Η Mary Katranzou Αποκαλύπτει τα Μυστικά της Επιτυχίας της
Όταν παρουσίασε τη χειμωνιάτικη συλλογή της στη Mercedes-Benz China Fashion Week έγινε σάλος. Η Ελληνίδα σχεδιάστρια που ζει μόνιμα στο Λονδίνο έχει το δικό της τρόπο να ανεβαίνει στα ύψη και να κάνει τις πελάτισσές της να τη λατρεύουν ακόμα πιο πολύ.
«Δεν φτάνει μόνο να κάνεις πολλή και καλή δουλειά, πρέπει να είναι και κάποιος εκεί να τη δει». Αυτή τη δήλωση είχε κάνει η Μαίρη Κατράντζου, όταν είχε παρουσιάσει την πρώτη της επίσημη συλλογή στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου το 2008. Τότε μάλλον δεν είχε φανταστεί πως οι δημιουργίες της θα κυκλοφορήσουν σε 30 χώρες, ότι οι διακρίσεις και τα βραβεία θα πέφτουν βροχή και πως οι διάσημοι θα επισκέπτονται συνεχώς το ατελιέ της.
Πρώτα την είχε κερδίσει η αρχιτεκτονική και, όπως είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή της, ποτέ δεν είχε σκεφτεί να κάνει καριέρα στη μόδα ή να έχει το δικό της label. Ωστόσο το «πάντρεμα» αυτών των δύο, ήταν που την έκανε να ξεχωρίσει. Τα παγκοσμίως αναγνωρίσιμα 3D prints είναι εμπνευσμένα από κοσμήματα, μπουκάλια αρωμάτων ή χαρτονομίσματα μέχρι εσωτερικούς χώρους και τοπία.
Ο λόγος; Μια φαντασία χωρίς όρια, ένας σουρεάλ κόσμος γεμάτος prints, χρώματα και πολυτελή υλικά που δημιουργούν ένα προσωπικό σύμπαν, την πολυπόθητη ταυτότητα που χαρακτηρίζει έναν σχεδιαστή.
Αν και η ίδια φοράει συνήθως μαύρα, οι περίφημες ογκώδεις φούστες της, τα περίτεχνα φορέματα σε Α γραμμή και τα σέξι δαντελωτά κορμάκια της είναι τα κομμάτια που ξεχώρισαν στα ντεφιλέ της και της «χάρισαν» αρκετά βραβεία με την Κατράντζου να έχει σαρώσει τα βρετανικά βραβεία μόδας.
Το 2011, κέρδισε το βραβείο Emerging Talent - Ready-to-Wear award στα British Fashion Awards και τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς συνεργάστηκε με τον καλλιτέχνη Pablo Bronstein, με τον οποίο σχεδίασαν κοστούμια που εκτέθηκαν στο Institute of Contemporary Art στο Λονδίνο.
Τον Μάρτιο του 2012 η Κατράντζου ήταν η υπεύθυνη του Βρετανικού Συμβουλίου Μόδας- Ένωσης Σχεδιαστών στο Λος Άντζελες. Μέσα από μία έρευνα με την ομάδα της, η Ελληνίδα σχεδιάστρια πρότεινε στρατηγικές για το πώς τα Βρετανικά ονόματα θα διαπρέψουν στις διεθνείς αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, η συλλογή της για το Φθινόπωρο/Χειμώνα 2012-2013 παρουσιάστηκε στη Δυτική Ακτή σε αγοραστές, στιλίστες και Τύπο και απέσπασε εξαιρετικά σχόλια.
Ακόμη, το Μάρτιο του 2015, της απονεμήθηκε το βραβείο BFC/Vogue Designer Fashion Fund από το British Fashion Council,το οποίο συνοδεύτηκε από το ποσό των 200.000 λιρών.
Άλλωστε δεν αμφισβητεί κανείς την εξαιρετική σχέση που έχει η Μαίρη Κατράντζου με την Vogue. Σε ερώτηση πως βλέπει η Άννα Γουίντουρ την δουλειά της σχεδιάστριας η απάντηση ήταν: «Με στηρίζει πολύ, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα μου βήματα στον χώρο. Με παροτρύνει να κοιτάω μπροστά και να είμαι αφοσιωμένη στην ιδιοσυγκρασία της δουλειάς μου».
Ωστόσο το στιλ και το design δεν ήρθαν εξ ουρανού για την Μαίρη, μιας και το δαιμόνιο το πήρε από τους γονείς της. Ο πατέρας της είχε μεγάλη πείρα στα υφάσματα, η μητέρα της έκανε καριέρα στην εσωτερική διακόσμηση και ο παππούς της, Νίκος, ήταν ιδρυτής των ιστορικών καταστημάτων αθλητικών ειδών Κατράντζος. Η Μαίρη σπούδασε αρχιτεκτονική στο Rhode Island School of Design της Νέας Υόρκης και συνέχισε τις σπουδές της στο Central Saint Martins του Λονδίνου όπου ασχολήθηκε με τη μόδα, το σχεδιασμό υφασμάτων και μελέτησε πώς τα prints μπορούν να μεταμορφώσουν τη σιλουέτα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της κατάφερε να πουλήσει μια σειρά από στάμπες στον αμερικανικό οίκο Bill Blass, ενώ στη συνέχεια δούλεψε στο πλευρό της επίσης επιτυχημένης Ελληνίδας σχεδιάστριας μόδας Σοφίας Κοκοσαλάκη - πάντα στο Λονδίνο.
Πλέον τα υπερεαλιστικά και παραδεισένια σχέδιά της πωλούνται σε περισσότερα από 200 καταστήματα παγκοσμίως, ενώ τα πιο μεγάλα ονόματα της πολιτικής και της showbiz της έχουν χτυπήσει την πόρτα. Η πρώτη που φόρεσε δημιουργία της στο κόκκινο χαλί ήταν η Βρετανίδα ηθοποιός Κίρα Νάιτλι, στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 2011. Ακολούθησαν οι Beyonce, η Rihanna, η Taylor Swift, η Jessica Alba, η Nicole Kidman, η Diane Kruger και η fashion blogger Olivia Palermo που έκαναν και κάνουν statement εμφανίσεις με δημιουργίες από ελληνικά χέρια.
Η Μισέλ Ομπάμα και η Σαμάνθα Κάμερον έχουν φορέσει πρόσφατα Mary Katrantzou. Η Μισέλ φόρεσε ένα φόρεμα σε γραμμή «Άλφα» μέχρι το γόνατο και κλειστό λαιμό. Από την άλλη, η κυρία Κάμερον είπε ναι σε ένα λουλουδάτο φόρεμα με έντονα χρωματιστά prints σε ολόκληρη την επιφάνειά του.
Τα περισσότερα έσοδά της Ελληνίδας προέρχονται από συνεργασίες με επώνυμα brands, που κατά καιρούς έχουν απασχολήσει τον χώρο της μόδας.
Τον Φεβρουάριο του 2012 δημιούργησε την capsule συλλογή-ντεμπούτο για το Topshop και τον ίδιο χρόνο συνεργάστηκε με το γαλλικό οίκο αξεσουάρ Longchamp.
Η γνωριμίας της με το ευρύ κοινό (και το ελληνικό!) έγινε μέσα από τη συνεργασία της με την Adidas. H συλλογή “Mary Katrantzou for Adidas” περιελάμβανε καινοτόμα prints σε ρούχα και παπούτσια, αποτυπώνοντας πάνω τους την εικονική, υπερ-χρωματιστή ματιά της, χρησιμοποιώντας καλειδοσκοπικά μοτίβα.
Μπορεί λοιπόν εμείς να βλέπουμε την άλλη όψη, αυτή που οι δημιουργίες της αποκτούν glamour διάσταση στην πασαρέλα και τις celebrities να ποζάρουν με αυτές, αλλά, όπως έχει δηλώσει, η ίδια η σκληρή δουλειά και η αφοσίωση στο όραμά της είναι τα δύο μικρά μυστικά της επιτυχίας της. Μια επιτυχία που έχει παρελθόν, παρόν, μέλλον και εκπλήξεις!