Ελεάνα Βραχάλη, Φωτογραφία: NDP photo agency

Ελεάνα Βραχάλη: «Η σκλήρυνση κατά πλάκας με έκανε πιο δυνατή και εκτίμησα τον εαυτό μου»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η γνωστή στιχουργός Ελεάνα Βραχάλη έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό People και μίλησε για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει από 23 ετών.

Η Ελεάνα Βραχάλη εξομολογείται στο περιοδικό πώς πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας. Μια νόσος που άλλαξε την καθημερινότητά της και την έκανε πιο δυνατή.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι μία αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα δηλαδή τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

«Ζω 18 χρόνια με σκλήρυνση κατά πλάκας. Είναι μια νόσος που σε ακραία μορφή μπορεί να σε αφήσει παράλυτο. Μέχρι πριν από κάποια χρόνια έχανες τη ζωή σου. Ευτυχώς, η εξέλιξη της επιστήμης την έχει περιορίσει τόσο ώστε να είναι πλέον ελεγχόμενη. Συνήθως “χτυπά” όσους είναι πολύ ευάλωτοι ψυχολογικά ή αφήνουν τον εαυτό τους εκτεθειμένο σε στρεσογόνες συνθήκες. Από τη δική μου εμπειρία, θα συμβούλευα τους πάσχοντες να βρουν έναν καλό γιατρό, να ακολουθήσουν τις οδηγίες του, να μην ακούν κανέναν μύθο απ’ όσους συνοδεύουν την πάθηση, να είναι καλά ψυχολογικά, να το έχουν συνέχεια στο πίσω μέρος του μυαλού τους, αλλά να μην αυτοπροσδιορίζονται από αυτό. Να επιλέγουν την υπέρβαση και να μην αφήνουν τη νόσο να κατευθύνει τη ζωή τους. Και, φυσικά, να μην ντρέπονται να το πουν. Τα αυτοάνοσα νοσήματα “χτυπούν” κυρίως ανθρώπους που δεν έχουν ένα τόσο δυνατό Εγώ. Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ένα τέτοιο νόσημα. Κι εγώ μέσα από αυτό έγινα πιο δυνατή και εκτίμησα τον εαυτό μου!» σημείωσε χαρακτηριστικά στο περιοδικό People.

«Παίρνω ως αγωγή δύο χάπια την ημέρα. Παλιά ήταν ενέσιμη η αγωγή, άρα ακόμη πιο δύσκολη οργανικά και ψυχολογικά. Υπήρξα τυχερή γιατί από τα 23 μου και μετά δεν είχα ξανά έντονη κρίση. Μόνο κάποιες ελαφριές, με μουδιάσματα, που έρχονται και φεύγουν σχετικά ανώδυνα. Σαφώς προσέχω, αλλά την ίδια στιγμή προσπαθώ να μην αφήσω τη σκλήρυνση να κατευθύνει τη ζωή μου, να μην ξυπνάω και κοιμάμαι με αυτή τη σκέψη. Γιατί γνώρισα ανθρώπους που το αντιμετωπίζουν έτσι και έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα».

«Από τις πρώτες οδηγίες που μου έδωσε η γιατρός μου ήταν “Μην καπνίζεις, μην πίνεις, μην ξενυχτάς, μη στενοχωριέσαι, μην κάνεις τίποτα ακραίο για τον οργανισμό”. Τότε δεν ακολούθησα όλες τις συμβουλές, γιατί ήμουν μόλις 23 χρόνων, και στα 23 σου δεν μπορείς να μπεις σε μια γυάλα. Μεγαλώνοντας, κατάλαβα ότι είναι ένας καθημερινός αγώνας, αφού η αγωγή που παίρνεις εξασθενεί το ανοσοποιητικό σου σύστημα και είσαι πάρα πολύ επιρρεπής στο να κρυολογήσεις. Ανήκεις στις ευπαθείς ομάδες. Αυτό χρειάζεται κάποιον χρόνο για να το επεξεργαστείς και να το εμπεδώσεις. Ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος θα ξεπεράσει ένα κρυολόγημα στις τρεις μέρες. Ο άνθρωπος που έχει σκλήρυνση θα χρειαστεί για το ίδιο κρυολόγημα δύο εβδομάδες».

Διαβάστε επίσης: Η ηθοποιός Σέλμα Μπλερ αντιμετωπίζει με δύναμη την σκλήρυνση κατά πλάκας και ποζάρει με μπαστούνι στο Instagram

Γιούλικα Σκαφιδά: «Το δικό μου δακτυλικό αποτύπωμα ονομάζεται και Σκλήρυνση κατά Πλάκας»

Σκλήρυνση Κατά Πλάκας -Η νόσος με τα ύπουλα συμπτώματα που «χτυπά» τους 30ρηδες