Η δίαιτα του ωμού φαγητού -Τι περιλαμβάνει αυτή η διατροφή και τι πρέπει να προσέχουμε
Το μαγείρεμα συχνά μας φαίνεται αγγαρεία. Ειδικά όταν τρέχουμε όλη μέρα στη δουλειά.
Κάπως, όμως, πρέπει να φάμε και να τραφούμε σωστά. Φυσικά, το έτοιμο φαγητό απ’ έξω δεν είναι λύση.
Τα καλά νέα είναι ότι μια νέα δίαιτα δεν απαιτεί μαγείρεμα και κερδίζει συνεχώς έδαφος. Ούτε φούρνους ούτε τίποτα, απλά και λιτά.
Η δίαιτα αυτή ονομάζεται «raw food diet» ή αλλιώς δίαιτα του ωμού/άψητου φαγητού. Με λίγα λόγια, δεν περιλαμβάνει τροφές που μαγειρεύονται σε υψηλή φωτιά.
Στην ουσία πρόκειται για μια τροποποιημένη vegan δίαιτα, κατά την οποία μπορείς να φας τροφές μαγειρεμένες σε κάτω από 47 βαθμούς Κελσίου.
Μπορείς όμως, να κάνεις πουρέ, να στύψεις, να μουλιάσεις ή να φυτέψεις την τροφή σου.
«Η δίαιτα του άψητου φαγητού βασίζεται στην ιδέα ότι τα φυσικά ένζυμα στις ακατέργαστες τροφές καταστρέφονται με τη διαδικασία του μαγειρέματος», αναφέρει η διαιτολόγος Abbey Sharp.
Θεωρητικά, η θερμότητα καταστρέφει πολλά ένζυμα των τροφών, χημικά που μας βοηθούν να χωνέψουμε και να απορροφήσουμε τις τροφές, μαζί με βιταμίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά.
Ωστόσο, τα περισσότερα ένζυμα καταστρέφονται στο έντερο από το οξύ του στομάχου. Επίσης, ο οργανισμός μας φτιάχνει πεπτικά ένζυμα που έχουν τα ίδια αποτελέσματα με αυτά που υπάρχουν στις τροφές.
Η συγκεκριμένη δίαιτα δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπάρχει από το 1800, σύμφωνα με το New York Academy of Medicine, όταν μίλησε γι’ αυτή ο Ελβετός διατροφολόγος και φυσικός Maximilian Bircher-Benner.
Το βιβλίο του πρότεινε στον κόσμο να τρώει 50% ωμά λαχανικά, φρούτα, σπόρους και ξηρούς καρπούς και το υπόλοιπο 50% «συντηρητικά» μαγειρεμένα λαχανικά, αυγά, κρέατα και ψωμί ολικής άλεσης.
Οι τροφές που συμπεριλαμβάνονται στη δίαιτα αυτή είναι τα ωμά και άψητα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, σπόροι, ξηροί καρποί, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, βούτυρο. Κάποιοι τρώνε ακόμη μη παστεριωμένο γάλα, τυρί, μέλι, ακόμα και άψητο κρέας και ψάρι.
Ότι είναι μαγειρεμένο πάνω από 47 βαθμούς Κελσίου είναι απαγορευμένο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεις οτιδήποτε ζεσταίνεται στον φούρνο όπως και τις επεξεργασμένες τροφές.
Το κύριο όφελος μιας τέτοιας δίαιτας είναι ο περιορισμός των επεξεργασμένων τροφών και η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά.
Το να προσθέσεις στη διατροφή σου περισσότερες φυτικές τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο των καταστάσεων που συνδέονται με τις φλεγμονές, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και η καρδιαγγειακή νόσος.
Ακόμη, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων.
Ωστόσο, η θεωρία ότι οι ωμές τροφές είναι πιο θρεπτικές από τις μαγειρεμένες είναι μύθος. Μπορεί η θερμότητα να καταστρέφει κάποια θρεπτικά συστατικά, ωστόσο, άλλα όπως το λυκοπένιο, το κάλιο και ο ψευδάργυρος λαμβάνονται καλύτερα από μαγειρεμένες τροφές.
Επίσης, ο περιορισμός μπορεί να προκαλέσει έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα πρωτεΐνες και φυτικές ίνες λαμβάνουμε από κρέας, γαλακτοκομικά, ψάρια και όσπρια που είναι καλύτερα μαγειρεμένα.
Το φούσκωμα και τα αέρια είναι ένα ακόμη δυσάρεστο αποτέλεσμα των ωμών τροφών. Επίσης, οι ωμές ζωικές τροφές είναι επικίνδυνες για την υγεία μας καθώς προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις.
Πέρα από τα φρούτα, τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, η δίαιτα αυτή δεν συνίσταται. Οι διάφορες μέθοδοι μαγειρέματος μπορεί να γίνουν υγιεινές ώστε να διατηρήσουν τα θρεπτικά συστατικά των τροφών. Στον ατμό, βραστά ή σωτέ είναι πολύ καλύτεροι τρόποι από το τηγάνισμα.