Υγιεινό και χωρίς λακτόζη- Αυτό το βούτυρο είναι το μεγάλο food trend του 2018
Τι είναι το βούτυρο Ghee και γιατί διεκδικεί μια θέση στα ντουλάπια της κουζίνας μας;
Παρόλο που το χρησιμοποιούμε στο ψωμί, στα γλυκά ή ως λιπαρή ουσία στα φαγητά, οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει (και όχι άδικα) τη λέξη «βούτυρο» με κάτι ανθυγιεινό. Τόσο το βούτυρο, όσο και οι μαργαρίνες περιέχουν μεγάλες ποσότητες λιπαρών (και μάλιστα κορεσμένων).
Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε τη διαφορά βούτυρου και μαργαρίνης. Το πρώτο είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν, που παρασκευάζεται από την κρέμα που βρίσκεται στην κορυφή του γάλακτος ενώ το δεύτερο είναι τεχνητό προϊόν που αποτελείται κυρίως από υδρογονωμένο φυτικό έλαιο. Εξαιτίας αυτής της επεξεργασίας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σε trans λιπαρά τα οποία, με τη σειρά τους, αυξάνουν την «κακή» χοληστερίνη (LDL) και μειώνουν την «καλή» χοληστερίνη (HDL).
Κάπως έτσι οι περισσότεροι προσπαθούμε να περιορίσουμε τη χρήση του αντικαθιστώντας το με ελαιόλαδο το οποίο, θερμιδικά, έχει την ίδια αξία, αλλά δεν περιέχει τα «κακά» λιπαρά των φυτικών βουτύρων.
Πρόσφατα, στη λίστα του Pinterest με τα food trends που θα μας απασχολήσουν μέσα στο 2018, προστέθηκε ένα νέο βούτυρο το οποίο ακούει στο όνομα «ghee» και θεωρείται «ανώτερο» από τα συνηθισμένα αντίστοιχα προϊόντα του εμπορίου. Ας δούμε όμως τι είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό.
Παράγεται από βούτυρο αγελάδος και προκύπτει από πολύ αργό βρασμό ώστε να απομακρυνθούν το νερό, οι πρωτεΐνες (καζεΐνη) και σάκχαρα του γάλακτος. Αφού αυτό «παγώσει» και σταθεροποιηθεί μεταφέρεται σε βάζα.
Χάρη στη διαδικασία παρασκευής του αποκαλείται «εξαγνισμένο βούτυρο» (αυτή άλλωστε είναι η μετάφραση της σανσκριτικής λέξης «ghee») και αποτελεί ιδανική εναλλακτική επιλογή «βουτύρου» για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
Εχει έντονο χρυσοκίτρινο χρώμα, όταν απλώνεται είναι ημιδιαφανές και υδαρές στην υφή και, μέχρι να γίνει γνωστό και στην Ευρώπη, χρησιμοποιούνταν κατά κύριο λόγο στην ινδική κουζίνα. Μάλιστα, στην ινδική φιλοσοφία της Αγιουρβέδα θεωρείται φαρμακευτικό προιόν και χρησιμοποιείται και σε θεραπείες του στομάχου, αλλά και των ματιών, αλλά επίσης απλώνεται και σε εξανθήματα ή εγκαύματα.
Πίσω όμως στη σύγχρονη πραγματικότητα, το ghee αποτελεί έναν συνδυασμό κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών. Περιέχει 65% κορεσμένα λιπαρά, 25% μονοακόρεστα και 5% πολυακόρεστα ενώ η αντοχή του στις υψηλές θερμοκρασίες το καθιστά κατάλληλο για μαγειρική, ακόμα και για τηγάνισμα (αφού δεν «καίγεται» εύκολα).
Οσο για τις ευεργετικές του ιδιότητες, σε μελέτες που έχουν γίνει σε πειραματόζωα και ανθρώπους φαίνεται ότι η κατανάλωση ghee μπορεί να οδηγήσει σε θετικές αλλαγές στους δείκτες υγείας της καρδιάς ενώ η κατανάλωση του αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη και μειώνει την εναπόθεση λιπαρών στις αρτηρίες. Επιπλέον, βοηθάει στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, διευκολύνει την διαδικασία της πέψης, ενισχύει την υγεία του ήπατος, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύει την όραση, ευνοεί την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Αν λοιπόν θέλετε να κάνετε μια αλλαγή στη διατροφή σας ή απλώς να δοκιμάσετε μια νέα λιπαρή ουσία στη μαγειρική ή στα πρωινά σας, το ghee θα το βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.