που κρύβουν μέσα τους με τον πιο αρρωστημένο τρόπο στις γυναίκες υπάρχουν ανάμεσα μας και δείχνουν την αλλαζονική και σεξιστική πλευρά τους, είναι αναρίθμητοι. Αρκεί να ανατρέξουμε στο hashtag #metoo που εξαπλώθηκε σαν φωτιά στα διεθνή social media για να πάρουμε μια ιδέα της κατάστασης. Ηταν το hashtag με το οποίο γυναίκες (και άνδρες) κάθε ηλικίας, προέλευσης και καταγωγής, μοιράστηκαν τις δικές τους ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης, καταγγέλοντας ταυτόχρονα αυτή την ανάρμοστη και, σε αρκετές περιπτώσεις, καταδικαστέα συμπεριφορά.

Χτες, το περιοδικό TIME, κρατώντας την παράδοση του θεσμού «Person of The Year» που πηγαίνει στο άτομο ή την ομάδα που είχε τη μεγαλύτερη κοινωνική ή πολιτική επιρροή στη διάρκεια του έτους (είτε η επίδραση του ήταν θετική, είτε αρνητική), ανακήρυξε ως Πρόσωπο της Χρονιάς τις γυναίκες και τα ατομα που έσπασαν τη σιωπή τους.

Οι «The Silence Breakers» όπως ονομάζει τις φωνές που έγιναν οι πρωτοπόροι του κινήματος #metoo είναι το Πρόσωπο της Χρονιάς για το 2017. Στο εξώφυλλο του τεύχους το οποίο έχει συμβολικό χαρακτήρα εκπροσωπούνται, μεταξύ άλλων, από την ηθοποιό Άσλει Τζουντ, την τραγούδιστρια Τέιλορ Σουίφτ, μια πρώην υπάλληλο της Uber, τη Susan Fowler, αλλά και μια γυναίκα το πρόσωπο της οποίας δε διακρίνεται σαν ένδειξη της πληθώρας των περιπτώσεων ανώνυμων γυναικών που μπορεί να έχουν βιώσει παρόμοιες καταστάσεις.

«Αυτοί οι άνθρωποι ξεκίνησαν μια επανάσταση άρνησης και αυτός ο συλλογικός θυμός έφερε άμεσα και συνταρακτικά αποτελέσματα: Τους τελευταίους μήνες, σχεδόν καθημερινά, διευθύνοντες σύμβουλοι απολύονται, μεγιστάνες ανατρέπονται, άνθρωποι-είδωλα αποκαθηλώνονται ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ασκηθεί σοβαρές ποινικές διώξεις», γράφει το περιοδικό στο εν λόγω άρθρο του.

Η απόφαση να τιμηθούν οι άνθρωποι που μίλησαν ανοιχτά για τις επιθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης που δέχτηκαν, ανακοινώθηκε την Τετάρτη το πρωί στην εκπομπή Today του καναλιού NBC. Δεύτερος στη λίστα είναι ο Πρόεδρος της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ και τρίτος ο Σι Τσινπίνγκ, ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Φυσικά, έμπνευση στάθηκε το #MeToo hashtag. Το συγκεκριμένο hashtag δεν είναι καινούριο. Δημιουργήθηκε πριν από μια δεκαετία από την ακτιβίστρια Tarana Burke. Στη δημοσιότητα ξαναήρθε αφού πολλοί άντρες σε υψηλές θέσεις κατηγορήθηκαν δημοσίως για σεξουαλική κακομεταχείριση, ξεκινώντας από τον παραγωγό του Χόλιγουντ Harvey Weinstein.

«Αν έχετε παρενοχληθεί σεξουαλικά, γράψτε #metoo ως απάντηση σε αυτό το tweet», έγραψε στο λογαριασμό της στο Twitter η ηθοποιός Alyssa Milano, στα μέσα του Οκτωβρίου. Την επόμενη μέρα, περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι είχαν χρησιμοποιήσει το #metoo, σύμφωνα με το Time.

«Πρόκειται για την ταχύτερη κοινωνική αλλαγή που έχει επιτευχθεί εδώ και δεκαετίες», αναφέρει ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Time, Edward Felsenthal. «Ξεκίνησε με ατομικές πράξεις θάρρους από εκατοντάδες γυναίκες - αλλά και μερικούς άνδρες- οι οποίοι βγήκαν μπροστά και είπαν τις δικές τους ιστορίες».