Οι 3 μύθοι για τη ζάχαρη που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις
Μπορεί μέχρι σήμερα να πίστευες ότι υπεύθυνη για όλα τα κακά της υγείας σου είναι η ζάχαρη. Έρευνες όμως απέδειξαν ότι ακόμα και η αντικατάσταση κορεσμένων λιπών με ακόρεστα δεν μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Άρα, η ζάχαρη, που τόσο έχει γλυκάνει τη ζωή σου, μάλλον δεν ευθύνεται για όποια προβλήματα παρουσιάζεις.
Και μπορεί ξαφνικά διαβάζοντας τα παραπάνω να καταρρέει ο κόσμος γύρω σου, τα τελευταία χρόνια όμως χτίστηκαν διάφοροι μύθοι γύρω από τη ζάχαρη και πολλοί πλέον έρχονται να τους καταρρίψουν. Ποιοι είναι αυτοί; Διαβάστε παρακάτω:
- Μύθος 1ος: Η ζάχαρη σε παχαίνει και σε αρρωσταίνει
Η αλήθεια: Δεν είναι ζάχαρη που κάνει τους ανθρώπους παχουλούς και άρρωστους, αλλά το γεγονός ότι τα φαγητά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι συνήθως πλούσια και σε θερμίδες και οι άνθρωποι τα τρώνε σε μεγάλες ποσότητες. Έτσι η κατανάλωση τροφής υψηλής θερμιδικής αξίας -την οποία οι άνθρωποι έχουν σχεδιαστεί για να καταναλώνουν- οδηγεί αναπόφευκτα σε αύξηση του βάρους και προβλήματα υγείας. Εν ολίγοις, αν εσύ θέλεις να φας όλο το ταψί με το γλυκό, δεν φταίει η ζάχαρη που θα παχύνεις. Για αυτό μείνε στο ένα κομμάτι!
- Μύθος 2ος: Οι φυσικές γλυκαντικές ουσίες είναι πιο υγιεινές
Η αλήθεια: Σύμφωνα με τη Marion Nestle καθηγήτρια στο New York University, όλα τα σάκχαρα, συμπεριλαμβανομένων της αγάυης, του μελιού και του σιροπιού σφενδάμου, έχουν τα ίδια αποτελέσματα στο σώμα σου με τη ζάχαρη ή το σιρόπι καλαμποκιού. Η αγάυη βέβαια μπορεί να διαφέρει λίγο επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη και είναι καλό να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες. Πρόσφατες έρευνες έχουν συνδέσει τη φρουκτόζη με ορμονικές αλλαγές που οδηγούν σε μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού, κάτι που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους και σε άλλα προβλήματα υγείας.
- Μύθος 3ος: Ο χυμός φρούτων δεν μετράει για γλυκό ποτό
Η αλήθεια: Τα σάκχαρα είναι σάκχαρα και η γλυκόζη και η φρουκτόζη επεξεργάζονται από τις ίδιες μεταβολικές οδούς άσχετα από πού προέρχονται. Οι χυμοί φρούτων περιέχουν πολλά σάκχαρα, και αυτός είναι ένας λόγος που πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες. Οι ειδικοί πάντως προτείνουν να καταναλώνετε τα φρούτα σας απευθείας και όταν είναι φρέσκα και όχι απαραίτητα σε υγρή μορφή.