Μια σοβαρή συζήτηση με τον διατροφολόγο που αγαπά το χιούμορ, Μάνο Καζαμία  | 0 bovary.gr

Μια σοβαρή συζήτηση με τον διατροφολόγο που αγαπά το χιούμορ, Μάνο Καζαμία

Οι πελάτισσές του τον ακολουθούν σχεδόν τυφλά. Άλλες με λίγα παραπάνω κιλά και άλλες με σοβαρά και χρόνια προβλήματα, όλες του είναι κάτι παραπάνω από πιστές.

Και όχι μόνο γιατί είναι ένας από τους καλύτερους γιατρούς στον τομέα του, αλλά γιατί τους δίνει απλόχερα κάτι που είναι πολύ δύσκολο στις μέρες μας να βρεθεί. Πολλές μικρές και μεγαλύτερες δόσεις χιούμορ.

Κυρίως μέσα από τα κοινωνικά του δίκτυα. Κάποιες φορές λεπτεπίλεπτο και άλλες, ξεκαρδιστικά ωμό, το χιούμορ του χτυπά πάντα στην καρδιά του προβλήματος. Τα περιττά κιλά.

Όλη η ζημιά σε μια δίαιτα γίνεται το Σαββατοκύριακο και πάει πίσω η δουλειά που κάναμε μέσα στην εβδομάδα

Όπως θα μου πει ο ίδιος: «Πολλές από τις πελάτισσές μου δεν έχουν αυτό που θα λέγαμε εύκολη ζωή. Κάποιες μεγαλώνουν παιδιά, κάποιες άλλες έχουν προβλήματα υγείας και άλλες απλά δυσκολεύονται. Με το χιούμορ δημιουργούμε μια δικλείδα ασφαλείας, όπως η βαλβίδα στη χύτρα, για να μην σκάσει όλο αυτό και να διοχετεύεται κάπου. Έστω με ένα χαμόγελο τη μέρα. Κι έτσι τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα».

Βρεθήκαμε με τον διατροφολόγο στο ιατρείο του, όπου τον πρώτο λόγο έχει η διακόσμηση με πληθωρικούς πίνακες, όπως αυτούς του Fernando Botero και κάναμε μια σοβαρή συζήτηση για την αστεία πλευρά των πραγμάτων. Και όχι μόνο. Η συνέντευξη που ακολουθεί θα μας κάνει να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια της δίαιτας και να δούμε το μέλλον με ένα πιο αισιόδοξο βλέμμα.

Πικ Νικ. Πίνακας του Fernando Botero. 2001

«Ισχύει ότι οι άνθρωποι με παραπάνω κιλά διαθέτουν και περισσότερο χιούμορ»;

Ισχύει απόλυτα. Οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν με πολλούς τρόπους να συγκαλύψουν το πρόβλημα και ένας από αυτούς είναι το χιούμορ και το πώς αντιλαμβάνονται την κατάσταση γύρω τους.
Αυτό συμβαίνει με τους μεγάλους, γιατί με τα παιδιά είναι πιο σκληρά τα πράγματα. Εκεί ακούμε χαρακτηρισμούς όπως ο χοντρός, η χοντρή, ειδικά στην εφηβεία, όπου τα παιδιά μπαίνουν στη γνωστή και ως ανέραστη εφηβεία και εκεί ξεκινούν τα προβλήματα.

«Η Δευτέρα είναι μια καλή μέρα να ξεκινήσουμε δίαιτα»;
Η Δευτέρα είναι μια μέρα. Για μένα, όχι, οποιαδήποτε μέρα θέλεις ξεκινάς τη δίαιτα. Ακόμα και νύχτα.

Τα πολλά κιλά «ξεχειλώνουν» ένα σώμα αρκετά και εκεί χρειάζεται να πάμε επεμβατικά. Όταν ένας άνθρωπος 180 κιλών επανέρχεται στα 80, όλο αυτό το παραπάνω δέρμα κάτι πρέπει να γίνει

«Ωραία, ξεκινάμε τη δίαιτα. Ποιο είναι το κίνητρο για να τη συνεχίσουμε»;
Όλη η ζημιά σε μια δίαιτα γίνεται το Σαββατοκύριακο και πάει πίσω η δουλειά που κάναμε μέσα στην εβδομάδα. Στόχος μας είναι να σκεφτόμαστε ότι κανείς δεν θέλει να μας βάλει τιμωρία ή να μας κλείσει σε μια γυάλα και να παρακολουθούμε τι γίνεται από μέσα. Η δίαιτα είναι ένα μονοπάτι που θα μας οδηγήσει εκεί που θέλουμε. Κι αυτό που θέλουμε είναι να τρώμε και να πίνουμε αυτά που αγαπάμε αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ξαναεπιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση. Άρα αν το δούμε έτσι δεν θα νιώσουμε στέρηση.

«Ποιος είναι όμως αυτός ο τρόπος; Μπορώ να φάω και να πιω ό,τι θέλω και να μη χαλάσω τη διατροφή μου»;
Ό,τι θέλεις δεν γίνεται, αλλά σαφώς μια διατροφή πρέπει να δίνει λύσεις γιατί δεν είναι στόχος να σε κλείσουμε μέσα και να νιώθεις ότι στερείσαι. Γιατί δεν μιλάμε μόνο για κάποιους που θέλουν να χάσουν 4 ή 5 κιλά. Μιλάμε και για ανθρώπους με πολύ μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα, που μπορεί να ακολουθούν για χρόνια μια διατροφή για να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα κι εκεί πρέπει να βρούμε λύσεις, πρέπει να κάνουμε αυτούς τους ανθρώπους να νιώσουν καλά, να έχουν επιλογές όταν βγουν έξω...Σαφώς δεν μπορούν να τρώνε και να πίνουν ό,τι και οι άλλοι αλλά μπορούν να συμμετέχουν σε μια παρέα τρώγοντας αυτά που πρέπει χωρίς να στερούνται..

«Μετά τη δίαιτα, είτε χάσαμε 4 είτε 44 κιλά, τι κάνουμε; Συντήρηση»;
Οπωσδήποτε συντήρηση γιατί ο οργανισμός πρέπει να καταλάβει τι του κάναμε. Ο οργανισμός εκλαμβάνει τα περιττά κιλά σαν λιποαποθήκες του, που σημαίνει ότι στη μορφή της βιολογίας που έχει το ανθρώπινο σώμα είναι ενέργεια και ουσίες που θα τις χρησιμοποιήσει σε μια έκτακτη ανάγκη. Αν εμείς δεν του δώσουμε το μήνυμα ότι φτάσαμε σε έναν στόχο και εκεί πρέπει να σταθεροποιηθεί, δεν θα το κάνει ποτέ. Κι επειδή το σώμα και ο οργανισμός έχει μνήμη, θα επιστρέφει πάντα στην προηγούμενη κατάσταση. Όσοι λοιπόν κάνουν το λάθος και δεν ακολουθούν μια συντήρηση μετά -θέλει συνήθως ένα εξάμηνο για να παγιωθούν τα νέα κιλά και να αποκτήσει μνήμη ο οργανισμός- έχουμε πάλι τα ίδια αποτελέσματα. Και λέγοντας συντήρηση δεν μιλάμε βέβαια για τη δίαιτα που κάναμε ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, μιλάμε για έναν τρόπο διατροφής, που στην ουσία είναι μια υγιεινή διατροφή και θα έπρεπε να την κάνουμε όλοι, τρώγοντας ό,τι θέλει ο καθένας αλλά με τέτοιον τρόπο ώστε να μην ξαναμπλοκάρει τις καύσεις του.

«Ο Μεταβολισμός τι ρόλο παίζει σε αυτό»;
Ο μεταβολισμός είναι μηχανή. Μια μηχανή που μας κρατάει στη ζωή. Καίει καύσιμο, καίει θερμίδες και έτσι ζούμε. Ό,τι περισσεύει το αποθηκεύει σε λίπος. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν πιο ταχύ μεταβολισμό που σημαίνει ότι καίνε πιο εύκολα και δεν αποθηκεύουν, σε αντίθεση με άλλους. Δεν είμαστε όμως καταδικασμένοι σε έναν κακό μεταβολισμό. Ο μεταβολισμός εκπαιδεύεται σε υψηλότερες καύσεις όταν του δίνουμε τροφές που έρχονται απευθείας από τη φύση. Τροφές οι οποίες έχουν πιο δύσκολες και απαιτητικές θερμίδες να μεταβολιστούν. Άρα τον επανεκπαιδεύουμε σε υψηλότερες καύσεις.

Οι θερμίδες είναι η μεγαλύτερη απάτη στο χώρο της διατροφής. Γιατί πολύ απλά, οι τροφές δεν έχουν θερμίδες, θερμίδες παράγουμε εμείς όταν τρώμε τις τροφές

«Η γυμναστική μας βοηθάει να χάσουμε κιλά»;
Εδώ υπάρχει ένας μύθος. Πολλοί χρησιμοποιούν τη γυμναστική ως εναλλακτικό τρόπο αδυνατίσματος. Λάθος. 5 ώρες τρέξιμο, είναι μια τυρόπιτα. Δεν μπορούμε να ισοσταθμήσουμε μια ώρα γυμναστικής, που μπορεί να ισοδυναμεί θερμιδικά με 1-2 φρούτα, με ένα πιάτο μουσακά που θέλουν συνήθως όσοι τελειώνουν τη γυμναστική γιατί θεωρούν ότι «έκαψαν» θερμίδες και πρέπει να φάνε. Εγώ πάντα συνιστώ ήπια άσκηση παράλληλα με τη διατροφή.. Να περπατάς, να χορεύεις, να κάνεις σεξ, αλλά όχι γυμναστήριο που μπορεί να σε πεινάσει. Όταν τελειώσεις με το καλό και φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα, γυμνάσου όσο θες. Αυτή είναι η σωστή λογική κι έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.

«Μπορεί το καινούργιο σώμα να επανέλθει στην σφριγηλότητα που είχε παλαιότερα»;
Εξαρτάται από τα κιλά και την ηλικία. Τα πολλά κιλά «ξεχειλώνουν» ένα σώμα αρκετά και εκεί χρειάζεται να πάμε επεμβατικά. Όταν ένας άνθρωπος 180 κιλών επανέρχεται στα 80, όλο αυτό το παραπάνω δέρμα κάτι πρέπει να γίνει. Εκεί επεμβαίνουμε. Σε έναν νέο άνθρωπο όμως που έχει χάσει κάποια λογικά κιλά, 10 -20 ή 30, ο δερματικός ιστός συνήθως επανέρχεται και με την κατάλληλη γυμναστική μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα.

«Αν δεν θέλουμε να χάσουμε πολλά κιλά, πχ παίζουμε στα 4-5, μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας»;
Όσα κιλά και αν θέλουμε να χάσουμε χρειαζόμαστε τη συμβουλή ενός ειδικού γιατί δεν είναι όλα τα σώματα ίδια. Αυτά τα κιλά μια γυναίκα μπορεί να θέλει να τα χάσει από την περιφέρεια, κάποια άλλη από την περιοχή της κοιλιάς, δεν έχει νόημα να κάνει κάτι μόνη της να χάσει το στήθος της και να μείνει η περιφέρεια. Ένα άλλο μεγάλο λάθος που γίνεται είναι ότι όλοι προσπαθούν να αδυνατίσουν μετρώντας θερμίδες, με το γνωστό κόκκινο βιβλιαράκι. Οι θερμίδες είναι η μεγαλύτερη απάτη στο χώρο της διατροφής. Γιατί πολύ απλά, οι τροφές δεν έχουν θερμίδες, θερμίδες παράγουμε εμείς όταν τρώμε τις τροφές. Αν εγώ που έχω κακό μεταβολισμό φάω ένα μήλο και παράγω 60 θερμίδες κι εσείς που έχετε καλύτερο μεταβολισμό φάτε το μήλο και παράγετε 80 θερμίδες, πόσες θερμίδες έχει ένα μήλο; Πρέπει λοιπόν ένας ειδικός να κάνει αξιολόγηση του μεταβολισμού μας να δούμε σε ποιο μεταβολικό επίπεδο βρισκόμαστε, τι καύσεις κάνουμε και με βάση αυτό να φτιάξει ένα πρόγραμμα που στην τελική θα μας γλιτώσει και χρόνο.

«Πείτε ένα μυστικό για να χάσουμε την κοιλίτσα και την περιφέρεια που έχουμε αποκτήσει»
Έχει μεγάλη σημασία το πώς συμπεριφερόμαστε στην καθημερινή μας διατροφή γενικότερα. Πέρα από τη διατροφή και τη δίαιτα που θα κάνει μια γυναίκα, αυτό που πρέπει να εφαρμοστεί είναι αύξηση στην κατανάλωση πράσινων λαχανικών, καθημερινή και τεράστια -ό,τι και να φάμε. Πρέπει να έχουμε ένα μπολ με πράσινα λαχανικά πάντα δίπλα μας- πάρα πολύ νερό -τουλάχιστο δύο λίτρα την ημέρα- καλής ποιότητας και φρούτα στην εποχή τους. Ταυτόχρονα πρέπει να μειωθούν οι υδατάνθρακες, όπως ζάχαρη, αναψυκτικά, αλκοόλ. Αυτά τα τρία επειδή ο οργανισμός δεν μπορεί να τα κάνει τίποτα άλλο τα αποθηκεύει άμεσα σε λίπος και ειδικά στα σημεία που είπατε. Όταν κάνουμε αυτά, θα δούμε άμεσα μείωση σε πόντους, στα σημεία που μας ενδιαφέρουν.

«Μπορεί το καινούργιο σώμα να επανέλθει στην σφριγηλότητα που είχε παλαιότερα»;
Εξαρτάται από τα κιλά και την ηλικία. Τα πολλά κιλά «ξεχειλώνουν» ένα σώμα αρκετά και εκεί χρειάζεται να πάμε επεμβατικά. Όταν ένας άνθρωπος 180 κιλών επανέρχεται στα 80, όλο αυτό το παραπάνω δέρμα κάτι πρέπει να γίνει. Εκεί επεμβαίνουμε. Σε έναν νέο άνθρωπο όμως που έχει χάσει κάποια λογικά κιλά, 10 -20 ή 30, ο δερματικός ιστός συνήθως επανέρχεται και με την κατάλληλη γυμναστική μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα.

«Αν δεν θέλουμε να χάσουμε πολλά κιλά, πχ παίζουμε στα 4-5, μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας»;
Όσα κιλά και αν θέλουμε να χάσουμε χρειαζόμαστε τη συμβουλή ενός ειδικού γιατί δεν είναι όλα τα σώματα ίδια. Αυτά τα κιλά μια γυναίκα μπορεί να θέλει να τα χάσει από την περιφέρεια, κάποια άλλη από την περιοχή της κοιλιάς, δεν έχει νόημα να κάνει κάτι μόνη της να χάσει το στήθος της και να μείνει η περιφέρεια. Ένα άλλο μεγάλο λάθος που γίνεται είναι ότι όλοι προσπαθούν να αδυνατίσουν μετρώντας θερμίδες, με το γνωστό κόκκινο βιβλιαράκι. Οι θερμίδες είναι η μεγαλύτερη απάτη στο χώρο της διατροφής. Γιατί πολύ απλά, οι τροφές δεν έχουν θερμίδες, θερμίδες παράγουμε εμείς όταν τρώμε τις τροφές. Αν εγώ που έχω κακό μεταβολισμό φάω ένα μήλο και παράγω 60 θερμίδες κι εσείς που έχετε καλύτερο μεταβολισμό φάτε το μήλο και παράγετε 80 θερμίδες, πόσες θερμίδες έχει ένα μήλο; Πρέπει λοιπόν ένας ειδικός να κάνει αξιολόγηση του μεταβολισμού μας να δούμε σε ποιο μεταβολικό επίπεδο βρισκόμαστε, τι καύσεις κάνουμε και με βάση αυτό να φτιάξει ένα πρόγραμμα που στην τελική θα μας γλιτώσει και χρόνο.

«Πείτε ένα μυστικό για να χάσουμε την κοιλίτσα και την περιφέρεια που έχουμε αποκτήσει»
Έχει μεγάλη σημασία το πώς συμπεριφερόμαστε στην καθημερινή μας διατροφή γενικότερα. Πέρα από τη διατροφή και τη δίαιτα που θα κάνει μια γυναίκα, αυτό που πρέπει να εφαρμοστεί είναι αύξηση στην κατανάλωση πράσινων λαχανικών, καθημερινή και τεράστια -ό,τι και να φάμε. Πρέπει να έχουμε ένα μπολ με πράσινα λαχανικά πάντα δίπλα μας- πάρα πολύ νερό -τουλάχιστο δύο λίτρα την ημέρα- καλής ποιότητας και φρούτα στην εποχή τους. Ταυτόχρονα πρέπει να μειωθούν οι υδατάνθρακες, όπως ζάχαρη, αναψυκτικά, αλκοόλ. Αυτά τα τρία επειδή ο οργανισμός δεν μπορεί να τα κάνει τίποτα άλλο τα αποθηκεύει άμεσα σε λίπος και ειδικά στα σημεία που είπατε. Όταν κάνουμε αυτά, θα δούμε άμεσα μείωση σε πόντους, στα σημεία που μας ενδιαφέρουν.

Μάνος Καζαμίας BSc, MSc Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πτυχιούχος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών - Masters King’s Gollege Παν/μίου Λονδίνου

Ραβινέ 24, Κολωνάκι, Τηλ.: 210 7240650