Shutterstock

Τι λένε οι γκρίζες τρίχες για την υγεία σoυ -Τι σημαίνει αν σου συμβαίνει πολύ νωρίς

Η κατάσταση των μαλλιών μας δείχνει αρκετές φορές πράγματα για την υγεία μας. Οπως είναι η τριχόπτωση, η πιτυρίδα, η αραίωση και οι άσπρες τρίχες. Πού μπορεί να οφείλονται και τι μπορούμε να κάνουμε;

Για μερικούς τα γκρίζα μαλλιά είναι ένδειξη γοητείας και σοφίας. Για άλλους τα πράγματα είναι πιο δυσάρεστα και θεωρούν ότι η εμφάνιση των γκρίζων μαλλιών είναι η αρχή του τέλους.

Αναμφίβολα για πολλά άτομα, η εμφάνιση γκρίζων μαλλιών είναι μια δυσάρεστη εμπειρία και ειδικά στις γυναίκες.

Εντάξει, μπορεί και σε πολύ νεαρή ηλικία να εμφανιστούν μερικές άσπρες τρίχες (ακόμη και από την εφηβεία), αλλά η ηλικία που συνήθως συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι μετά τα τριάντα. Τότε είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί να αρχίσετε να βάφετε τα μαλλιά σας. Δεν είναι τόσο τρομερό όσο νομίζετε.

Tα γκρίζα μαλλιά δεν σχετίζονται πάντα με τη γήρανση. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τα μαλλιά μας και τα κάνουν να γίνουν γκρίζα, είναι πολλοί. Εκτός από την ηλικία, έχουν σχέση με την κληρονομικότητα, με την υγεία και με το περιβάλλον.

Αν δεν έχετε κλείσει ακόμα τα 40 και βλέπετε τα μαλλιά σας να αλλάζουν χρώμα, δεν πρέπει να ανησυχείτε. Δεν σχετίζεται με κάποιο πρόβλημα υγείας, αν και υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο γκριζάρισμα, όπως η αναιμία, η έλλειψη βιταμίνης Β-12, το σύνδρομο Werner και ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες.

Οι έρευνες μέχρι σήμερα έδειξαν ότι το κάπνισμα, το έντονο άγχος, οι ασθένειες, και ορισμένα φάρμακα συσχετίζονται με την πρόκληση γκρίζων και άσπρων μαλλιών.

Φάρμακα όπως οι αμφεταμίνες και το λίθιο μπορούν να αποκαλύψουν περισσότερα γκρίζα μαλλιά. Επίσης μερικά συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιταμίνη Ε και ορισμένα βότανα (echinacea), έχουν συσχετισθεί με τη πρόωρη εμφάνιση γκρίζων μαλλιών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι καπνιστές έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν γκρίζα μαλλιά σε νεαρή ηλικία. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η νικοτίνη δυσκολεύει την κυκλοφορία του αίματος στους αδένες.

Shutterstock

Η απόχρωση των μαλλιών μας καθορίζεται από την μελανίνη, μία χρωστική ουσία η οποία, ανάλογα με την ποσότητά της στα κύτταρα της τρίχας, καθορίζει το πόσο σκούρα θα είναι τα μαλλιά. Οταν λοιπόν, τα επίπεδα μελανίνης στην τρίχα ελαττωθούν, η τελευταία χάνει το χρώμα της και γίνεται γκρίζα ή, τελικά άσπρη.

Ο λόγος επομένως για τον οποίο τα μαλλιά από το αρχικό τους χρώμα γίνονται γκρίζα είναι διότι ο αδένας μέσα στον οποίο αναπτύσσεται η τρίχα, σταματά να παράγει μελανίνη. Τα κύτταρα που αποτελούν τους αδένες από τους οποίους ξεφυτρώνουν τα μαλλιά, ανήκουν στην κατηγορία των μελανοκυττάρων διότι παράγουν και περιέχουν μελανίνη.

Τα μελανοκύτταρα μεταφέρουν τη μελανίνη στα κερατινοκύτταρα τα οποία παράγουν την κερατίνη. Η κερατίνη είναι η βασική πρωτεΐνη από την οποία είναι κατασκευασμένες οι τρίχες. Σταδιακά και διαχρονικά, η μελανίνη που μεταφέρεται στα κερατινοκύτταρα, μειώνεται και γι΄ αυτό αλλάζουν χρώμα τα μαλλιά μας.

Τα γκρίζα μαλλιά είναι αυτά που περιέχουν λιγότερη μελανίνη και τα άσπρα μαλλιά δεν περιέχουν καθόλου.

Η μείωση της μελανίνης στα μαλλιά τα κάνει να είναι πιο ξηρά. Για το λόγο αυτό όσο περισσότερο χρώμα χάνουν τα μαλλιά και γίνονται γκρίζα και άσπρα, τόσο πιο ξηρά και εύθραυστα γίνονται.

Διαβάστε επίσης: 9 πράγματα που αλλάζουν στη ζωή μιας γυναίκας με το που πατάει τα 30

Πώς θα πεις αντίο για πάντα στα μαλλιά που φριζάρουν