Οι σταρ που... έφτυσαν τα Οσκαρ -Δεν πήγαν να πάρουν το βραβείο τους | 0 bovary.gr
Οι σταρ που... έφτυσαν τα Οσκαρ -Δεν πήγαν να πάρουν το βραβείο τους | 0 bovary.gr
Οι σταρ που... έφτυσαν τα Οσκαρ -Δεν πήγαν να πάρουν το βραβείο τους | 1 bovary.gr
Οι σταρ που... έφτυσαν τα Οσκαρ -Δεν πήγαν να πάρουν το βραβείο τους | 2 bovary.gr
Οι σταρ που... έφτυσαν τα Οσκαρ -Δεν πήγαν να πάρουν το βραβείο τους | 3 bovary.gr
Οι σταρ που... έφτυσαν τα Οσκαρ -Δεν πήγαν να πάρουν το βραβείο τους | 4 bovary.gr
Οι σταρ που... έφτυσαν τα Οσκαρ -Δεν πήγαν να πάρουν το βραβείο τους | 5 bovary.gr

Οι σταρ που... έφτυσαν τα Οσκαρ -Δεν πήγαν να πάρουν το βραβείο τους

Mπορεί το Όσκαρ να αποτελεί όνειρο ζωής και σημάδι καταξίωσης για τους περισσότερους ηθοποιούς στον κόσμο, υπήρξαν όμως και πολλές διασημότητες που όχι μόνο αρνήθηκαν να παραλάβουν το χρυσό αγαλματίδιο, αλλά έχουν εκφραστεί εντελώς απαξιωτικά για το θεσμό.

Ο πρώτος στην ιστορία που αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο ήταν ο συγγραφέας και σεναριογράφος Ντάντλεϊ Νίκολς, που το 1935 μποϊκοτάρισε την 8η Απονομή, αρνούμενος να παραλάβει το Όσκαρ σεναρίου για την ταινία «Ο καταδότης» του Τζον Φορντ. Ο λόγος ήταν πως εκείνη την περίοδο η Ακαδημία είχε μια ανοιχτή διαμάχη με το σωματείο των σεναριογράφων.

Πηγή φωτογραφίας:moviesovermatter.wordpress.com

Η πιο γνωστή βέβαια περίπτωση είναι αυτή του Μάρλον Μπράντο, όταν το 1973 αρνήθηκε όχι μόνο να παραλάβει το Όσκαρ για την ερμηνεία του ως Βίτο Κορλεόνε στο «Νονό» , αλλά και να παραβρεθεί στην τελετή. Στη θέση του είχε στείλει τότε την Ινδιάνα Sacheen Littlefeather να τον εκπροσωπήσει. Πριν βγει στη σκηνή, η νεαρή ηθοποιός απειλήθηκε από τον παραγωγό της ταινίας ότι θα συλλαμβανόταν αμέσως αν διάβαζε το κείμενο των 15 σελίδων που είχε γράψει ο Μπράντο. 'Έτσι εκείνη αναγκάστηκε να αυτοσχεδιάσει, λέγοντας ότι ο σπουδαίος συνάδελφός της δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτό το βραβείο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους αυτόχθονες Ινδιάνους η χώρα του. Το κοινό είδε με συμπάθεια την παρουσία της και την χειροκρότησε. Σήμερα πια εκείνη η στιγμή θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές στην ιστορία του θεσμού.

Πηγή φωτογραφίας: wenn.com

Φανατικά αντίθετος των Όσκαρ είναι και ο Γούντι Άλεν, που δεν έχει παρευρεθεί ποτέ σε καμία απονομή, με μόνη εξαίρεση το 2002 μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Τότε ο πάντα ανατρεπτικός σκηνοθέτης ανέβηκε στη σκηνή για να παρουσιάσει κάποιες ταινίες που είχαν γυριστεί στη Νέα Υόρκη, τονίζοντας πόσο όμορφο είναι να γυρίζει κάνεις ταινία σ' αυτή την πόλη. Όσο αφορά όμως στον ίδιο το θεσμό, έχει πάρει δημοσίως θέση: τον θεωρεί παντελώς άχρηστο. Συγκεκριμένα έχει δηλώσει για τα μέλη της Ακαδημίας ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται , λέγοντας: «Αν δει κανείς ποιοι κερδίζουν αυτά τα πράγματα, ή ποιοι δεν τα κερδίζουν, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πόσο ανούσια είναι αυτή η διαδικασία».

Πηγή φωτογραφίας: woodyallenpages.com

Αν και η Κάθριν Χέμπορν έχει λάβει δώδεκα υποψηφιότητες για Όσκαρ και κέρδισε τέσσερις φορές, κατέχοντας το ρεκόρ μέχρι στιγμής, ποτέ δεν πήγε να παραλάβει κανένα από αυτά! Kάποιοι μάλιστα λένε ότι τα είχε παραπεταμένα σε ένα ντουλάπι. Eκείνη πάντως δεν είχε ποτέ σνομπάρει το θεσμό, αλλά δήλωνε πως το μεγαλύτερο βραβείο της είναι η δουλειά της.

Πηγή φωτογραφίας: cbsnews.com

Θρυλική έχει μείνει και η άρνηση του Τζορτζ Σκοτ το 1970 να παραλάβει το Όσκαρ πρώτου αντρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Πάττον», με θέμα το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου και ερμήνευε τον γνωστό Αμερικανό στρατηγό. Στηλίτευσε μάλιστα τον θεσμό, λέγοντας ότι όλο αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια δίωρη παρέλαση κρεάτων, με μόνο σκοπό το κέρδος. Ωστόσο ο παραγωγός της ταινίας παρέλαβε για λογαριασμό του το χρυσό αγαλματίδιο στην τελετή. Η Ακαδημία πάντως δεν φαίνεται να πειράχτηκε από τα λεγόμενά του, αφού τον πρότεινε ξανά την επόμενη χρονιά για Όσκαρ για τη συμμετοχή του στη ταινία «The Hospital».

Στα τέλη του 2010, η Ακαδημία αποφάσισε να βραβεύσει τον Ζαν Λυκ Γκοντάρ με τιμητικό Όσκαρ. Όλες οι προσπάθειες που έκανε για να έρθει σε επικοινωνία με τον σκηνοθέτη έπεφταν στο κενό. Κάποια στιγμή, ο Γκοντάρ σε συνέντευξή του ξεκαθάρισε, γιατί δεν ανταποκρινόταν στο κάλεσμά της. Όταν ρωτήθηκε τι σημαίνει για αυτόν η βράβευση απάντησε «απολύτως τίποτα» και συνέχισε λέγοντας: « Αν θέλουν να το κάνουν, ας το κάνουν. Είναι όμως λίγο παράξενο. Αναρωτιέμαι για ποιο από τα έργα μου θέλουν να με βραβεύσουν και αν στην πραγματικότητα έχουν δει κανένα από αυτά. Έμαθα ότι το βραβείο φέρει την ονομασία The Governors Award (το βραβείο του κυβερνήτη )… Αυτό σημαίνει ότι θα μου το απονείμει ο Σβαρτζενέγκερ;» Στην ίδια συνέντευξη πρόσθεσε ότι δεν έχει βίζα για την Αμερική και ότι δεν μπορεί να σπαταλήσει τον χρόνο του για να την αποκτήσει, αφού ούτως ή άλλως δεν ταξιδεύει με αεροπλάνο τόσες πολλές ώρες.

Ιδιαίτερη είναι και η περίπτωση του Πίτερ Ο'Τουλ. Ο γνωστός ηθοποιός έχει προταθεί οχτώ φορές για το χρυσό αγαλματίδιο και δεν το έχει κερδίσει καμία. Το 2003 η Ακαδημία αποφάσισε να του απονείμει τιμητικό Όσκαρ για τη συνολική προσφορά του στην Έβδομη Τέχνη. Εκείνος αρνήθηκε ευγενικά , στέλνοντας μάλιστα και γράμμα στην Ακαδημία, στο οποίο έλεγε ότι είναι ακόμα στο «παιχνίδι» και ότι μπορεί να κερδίσει στο μέλλον. Μάλιστα ζήτησε με χιούμορ να περιμένουν να του απονείμουν συνολικό βραβείο στα ογδόντα του. Η Ακαδημία τότε του απάντησε ότι μεγάλοι σταρς, όπως ο Πωλ Νιούμαν και ο Χένρι Φόντα, είχαν πάρει πρώτα τιμητικό βραβείο και κατόπιν κέρδισαν και κανονικό Όσκαρ. Η απάντηση αυτή ικανοποίησε μάλλον τον Ο 'Τουλ, ο οποίος παραβρέθηκε στην απονομή για να λάβει το τιμητικό αγαλματίδιο από την Μέριλ Στριπ και να δηλώσει ότι σε αυτή τη γιορτή εκείνος «πάντα ήταν το παρανυφάκι κι όχι νύφη».

Πηγή φωτογραφίας: Pinterest

Και ο σκηνοθέτης Τέρενς Μάλικ έχει δηλώσει με τη στάση του την αντίθεσή του στην Ακαδημία. Αν και έχει προταθεί και για τη «Λεπτή κόκκινη γραμμή» το 1998 και για το «Δέντρο της ζωής» το 2011, αδιαφορεί για τον θεσμό, καθώς δεν έχει παρευρεθεί σε καμία τελετή.

Το 2006 η Anohni, η πρώτη τρανσέξουαλ περφόρμερ στην ιστορία που προτάθηκε για το χρυσό αγαλματίδιο, ανακοίνωσε ότι μποϊκοτάρει το θεσμό, γιατί δεν προσκλήθηκε να τραγουδήσει, σε αντίθεση με τους συνυποψήφιούς της στην κατηγορία καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού. Η Βρετανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός είχε προταθεί για το τραγούδι της «Manta Ray», που είχε συνθέσει για το ντοκιμαντέρ «Racing Extinction» με θέμα την κλιματική αλλαγή.

Το 20011 ο Banksy, διάσημος ανώνυμος καλλιτέχνης του γκράφιτι, είχε προταθεί στην κατηγορία καλύτερου ντοκιμαντέρ για το ντεμπούτο του με το «Exit through the gift shop». Ζήτησε από την Ακαδημία να του επιτρέψει να παραστεί στην τελετή μεταμφιεσμένος για να μην αποκαλύψει την ταυτότητά του, αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό και έτσι ο καλλιτέχνης αποφάσισε να μην παραστεί.