Διατροφολόγος στο Bovary: Φάτε φρούτα και λαχανικά χρωματιστά
Για να έχεις μια ισορροπημένη διατροφή δεν χρειάζεσαι πινέλο. Το πιρούνι σου αρκεί.
Προσπάθησε κάθε ημέρα να δημιουργείς στο πιάτο σου τις δικές σου εικαστικές εμπειρίες με φρούτα και λαχανικά που έχουν δανειστεί όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Με αυτό το τρόπο θα δημιουργήσεις μία αποθήκη με όλα τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά και ευεργετικά συστατικά για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Συναντήσαμε την Διατροφολόγο-Διαιτολόγο Γεωργία Καπώλη και ταξιδέψαμε στον υπέροχο κόσμο των χρωμάτων της φύσης και της ζωής μας.
Κόκκινο
Τα κόκκινα τρόφιμα περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς, βελτιώνουν τη μνήμη, προστατεύουν από την αρτηριακή πίεση, προστατεύουν τους χόνδρους των αρθρώσεων, τους τένοντες και τους συνδέσμους από τραυματισμούς και πιθανώς αποτρέπουν την εμφάνιση καρκίνου, εμποδίζοντας των εκφυλισμό, ο οποίος προκύπτει μετά από χρόνιες φλεγμονές. Την ίδια στιγμή, βελτιώνουν την κατάσταση του ουροποιητικού.
Οι Καλύτερες Κόκκινες Τροφές: κράνμπερι, φράουλες, κεράσι, κόκκινα φασόλια και ρόδι.
Πορτοκαλί
Τα πορτoκαλί φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε καροτενοειδή, τα οποία έχουν αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μπορούν, επίσης, να βελτιώσουν την όραση και την υγεία της καρδιάς. Προσπάθησε να αποφύγεις τους φρουτοχυμούς, για να μην χάνεις τις φυτικές ίνες.
Οι Καλύτερες Πορτοκαλί Τροφές: γλυκοπατάτες, πιπεριές, πορτοκάλια.
Κίτρινο
Τα κίτρινα φρούτα και λαχανικά περιέχουν φωτοχημικές ουσίες, όπως καρετινοειδή και βιοφλαβονοειδή (βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, που βρίσκονται σε πολλές τροφές και αντιμετωπίζουν με φυσικό τρόπο τις φλεγμονές). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουν αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ μπορούν να βελτιώσουν την όραση και την υγεία της καρδιάς. Δοκίμασε να καταναλώνεις δύο με τρία διαφορετικά τρόφιμα κίτρινου χρώματος καθημερινά.
Οι Καλύτερες Κίτρινες Τροφές: κολοκύθια, αγκινάρα, κίτρινες πιπεριές.
Πράσινο
Η χλωροφύλλη είναι ένα ανεκτίμητο δώρο, που βρίσκεται σε όλα τα πράσινα λαχανικά και έχει αντικαρκινικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες. Ταυτόχρονα, τα πράσινα φρούτα και λαχανικά περιέχουν λουτεΐνη, η οποία είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Παράλληλα, τα πράσινα φύλλα των λαχανικών περιέχουν καροτινοειδή, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, τα οποία αντιμετωπίζουν με φυσικό τρόπο τις φλεγμονές. Τέλος, πολλές πράσινες τροφές περιέχουν ασβέστιο, το οποίο βοηθά να αποκτήσεις γερά κόκκαλα και δόντια, ενώ παράλληλα ενισχύει την όραση. Συνιστάται να καταναλώνεις τουλάχιστον μία μερίδα την ημέρα φύλλα από πράσινα λαχανικά.
Οι Καλύτερες Πράσινες Τροφές: λαχανίδα, σπανάκι, μπρόκολο, πράσινες πιπεριές.
Μπλε
Πολλές από αυτές τις τροφές περιέχουν ανθοκυανόνες και φαινολικές ενώσεις, δύο ισχυρά φυτοχημικά, τα οποία, σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών, έχουν αντιγηραντικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έτσι λοιπόν, μπορούν να προστατέψουν τα αιμοφόρα αγγεία, τους χόνδρους των αρθρώσεων, τους τένοντες και τους συνδέσμους από φθορές, ενώ περιορίζουν την ανάπτυξη καρκίνου. Ακόμη, ενισχύουν τη μνήμη και βελτιώνουν την κατάσταση του ουροποιητικού.
Οι Καλύτερες Μπλε Τροφές: μούρα, μαύρα σταφύλια.
Μοβ
Το λουλακί και το βιολέ χρώμα στα τρόφιμα φανερώνει αφθονία αντιοξειδωτικών συστατικών. Αυτές οι τροφές μάχονται ενάντια στο οξειδωτικό στρες, έναν από τους βασικούς παράγοντες, που οδηγούν στη γήρανση. Επίσης, περιέχουν υψηλά επίπεδα ρεσβερατρόλης, ουσίας την οποία οι ειδικοί θεωρούν υπεύθυνη για τη μείωση των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.
Οι Καλύτερες Μοβ Τροφές: μελιτζάνα, δαμάσκηνο, μαύρη κορινθιακή σταφίδα.