Πόσα «καθίσματα» πρέπει να κάνεις την εβδομάδα αν θέλεις να δεις αποτέλεσμα στους γλουτούς σου;
Πολλοί γυμνάζονται. Πόσοι είναι αυτοί που βλέπουν αποτελέσματα;
Αυτό αναρωτιέμαι κάθε φορά που παρατηρώ τους γλουτούς μιας οποιαδήποτε διπλανής μου στο γυμναστήριο. Λένε ότι το γρασίδι του γείτονα είναι πάντα πιο πράσινο, αλλά εδώ νομίζω ότι τα αποτελέσματα της σύγκρισης είναι ξεκάθαρα και αντικειμενικά. Πώς γίνεται να έχει πιο στητά, καλοσχηματισμένα οπίσθια;
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή (το ξέρουμε ότι οι εισαγωγές είναι βαρετές. Παραμένουν όμως απαραίτητες). «Ασκούμαι» δε σημαίνει γυμνάζω χέρια, πόδια, κοιλιακούς και «αντίο». Σημεία του σώματος όπως οι γλούτοι θέλουν ισάξια προσοχή. Και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι' αυτό. Οι δύο πιο σημαντικοί είναι οι εξής:
Αρχικά γιατί βοηθούν τα ισχία σας να είναι δυνατά και η λεκάνη σας σταθερή, δύο σημεία όταν είναι αδύναμα γίνονται πιο ευάλωτα, πιο εύθραστα και παύουν να μας προστατεύουν σε περίπτωση τραυματισμού. Επιπλέον, ας είμαστε ειλικρινείς, ποιος δε θέλει να έχει ωραία και ανορθωμένα οπίσθια;
Όποιος κι αν είναι ο στόχος σας, είναι σημαντικό να έχετε στρατηγική αν θέλετε να δείτε ή να μεγιστοποιήσετε το αποτέλεσμα. Ναι, όπως καταλάβατε, το να κάνετε 10 καθίσματα μία φορά στο τόσο, αποδεικνύεται ανεπαρκές.
«Θα πρότεινα έναν συνδυασμό ασκήσεων στις οποίες να περιλαμβάνονται άρσεις θανάτου (deadlifts), ανασηκώσεις γλουτών (hip thrust) και καθίσματα (squats) 3 φορές την εβδομάδα από 25 επαναλήψεις η κάθε άσκηση», λέει η Adam Rosante, personal trainer και συγγραφέας του βιβλίου The 30-Second Body.
Οπως ισχυρίζεται μάλιστα, πρέπει να υπάρχουν ενδιάμεσες ημέρες διαλείμματος από τη γυμναστική. «Ο αριθμόςαυτών των ημερών μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους τύπους άσκησης που κάνετε, αλλά η ανάπαυση για 2 έως 3 ημέρες προτείνεται, ειδικά αν σηκώνετε και βάρη κατά τη διάρκεια της άσκησης», συμπληρώνει. «Αυτό το διάλειμμα θα επιτρέψει στους μυς σας να ανακάμψουν και να "απορροφήσουν" την ενδυνάμωση που προηγήθηκε».