Shutterstock

Οι συνήθειες που ένας γυναικολόγος θα ήθελε να σταματήσεις να έχεις πριν από την επίσκεψη

Για τις περισσότερες από εμάς, η επίσκεψη στον γυναικολόγο μας είναι ίσως η πιο δύσκολη εξέταση που πρέπει να κάνουμε μέσα στον χρόνο.

Από την εφηβική ηλικία και για όλη της τη ζωή κάθε γυναίκα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα συνεπής στις επισκέψεις στο γυναικολόγο της, τις οποίες μάλιστα οφείλει να εντάσσει στο ετήσιο πρόγραμμά της.

Με τον τρόπο αυτό η γυναίκα γνωρίζει το σώμα της και μπορεί να φροντίζει την υγεία και τη γονιμότητά της.

Υπάρχουν όμως ορισμένα λάθη που κάνουμε λίγο πολύ όλες όταν πρόκειται να δούμε τον γυναικολόγο μας. Δυστυχώς αυτό είναι ένα ραντεβού που δεν σηκώνει σφάλματα. Καλύτερα να σταματήσεις να τα κάνεις πριν την επόμενη επίσκεψή σου.

1. Να ακυρώσεις το ραντεβού σου επειδή σου ήρθε η περίοδος

Το γνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεις έναν γυναικολόγο που να σου ταιριάζει και να νιώθεις άνετα, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για να αποφεύγεις το τεστ ΠΑΠ ή τις άλλες προγραμματισμένες εξετάσεις σου. Οπως είπαμε και στην αρχή πρέπει να είσαι συνεπής και προσεκτική με θέματα υγείας. Αν λοιπόν έχεις σταθερό κύκλο και επομένως γνωρίζεις πότε θα σου έρθει η περιόδος, καλό θα είναι όταν κλείσεις το ραντεβού σου να το έχεις υπολογίσει αυτό. Θυμήσου πριν ορίσεις μια ημερομηνία για να δεις τον γιατρό, να έχεις σκεφτεί αν θα πέφτει τις ημέρες που θα είσαι αδιάθετη.

2. Μην κάνεις σεξ

Αν πρόκειται να κάνεις το τεστ Παπανικολάου θα πρέπει να απέχεις από τις σεξουαλικές επαφές τουλάχιστον δύο μέρες πριν από αυτό.

3. Δεν χρειάζεται να το παρακάνεις με την καθαριότητα

Σίγουρα θέλεις να είσαι καθαρή, αλλά δεν χρειάζεται να είσαι υπερβολική με αυτό το θέμα. Μην αγχώνεσαι για το πώς θα είσαι εκεί κάτω όταν σε δει ο γυναικολόγος σου. Εχουμε ξαναπεί πως το ΡΗ της ευαίσθητης περιοχής είναι πολύ συγκεκριμένο και αυτού του είδους τα προϊόντα καθαριότητος μπορούν να το επηρεάσουν και να προκαλέσουν αλλεργίες ή βακτήρια και μυκητιάσεις. Αν το παρακάνεις με το πλύσιμο και τον καθαρισμό της περιοχής πριν το ραντεβού με το γυναικολόγο, το μόνο που θα καταφέρεις να κάνεις, είναι να δυσκολέψεις τη διάγνωση. Αν είναι να κάνεις το τεστ Παπανικολάου θα πρέπει να αποφύγεις τις κολπικές πλύσεις τουλάχιστον τρεις μέρες πριν από την επίσκεψη.

Shutterstock

4. Να ξέρεις πότε σου ήρθε η τελευταία σου περιόδος

Οταν θα πας στον γυναικολόγο θα πρέπει να έχει σημειώσει κάπου την ημερομηνία της τελευταίας σου περιόδου. Θα σε βοηθήσει αν κρατάς ένα ημερολόγιο με τις περιόδους του τελευταίου έτους, γιατί σίγουρα ο γιατρός θα σε ρωτήσει αν έχεις σταθερό κύκλο. Δεν θα τον βοηθήσει αν δεν γνωρίζεις αυτές τις βασικές λεπτομέρειες.

5. Να μην του κρύψεις πράγματα για σένα

Πριν από την εξέταση ο γυναικολόγος θα σου κάνει διάφορες ερωτήσεις κατά την λήψη του ιστορικού, μερικές από αυτές θα είναι πολύ προσωπικές και μπορεί να σου φανούν αδιάκριτες. Είναι σημαντικό να έχεις εμπιστοσύνη στον γιατρό σου και να μην του κρύψεις πληροφορίες (π.χ κάπνισμα, προηγούμενες εγκυμοσύνες, χρήση απαγορευμένων ουσιών κλπ). Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζει εάν έχεις σεξουαλικές επαφές και κυρίως αν δεν παίρνεις προφυλάξεις.

Διαβάστε επίσης: Γυναικολόγος «ανέβασε» εικόνα τοκετού και το facebook την «κατέβασε» ως πορνογραφική

Είναι η περίοδος μιας γυναίκας αιτία για να μειωθεί η αποδοτικότητά της στην εργασία της;