6 «χρυσοί» κανόνες του Έλον Μασκ για να διαπρέψεις σε κάθε δουλειά
Αν κάποιος ξέρει από business και επιτυχίες, αυτός είναι ο Έλον Μασκ.
Ο 47χρονος πολυεκατομμυριούχος από τη Νότια Αφρική είναι ιδρυτής της διαστημικής εταιρείας SpaceX και της εταιρίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla.
Είναι επίσης συνιδρυτής των Zip2 και PayPal, πρόεδρος της SolarCity, ενώ έχει οραματιστεί ένα σύστημα μεταφοράς υψηλής ταχύτητας, το Hyperloop.
Πολλοί τον έχουν χαρακτηρίσει ως τον πραγματικό Τόνυ Στάρκ (Ironman)!
Μάλιστα, σε ένα e-mail του προς τους 37.000 εργαζομένους της Tesla, ο μεγιστάνας αποκαλύπτει τα έξι πιο παραγωγικά tips για να πετύχει κάποιος στην εργασία του.
Σε αυτά, περιλαμβάνει κάποιες όχι και τόσο συμβατικές προτάσεις.
«Τα υπερβολικά meeting είναι η... κατάρα των μεγάλων εταιριών και γίνονται χειρότερα με τον καιρό. Αποφεύγετε τα μεγάλα meeting, εκτός και αν παρέχουν κάτι σε όλο το ακροατήριο, αλλά σε αυτή την περίπτωση, κάντε τα σύντομα. Ακόμη, ξεφορτωθείτε τα συχνά meeting, εκτός και αν είναι κάτι επείγον», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η απέχθειά του για τα meeting απορρέει από την πεποίθησή του ότι δεν υπάρχει πάντα παραγωγικό εργασιακό περιβάλλον. Ακόμη, πιστεύει ότι αν κάποιος δεν είναι «προστιθέμενη αξία», μπορεί απλά να φύγει από το meeting.
Οι καλοί τρόποι και η ευγένεια δεν πρέπει να μπαίνουν στη μέση. «Δεν είναι αγενές να φύγεις, αλλά είναι το να αναγκάσεις τον άλλον να μείνει και να σπαταλάς τον χρόνο του», σημειώνει ο ίδιος.
Αναλυτικά, αυτές είναι οι έξι προτάσεις για να ενισχύσεις την παραγωγικότητά σου στη δουλειά, σύμφωνα με τον Έλον Μασκ:
1. Ξεφορτώσου τα χρονοβόρα meeting
2. Απόφυγε τα πολλά και συχνά meeting
3. Φύγε από το meeting αν δεν συνεισφέρεις σε κάτι
4. Απόφυγε τα ακρωνύμια και την επαγγελματική γλώσσα (Μην χρησιμοποιείς λέξεις που δεν έχουν νόημα ή που πρέπει να εξηγείς στη συνέχεια τι σημαίνουν. Αναστέλλουν την επικοινωνία).
5. Παράλειψε το αφεντικό ή κάποιον ανώτερο, αν χρειαστεί (Η επικοινωνία πρέπει ταξιδεύει με τον πιο σύντομο τρόπο, ώστε να γίνει η δουλειά, και όχι μέσω της ιεραρχικής αλυσίδας).
6. Μην ακολουθείς τους κανόνες αλλά τη λογική (Χρησιμοποίησε την κοινή λογική και όχι κάποιο ανόητο εταιρικό κανόνα).