Αντώνης Γκρίτσης: Ποιος είναι ο νικητής των φετινών Queer Theater Awards | 0 bovary.gr
Αντώνης Γκρίτσης: Ποιος είναι ο νικητής των φετινών Queer Theater Awards | 0 bovary.gr
Αντώνης Γκρίτσης: Ποιος είναι ο νικητής των φετινών Queer Theater Awards | 1 bovary.gr
Αντώνης Γκρίτσης: Ποιος είναι ο νικητής των φετινών Queer Theater Awards | 2 bovary.gr
Αντώνης Γκρίτσης: Ποιος είναι ο νικητής των φετινών Queer Theater Awards | 3 bovary.gr
Αντώνης Γκρίτσης: Ποιος είναι ο νικητής των φετινών Queer Theater Awards | 4 bovary.gr

Αντώνης Γκρίτσης: Ποιος είναι ο νικητής των φετινών Queer Theater Awards

Τα 6α Queer Theater Awards, τα περήφανα θεατρικά βραβεία της Αθήνας, -επίσημο event του Athens Pride Week υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Athens Pride πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 6 Ιουνίου στο Σύγχρονο Θέατρο υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Δημήτρη Κομνηνού και παρουσιαστές τη Μαίρη Συνατσάκη και τον Αλεξ Κάβδα.

Στόχος των βραβείων είναι να αναδείξουν τις προσπάθειες για την προβολή queer χαρακτήρων και θεματικών σε παραστάσης, χωρίς να θέτουν διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο straight και gay θέατρο.

Το βραβείο για την «Παράσταση της Χρονιάς» απέσπασε η παράσταση «Αμάραντα» σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη και κείμενα Παύλου Μάτεσι και Γλυκερίας Μπασδέκη που ανέβηκε στο Faust.

Το βραβείο «Ερμηνείας σε Ανδρικό Ρόλο» απέσπασε ο Αντώνης Γκρίτσης για την παράσταση «Ο Γείτονάς μου Ναπολέων Λαπαθιώτης» σε κείμενα Γιώργου Ιωάννου και Ναπολέοντα Λαπαθιώτη (σύνθεση κειμένων: Γιάννης Σκουρλέτης, Ηλέκτρα Ελληνικιώτη) και σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη.

Ποιος είναι, όμως ο νικητής των φετινών βραβείων;

«Έχω πει τόσα πολλά για τα βραβεία που νιώθω ότι απόψε με εκδικούνται το Αθηνόραμα, ο Κάρολος Κουν, ο σταυρός του Δημήτρη Χορν και η καρφίτσα της Μελίνας...Η αλήθεια είναι ότι δεν τα πάω πολύ καλά με τα βραβεία, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό που γίνονται, χαίρομαι πολύ που τα παρουσίασα και χαίρομαι που είμαι μαζί σας εδώ απόψε... Είμαι πολύ υπερήφανος που μπόρεσα στην πορεία μου ως τώρα να ερμηνεύσω τρεις μεγάλους Έλληνες ομοφυλόφιλους λογοτέχνες. Με το Βασίλη Νούλα έκανα τον Νίκο Αλέξη Ασλάνογλου και ο Γιάννης Σκουρλέτης μου έκανε δώρο τον Γιώργο Ιωάννου και τον Λαπαθιώτη. Ο μόνος που μου έχει μείνει είναι ο Ντίνος Χριστιανόπουλος που... εντάξει, κι αυτός δεν τα πηγαίνει πολύ καλά με τα βραβεία... Θέλω να αφιερώσω αυτό το βραβείο στον άνθρωπο που 7 χρόνια τώρα αντέχει αυτήν την παράκρουση που είμαι εγώ». Αυτά ήταν τα λόγια του Αντώνη Γκρίτση την στιγμή της βράβευσής του από τον Φώτη Σεργουλόπουλο και τον Χρήστο Σιμαρδάνη.

Ο Αντώνης, για όσους τον ξέρουν καλά, μοιάζει να έχει προσγειωθεί ανάμεσά μας ερχόμενος από τον «Πλανήτη- Συναίσθημα». Με ευαισθησία που σπανίζει. Ταλέντο που ξεχωρίζει και σε συγκινεί όταν αυτό ξετυλίγεται μπροστά σου.

«Στόχος του ηθοποιού είναι να μην υποκρίνεται» λέει ο ίδιος. Και κάπως έτσι είναι τα πράγματα.

Ο Αντώνης σπούδασε κλασική φιλολογία στην Κρήτη και υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης. Έχει συνεργαστεί με τους: Μ. Κάλμπαρη, Αθ. Καραγιαννοπούλου, Απ. Παπαδαμάκη, Δ. Δεγαΐτη, Β. Μυριανθόπουλο, Δ. Φραγκιόγλου, Δ. Αδάμη, Κ. Σπανού, Α. Μπρούσκου, Γ. Αγγελόπουλος, Δ. Βέργαδο. Έχει παίξει στις ταινίες μικρού μήκους Hands (σκην. Γ. Μπουγιούκας), To νούμερο 32 (σκην. Χ. Μεγαρχιώτης) καθώς και στις τηλεοπτικές σειρές Εφτά ζωές (σκην. Μ. Τσάπα), Κόκκινο δωμάτιο (σκην. Αλ. Ρήγας) και Η γενιά των 592 ευρώ (σκην. Γ. Λαπατάς).