Shutterstock

Εσύ πώς μπήκες στο Πανεπιστήμιο;

Την περασμένη Κυριακή, έτσι όπως είχαμε μαζευτεί γύρω από το τραπέζι, η 13χρονη ανηψιά μου με ρώτησε: «Θεία, εσύ πώς μπήκες στο Πανεπιστήμιο; Εδωσες τις ίδιες εξετάσεις που θα δώσει τώρα η αδελφή μου για να μπει στη Νομική;»

«Οχι», της απάντησα. «Από τότε που μπήκα εγώ στο Πανεπιστήμιο ως σήμερα, έχει αλλάξει το σύστημα πολλές φορές.....». «Τι εννοείς;», απόρησε... Τι εννοώ;

Προσπάθησα λοιπόν να θυμηθώ. Οχι ότι ήταν εύκολο. Ο άντρας της αδελφής μου, που ήταν στο τραπέζι και είχε μπει στο Πολυτεχνείο προ ΄80, μου θύμισε ότι «τότε, οι εισαγωγικές γίνονταν χωρίς προκαθορισμένη ύλη...». Αρα οι αλλαγές ήρθαν με την «Αλλαγή...»

Αρχές του 1980 γεννήθηκαν οι Πανελλήνιες, μια διετής διαδικασία (εξετάσεις στο τέλος της Β΄και Γ΄Λυκείου) για την είσοδο των παιδιών στα ΑΕΙ. Λίγο μετά, το 1983, εγκαινιάσθηκαν οι Πανελλαδικές με τις Δέσμες στα τέσσερα μαθήματα επιλογής για την είσοδο στα Πανεπιστήμια -και μόνον στην Γ΄Λυκείου. Μετά, το 1988, οι εισαγωγικές διαχωρίστηκαν πλήρως από το απολυτήριο του Λυκείου και έπαψαν να είναι υποχρεωτικές.

Οι Πανελλήνιες αρχίζουν στις 8 Ιουνίου.... Αν δεν αλλάξει το σύστημα ως τότε...

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 μάθαμε τον «συντελεστή» για τα τέσσερα μαθήματα δέσμης ενώ προς το τέλος της ίδιας δεκαετίας μια νέα αλλαγή στον χώρο της παιδείας προκάλεσε σεισμό -αλλά κράτησε πολύ λίγο: Ηταν τότε που για να γίνει ο μαθητής, φοιτητής έπρεπε να εξεταστεί σε όλα τα μαθήματα της Β' και Γ΄Λυκείου.

Ο 21ος αιώνας έφερε μαζί του την σταδιακή μείωση των προς εξέταση μαθημάτων. Από όλα, έγιναν εννέα, έξι και μετά 4 -κάτι που ισχύει ως αυτή τη στιγμή. Εν τω μεταξύ, το 2010 καταργήθηκε η βάση του 10 ενώ το 2013 γεννήθηκε μια ακόμα ιδέα στον χώρο της Παιδείας: Η τράπεζα θεμάτων που έφερε τα πάνω κάτω αλλά ούτε αυτή κράτησε πολύ.

Την τελευεταία τριετία και αφού οι Πανελλήνιες έχουν «καταργηθεί», δια στόματος Πρωθυπουργού, τα παιδιά ξέρουν ότι οι Πανελλήνιες αρχίζουν στις 8 Ιουνίου.... Αν δεν αλλάξει το σύστημα ως τότε...