AP

Βιρτζίνια Τζόνσον: Η ερευνήτρια χάρις στην οποία έγινε γνωστή η λέξη «οργασμός»

Το 1957, ο William Masters, γυναικολόγος στο Washington University School of Medicine στο St. Louis, ζήτησε από την Virginia Johnson να τον βοηθήσει στην έρευνα για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα, την οποία είχε ξεκινήσει λίγα χρόνια νωρίτερα.

Θα δούλευαν μαζί για πάνω από τρεις δεκαετίες, δημοσιεύοντας πολλές έρευνες και βιβλία και αλλάζοντας τον τρόπο που έβλεπε ο κόσμος το σεξ και τη σεξουαλικότητα στην μεταπολεμική Αμερική.

Η Virginia Johnson, γεννήθηκε το 1925 στο Μισούρι, ήταν συγγραφέας, ερευνήτρια και θεραπεύτρια ενώ υπήρξε, εκτός από συνάδελφος, ερωμένη και σύζυγος του Masters.

Υπήρξε ταλαντούχα τραγουδίστρια ενώ αργότερα δούλεψε σαν γραμματέας. Το 1956, χωρισμένη ήδη τρεις φορές και με δύο παιδιά, έκανε αίτηση για βοηθός ερευνητή στο εργαστήριο του Masters. Ο γυναικολόγος την «σύστησε» στην ανατομία, τη φυσιολογία και την εργαστηριακή έρευνα ενώ ξεκίνησε να τον βοηθά με την έρευνα για το σεξ.

AP

Με τη ρεαλιστική της στάση και την κοινωνική και ζεστή της φύση, έπεισε εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες να συμμετέχουν, αν και αυτή η έρευνα θεωρείτο ανατρεπτική. Συγκέντρωνε πληροφορίες για τη σεξουαλική ζωή και πρακτική των συμμετεχόντων, είτε ως μεμονωμένα άτομα είτε ως ζευγάρια. Ακόμη, έγινε σεξουαλική σύντροφος του Masters, με προτροπή του.

Πριν την πρωτοποριακή έρευνά τους, το σεξ καλυπτόταν από ένα πέπλο μυστηρίου και παρανοήσεων, καθώς οποιαδήποτε συζήτηση, πόσο μάλλον δημόσια, ήταν ντροπή και ταμπού. Οι αναφορές του Alfred Kinsey αποτέλεσαν τον πρόδρομο και έστρωσαν τον δρόμο για την δική τους εργασία.

H Virginia, με τη δουλειά της, κατάφερε να αντιμετωπιστεί από τον Masters ως ίση προς ίσο, ενώ το 1964 συνεργάστηκαν δημιουργώντας το Ίδρυμα Ερευνών για την Αναπαραγωγική Βιολογία. Αργότερα, μάλιστα, συνδιεύθυνε το Ίδρυμα.

Το πρώτο τους βιβλίο «Human Sexual Response» εκδόθηκε το 1966 και προκάλεσε αίσθηση. Ασχολήθηκε με τη γυναικεία ευχαρίστηση και τον οργασμό. Ακόμη, ταυτοποίησαν τέσσερα στάδια στη σεξουαλική ανταπόκριση και των δύο φύλων - την έξαψη, την κορύφωση, τον οργασμό και την λύση. Ανακάλυψαν ότι το μέγεθος του ανδρικού μορίου δεν συνδέεται με την απόδοση, οι γυναίκες μπορεί να είναι πολυ-οργασμικές και ότι δεν υπάρχει όριο ηλικίας στην επιθυμία για σεξ.

AP

Ο προσιτός τρόπος και η εύκολη γλώσσα που χρησιμοποιούσε η Virginia, τους έκανε να εμφανιστούν σε συζητήσεις, σε συνεντεύξεις, σε περιοδικά καθώς και στο εξώφυλλο του Τime. Το βιβλίο τους έγινε best seller ενώ λέξεις όπως κλειτορίδα, οργασμός και αυνανισμός εμφανίστηκαν στη δημόσια σφαίρα.

Ξεκίνησαν, αργότερα, να προσφέρουν θεραπείες σε ζευγάρια με προβλήματα και σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Εξέδωσαν πολλά άλλα βιβλία: «Human Sexual Inadequacy» (1970), «The Pleasure Bond: A New Look at Sexuality and Commitment» (1974), «Human Sexuality» (1982) και το «Masters and Johnson on Sex and Human Loving» (1986).

Όντας εραστές από την αρχή σχεδόν της συνεργασίας τους, η Johnson και ο Masters παντρεύτηκαν το 1971 και το 1978 μετονόμασαν το Ίδρυμα τους σε Masters and Johnson Institute. Χώρισαν το 1993, ωστόσο συνέχισαν να είναι φίλοι και συνεργάτες. Τον επόμενο χρόνο ο Masters αποσύρθηκε και έκλεισε το Ινστιτούτο. Πέθανε το 2001.

AP

Η Virginia άνοιξε το Virginia Johnson Masters Learning Center στο Μισούρι, στα τέλη του ‘90, δίνοντας συμβουλές για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Υπήρξε πρωτοποριακή γυναίκα, καθώς ασχολήθηκε με θέματα που έρχονταν σε σύγκρουση με τη σεμνοτυφία της κοινωνίας της εποχής.

Πέθανε το 2013, έχοντας αποκτήσει δύο παιδιά και δύο εγγόνια.

Η ιστορία και η ζωή τους μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη, με τη σειρά «Μasters of sex», με τους Michael Sheen και Lizzy Caplan.

Showtime