Shutterstock

Σου περίσσεψε γαλοπούλα; Με αυτές τις δύο εύκολες συνταγές δεν θα μείνει τίποτα

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι τελείωσε και ήρθε η ώρα να μαζέψεις. Σίγουρα θα σου πέρασε η σκέψη πως όσα μαγείρεψες δεν θα έφταναν, αλλά τελικά όχι μόνο περίσσεψαν, αλλά τώρα δεν ξέρεις και τι να τα κάνεις.

Και επειδή ότι έχει μείνει, εννοείται πως δεν χρειάζεται να πεταχτεί, εμείς σου βρήκαμε τι μπορείς να κάνεις με όσα έχουν απομείνει από το εορταστικό τραπέζι.

Αλλωστε είμαι υπέρμαχοι της φιλοσοφίας «δεν πετάμε τίποτα» και πάντα υπάρχει τρόπος για όλα τα πράγματα. Ακόμα και για τα λεγόμενα leftovers.

Πρώτη Λύση: Πίτα με γαλοπούλα και πράσο από τον Aκη Πετρετζίκη

Υλικά

25 γρ. βούτυρο λιωμένο

2 μεγάλα πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες, μόνο το λευκό μέρος τους

4 καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες

1 κ.σ. αλεύρι

1 κύβο κότας

400 ml νερό

2 κ.σ. μουστάρδα Dijon

3 κ.σ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Αλάτι & πιπέρι

½ ματσάκι μαϊντανό

Λίγο φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο

450 γρ. γαλοπούλα

1 συσκευασία φύλλο κρούστας

Λίγο ελαιόλαδο

Διαδικασία

Λιώνουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε τα πράσα και τα καρότα στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να πάρουν χρώμα.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με μία σπάτουλα και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τον κύβο κότας, το νερό, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5-10 λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρά το μείγμα.

Προσθέτουμε τη μουστάρδα, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, το πιπέρι, τον μαϊντανό, το θυμάρι και τη γαλοπούλα και αφήνουμε στη φωτιά για 1-2 λεπτά.

Λαδώνουμε τη βάση ενός στρογγυλού ή παραλληλόγραμμου πυρέξ χωρητικότητας τουλάχιστον 2 λίτρων. Απλώνουμε τα μισά φύλλα λαδώνοντας τα ένα ένα. Ρίχνουμε το μείγμα μας μέσα στο πυρέξ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 στον αέρα. Μέχρι να ζεσταθεί, λαδώνουμε με ελαιόλαδο τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, τα τσαλακώνουμε και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο στην επιφάνεια του πυρέξ, πάνω από τη γέμιση σαν φύλλα βεντάλιας προσέχοντας να γεμίσει όλη η επιφάνεια της πίτας με φύλλο.

Ψήνουμε την πίτα για 25-35 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά και σερβίρουμε.

Tη συνταγή την πήραμε από το akispetretzikis.com

Shutterstock

Δεύτερη λύση: Κλαμπ Σάντουιτς με γαλοπούλα από τον Βασίλη Καλλίδη

Υλικά

4 φέτες ψωμί χωριάτικο με προζύμι ψημένες στη τοστιέρα

μαρούλι πλυμένο και κομμένο σε κομμάτια ίσα του ψωμιού

ζαμπόν καπνιστό

γαλοπούλα

μαγιονέζα

τυρί κασέρι σε λεπτές φέτες

ντομάτα κομμένη σε λεπτές φέτες

πίκλες, αυγά βραστά, κοτόπυλο ψητο φιλέτο (προαιρετικά)

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες:

Αλείφουμε μια ψωμί με την μαγιονέζα και τοποθετούμε πάνω τα υλικά, τελειώνοντας με αλατοπίπερο.

Καπακώνουμε με άλλη και κόβουμε το σάντουις στη μέση με πολυ κοφτερό μαχαίρι στη μέση.

Τη συνταγή την πήραμε από το www.gourmed.gr

Αξίζει να σημειώσουμε πως την γαλοπούλα μπορείς να την καταψύξεις (ακόμη κι αν αυτή είναι σε κομμάτια) και να τα διατηρήσεις εκεί έως και τρεις μήνες.

Μην ξεχάσεις μόνο να βάλεις την ημερομηνία που τα έβαλες στην κατάψυξη, έτσι ώστε να μην ξεχαστείς.

Διαβάστε επίσης: Aυτή είναι η πιο δημοφιλής συνταγή μαγειρικής για το 2017, σύμφωνα με την Google