AP

Γουόλις Σίμπσον: Πώς «η πιο μισητή γυναίκα της Αγγλίας» άλλαξε την ιστορία της Βρετανίας

Μια ιστορία αγάπης έμελλε να αλλάξει τη Βρετανική ιστορία και να επηρεάσει τη διαδοχή στο θρόνο.

Ο Έντουαρτ ο 8ος, πρίγκιπας της Ουαλίας, ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Βασιλιά Γεωργίου και της Βασίλισσας Μαίρης. Είχε υπηρετήσει, στον Βρετανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του, το 1936 έγινε ο ίδιος Βασιλιάς. Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, προκάλεσε κρίση στη Μοναρχία με την πρόταση γάμου που έκανε στην Γουόλις Σίμπσον.

Η Γουόλις Σίμπσον ήταν μια σοσιαλιτέ Αμερικανίδα της υψηλής κοινωνίας. Ηταν διαζευγμένη ήδη μία φορά και είχε αποφασίσει να πάρει διαζύγιο και από τον δεύτερο σύζυγό της.

Ο πρώτος της σύζυγος ήταν ο Αξιωματικός του Αμερικανικού Ναυτικού, Γουίν Σπένσερ. Το 1931, ενώ ήταν ακόμη παντρεμένη με τον δεύτερο άνδρα της, Έρνεστ Σίμπσον, γνώρισε τον πρίγκιπα της Ουαλίας.

AP

Ο έρωτος ήταν αμφίδρομος και παρά το γεγονός ότι ήταν κεραυνοβόλος, αποδείχθηκε ότι τελικά θα είχε διάρκεια. Οι δυο τους δεν σταμάτησαν να νιώθουν ποτέ πράγματα ο ένας για τον άλλο, ενώ οι συναντήσεις τους σε απόκρυφα μέρη έδιναν τροφή για σχόλια.

Πέντε χρόνια αργότερα, η Γουόλις χώρισε τον σύζυγό της για να παντρευτεί τον Έντουαρτ, ο οποίος είχε γίνει πλέον βασιλιάς.

Η επιθυμία του βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου να παντρευτεί μια Αμερικανίδα και μάλιστα διαζευγμένη προκάλεσε την αντίδραση του Πρωθυπουργού και του Παλατιού, καθώς θεωρήθηκε πολιτικά και κοινωνικά μη αποδεκτή σύζυγος για έναν βασιλιά.

Άλλωστε, ένας τέτοιος γάμος θα προκαλούσε σύγκρουση του στάτους του Έντουαρτ ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας, καθώς εκείνη την εποχή αποδοκίμαζε το νέο γάμο μετά από χωρισμό.

AP

Ο Bασιλιάς γνώριζε ότι η κυβέρνηση θα παραιτούνταν αν γινόταν ο γάμος, κάτι που θα οδηγούσε σε εκλογές και θα κατέστρεφε τη φήμη του ως πολιτικά ουδέτερο συνταγματικό μονάρχη.

Όταν πλέον έγινε ξεκάθαρο ότι δεν μπορούσε να γίνει αυτός ο γάμος και ο ίδιος να παραμείνει στον θρόνο, ο Βασιλιάς Έντουαρτ παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 1936, για να «παντρευτεί τη γυναίκα που αγαπά». Βασίλεψε μόλις για 326 ημέρες. Τον διαδέχτηκε ο αδερφός του, Γεώργιος ο 6ος, πατέρας της σημερινής βασίλισσας Ελισάβετ.

Μετά την παραίτησή του, ο Έντουαρτ έγινε Δούκας του Ουίνσδορ. Παντρεύτηκε τη Γουόλις έξι μήνες αργότερα στη Γαλλία, για να πάρει τον τίτλο της Δούκισσας του Ουίνσδορ.

AP

Πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, το ζευγάρι κατηγορήθηκε από πολλούς στην κυβέρνηση αλλά και από την κοινωνία ότι ήταν φιλικοί προς τους Ναζί.

Το 1937, επισκέφθηκαν τη Γερμανία και γνώρισαν τον Αδόλφο Χίτλερ. Ο Δούκας τότε τοποθετήθηκε Κυβερνήτης στις Μπαχάμες.

AP

Μετά τον πόλεμο, έζησαν ανάμεσα στο Παρίσι και τις ΗΠΑ κάνοντας μια κοινωνική ζωή με πλούσιο lifestyle. Συχνά ανέφεραν τους εαυτούς τους σαν «W.E.» από τα αρχικά τους αλλά και το αγγλικό «we» που σημαίνει «εμείς», κάτι που συνοψίζει τη λατρεία και την αγάπη τους που πήγε κόντρα σε όλους και όλα και τελικά κράτησε για πάντα.

Ο Δούκας πέθανε από καρκίνο το 1972 και κηδεύτηκε στην Βρετανία. Η Γουόλις μπόρεσε να παραβρεθεί στην κηδεία του ενώ έμεινε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Μετά τον θάνατο του αγαπημένου της, η Δούκισσα απομονώθηκε στο σπίτι της στο Bois de Boulogne, στο Παρίσι. Πέθανε το 1986, καθώς υπέφερε χρόνια από άνοια. Κηδεύτηκε δίπλα από τον Έντουαρτ, στο παρεκκλήσιο St. George, στο κάστρο των Ουίνσδορ.

AP

Η προσωπική της ζωή έγινε πρωτοσέλιδο πολλές φορές ενώ αποτελεί έως σήμερα μια από τις πιο πολυσυζητημένες προσωπικότητες στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας. Έμεινε γνωστή για το ρόλο που έπαιξε στο να έρθουν τα πάνω κάτω στην ιεραρχία της μοναρχίας ενώ θεωρήθηκε από πολλούς τότε ως «η πιο μισητή γυναίκα στην Βρετανία».

Ομοιότητες μπορεί να βρίσκουμε στη σημερινή ιστορία αγάπης του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, που είναι επίσης Αμερικανίδα και διαζευγμένη, ωστόσο, φαίνεται πώς πλέον το πρωτόκολλο μπορεί να σπάσει. Το ζευγάρι πρόκειται να παντρευτεί τον Μάιο με τις ευλογίες της Βασίλισσας Ελισάβετ.