Συνέντευξη για δουλειά -Πώς να κερδίσεις τις εντυπώσεις (και τη θέση) στα πρώτα 10 λεπτά
ΕΙΡΗΝΗ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΙΔΟΥ ⸻ 27 NOV 2016
Τα πρώτα λεπτά σε μια συνέντευξη για δουλειά είναι τόσο σημαντικά, καθώς μπορούν να καθορίσουν το πρόσημο του αποτελέσματος, αν αυτό θα είναι δηλαδή θετικό ή αρνητικό.
Και αυτό, γιατί η εντύπωση που θα αφήσετε στον υποψήφιο εργοδότη είναι αυτή που θα σας ακολουθεί και κατά τη διάρκεια της συνεργασίας σας, αν αυτή προκύψει.
Στη σημερινή όμως εποχή είναι πολύ δύσκολο να κερδίσεις την προσοχή αυτού που συναναστρέφεσαι, μιας και ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και ο διαθέσιμος χρόνος των υπευθύνων στα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού περιορισμένος.
Τι θα κάνατε λοιπόν, αν είχατε μόνο δέκα λεπτά, για να περάσετε από το φίλτρο τους και να τους δημιουργήσετε μια θετική εντύπωση;
- Προετοιμάστε μια ιστορία που θα τους μείνει πραγματικά αξέχαστη, μέσα από την οποία θα φανερώνονται και στοιχεία και προσόντα που αναζητούνται για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας. Θα πρέπει να περιλαμβάνει παράδειγμα στο οποίο ανταπεξήλθατε σε κάποια δυσκολία ή καταφέρατε έναν στόχο της επιχείρησης για την οποία εργαζόσασταν στο παρελθόν.
- Δώστε βάση στη στάση του σώματος σας, μιας και αυτή συνδέεται άμεσα από τους εργοδότες με στοιχεία του χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα ανασφάλεια, έλλειψη αυτοπεποίθησης, δυναμισμού ή θάρρους, ακόμα και με στοιχεία που έχουν να κάνουν με τις δεξιότητες σας. Κρατήστε την πλάτη σας στην ευθεία, χωρίς αυτό να φαίνεται επιτηδευμένο, μη σταυρώνετε τα χέρια σας σαν να βρίσκεστε μονίμως σε αμυντική στάση και περπατήστε στο χώρο με σταθερό βήμα.
- Εξασκηθείτε για το τέλειο και πιο ελκυστικό σας χαμόγελο μπροστά από έναν καθρέφτη, πριν από κάθε σας επαγγελματική συνέντευξη, ώστε αυτό να είναι φυσικό, να κερδίζει το ενδιαφέρον του συνομιλητή σας, να γίνεται δείγμα καλού χαρακτήρα και ανθρώπου εμπιστοσύνης.
- Μην ξεχνάτε ποτέ τη χειραψία στην πρώτη γνωριμία, αλλά και κατά τον αποχαιρετισμό. Επειδή αυτή σε συνδυασμό με το χαμόγελο είναι η πρώτη εντύπωση, θυμηθείτε πως τα χέρια σας πρέπει να είναι ζεστά ( το αντίθετο είναι ένδειξη άγχους και στρες) , αλλά και στεγνά ( πολλές φορές τα χέρια ιδρώνουν λόγω του άγχους).
- Σπάστε τη μονοτονία του αυστηρού και φόρμαλ λουκ που δημιουργούν τα μαύρα ή γκρι σύνολα, που συνήθως προτιμούνται σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν χρειάζεται φυσικά να είστε υπερβολικές αλλά ένα αξεσουάρ αρκεί για να τραβήξει την προσοχή.
- Μείνετε μακριά από τη φλυαρία, καθώς αυτή αποσπά την προσοχή του εργοδότη. Αντί αυτής, προτιμήστε να είστε σαφείς και περιεκτικές στο λόγο σας.
- Απαντήστε στις ερωτήσεις που σας κάνουν, σκεπτόμενες όπως θα κάνατε στο γραπτό λόγο, δηλαδή με bullets που κάνουν το λόγο ακόμα πιο συγκεκριμένο.
- Ο ενθουσιασμός είναι μεταδοτικός, για το λόγο αυτό μην ξεχνάτε να δείχνετε πάθος και όρεξη για δουλειά. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για τον εργοδότη από το να αντιμετωπίζει έναν υποψήφιο εργαζόμενο ο οποίος νοιάζεται μόνο για το οικονομικό κομμάτι.
- Ο εργοδότης ή οι υπεύθυνοι ενός τμήματος ανθρώπινου δυναμικού εξετάζουν καθημερινά δεκάδες βιογραφικά και υποψηφίους για τις θέσεις εργασίας των επιχειρήσεων τους, οπότε είναι πολύ λογικό να μην σας θυμούνται στο τέλος της ημέρας. Κάντε την παρουσία σας αισθητή στέλνοντας ένα ευχαριστήριο e-mail στο τέλος της συνέντευξης, που θα τονίζει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον σας για τη δουλειά.