Κένταλ Τζένερ -Τζίτζι Χαντίντ: Αυτά τα μοντέλα δεν έχουν μαγεία | 0 bovary.gr

Κένταλ Τζένερ -Τζίτζι Χαντίντ: Αυτά τα μοντέλα δεν έχουν μαγεία

«Αν υπάρχει ένας μοναδικός, εξασφαλισμένος τρόπος να ενοχλήσεις τους βετεράνους της βιομηχανίας της μόδας, αυτός είναι να χρησιμοποιήσεις τη λέξη “σούπερ μόντελ” στην ίδια πρόταση με ονόματα όπως Κένταλ Τζένερ και Τζίτζι Χαντίντ».

Όχι, δεν πρόκειται για κάποια πλάκα που θέλησε να κάνει κάποιος στα fashion freaks ή τους social media-aholics που ξημεροβραδιάζονται στο Instagram παρακολουθώντας celebrities, αλλά η εισαγωγή του άρθρου της Έρικα Χάρντγουντ στο Vanity Fair που επί της ουσίας εξετάζει αυτό που κάποιοι έχουμε αναρωτηθεί πολλές φορές βλέποντας τις συγκεκριμένες κοπέλες: «Έτσι είναι τα σούπερ μόντελ;».

Οκ. Προφανώς και πρόκειται για μία άποψη την οποία δεν συμμερίζονται πολλοί, ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι αμφισβητείται το στάτους τους σημαίνει πολλά. Από την άλλη, σημασία έχει και η διάθεση που έχουν απέναντί τους μοντέλα που κατάφεραν να αποκτήσουν το επίθετο «σούπερ» στον τίτλο τους. Όπως για παράδειγμα η Στέφανι Σέιμουρ, σύμφωνα με την οποία οι δύο προαναφερθείσες νεαρές θα έπρεπε να αναφέρονται ως «σκύλες της στιγμής» παρά ως σούπερ μόντελ.

A photo posted by Kendall Jenner (@kendalljenner) on Mar 3, 2016 at 9:10am PST

Η εν λόγω συζήτηση έχει τραβήξει επί μακρόν στις ΗΠΑ με πολλούς να υποστηρίζουν και άλλους να στρέφονται κατά της εικόνας που βγάζουν τα νέα «it girls». Ωστόσο, και μιλώντας ειδικά για τα δύο συγκεκριμένα μοντέλα κανείς δεν έχει αμφισβητήσει την προσπάθεια που καταβάλλουν και τον επαγγελματισμό τους. Τι ισχύει όμως; Είναι τελικά η Κένταλ Τζένερ και η Τζίτζι Χαντίντ σούπερ μόντελ ή όχι;

Σαφή απάντηση θα μπορούσαν να δώσουν λίγοι και έτσι το VF απευθύνθηκε σε έναν από τους πιο ειδικούς, τον στυλίστα και κριτικό μόδας Robert Verdi. «Υπάρχει ένα κομμάτι μου που κατά κάποιο τρόπο θέλει να υπερασπιστεί το παραδοσιακό μονοπάτι κατά το οποίο τα μοντέλα προκύπτουν από μία διαδικασία ανακάλυψης», λέει ο Verdi τονίζοντας ότι αναπολεί τις εποχές που κάποιος εντόπιζε τυχαία μία πανέμορφη κοπέλα και της έλεγε τη μαγική φράση «εσύ πρέπει να γίνεις μοντέλο».

A photo posted by Kendall Jenner (@kendalljenner) on Sep 13, 2015 at 4:58pm PDT

Για τον Verdi, πρόκειται για μοντέλα της εποχής και αντιπροσωπευτικά δείγματα της κουλτούρας μας. «Σε μία άλλη εποχή, αυτά τα κορίτσια δεν είναι πραγματικά μοντέλα. Ναι, φωτογραφίζονται και φτιάχνονται και δείχνουν ΟΚ σε μερικές φωτογραφίες. Αλλά αυτές δεν είναι Λίντα Εβαντζελίστα, δεν είναι Ναόμι Κάμπελ. Αυτά τα κορίτσια δεν είναι μαγεία», δηλώνει ο Verdi αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι καταβάλλουν σκληρή προσπάθεια και δείχνουν επαγγελματισμό σε κάθε επίπεδο.

«Ακούς περισσότερες ιστορίες για ξεσπάματα με τη Ναόμι, ρίψεις τηλεφώνων και όλα αυτά. Δεν έχουμε ακούσει τέτοια για αυτά τα κορίτσια», παραδέχεται ο Verdi και συνεχίζει: «Αυτά τα κορίτσια από όσα έχω ακούσει από γνώστες της βιομηχανίας και ανθρώπους που δουλεύουν μαζί τους, είναι στην ώρα τους, αποδίδουν, εργάζονται σκληρά».

Όσο και αν δικαιολογείται όμως η προσπάθεια τους, ο Verdi δεν μπορεί να μην σχολιάσει πόσο λυπάται για τα εκείνες τις κοπέλες που περιμένουν να τις ανακαλύψει κάποιος. Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι το εξής: Μπορούν να γίνουν ξανά οι απλές κοπέλες it girls ή αυτή θα είναι πλέον μία κατάσταση μόνων των πλουσίων ή απλά κάποιων τυχερών;