Getty Images

«Inclusion rider»: Τι σημαίνει η φράση με την οποία έκλεισε την ομιλία της η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ

Η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ έβγαλε έναν εμπνευσμένο λόγο κατά την παραλαβή του βραβείου Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου για την ταινία «Οι Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι».

Ο λόγος της ηθοποιού κατά την 90ή τελετή των βραβείων της Ακαδημίας έκανε όλες τις γυναίκες να σηκωθούν όρθιες και να την καταχειροκροτήσουν καθώς μίλησε γι’ αυτές και τις διεκδικήσεις τους.

Στο φινάλε της ομιλίας της ανέφερε τον όρο «inclusion rider» που ωστόσο ήταν άγνωστος ως τώρα και έκανε τους πάντες να αναζητούν τη φράση στο Διαδίκτυο.

Η αναζήτηση στο Gοοgle, μάλιστα, ξεπέρασε τα 10 εκατ. χτυπήματα.

Ο όρος αυτός αποτελεί μια ρήτρα στα συμβόλαια των ηθοποιών που απαιτεί να υπάρχει ποικιλία και διαφορετικότητα στο καστ και στο συνεργείο μιας παραγωγής.

Ο όρος ανακαλύφθηκε στο TED talk το 2016 από τη Stacy Smith, ιδρύτρια του Annenberg Inclusion Initiative του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια. Εξετάζοντας τα στοιχεία της διαφορετικότητας στις παραγωγές αμερικανικών ταινιών, φάνηκε ότι το κάστινγκ δεν ήταν αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού και πρότεινε μια «ρήτρα δικαιοσύνης» ή αλλιώς «inclusion rider».

Με λίγα λόγια, η ρήτρα του συμβολαίου ορίζει ότι πρέπει υπάρχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση σε μια παραγωγή ταινίας ανάλογα με το φύλο και τη φυλή. Αυτή η μέθοδος είναι σχεδόν άγνωστη, ωστόσο, η ΜακΝτόρμαντ ήθελε να την φέρει στην επικαιρότητα ώστε να γνωρίζουν όλοι στη βιομηχανία του κινηματογράφου τα δικαιώματά τους.

Οι ηθοποιοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους για να υποχρεώσουν το στούντιο να προσλάβει περισσότερες γυναίκες ή ανθρώπους από άλλες φυλές στην παραγωγή, όπως εξήγησε από τα παρασκήνια η ηθοποιός.

Mάλιστα, είπε ότι και η ίδια έμαθε γι' αυτό μόλις πριν λίγο καιρό καθώς τόσα χρόνια δεν είχε ιδέα για την ύπαρξη αυτού του όρου.