Shutterstock

Γιατί η «τέλεια σχέση» που ποστάρουν οι φίλες σου στα social media, είναι εντελώς ψεύτικη

Πες αντίο στην τέλεια σχέση που τόσο αναζητάς, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει. Ενας γνωστός ψυχολόγος από το Σαν Ντιέγκο περιγράφει τον φαύλο κύκλο των σχέσεων και εξηγεί γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι μένουν μόνοι τους.

Βλέπεις την φίλη σου που είναι πολύ χαρούμενη με τον σύντροφό της και απορείς πως γίνεται εσύ να μην μπορείς να βρεις κάποιον της προκοπής.

Σίγουρα έχεις δει ζευγάρια και ιδίως στο facebook και το Instagram που στάζουν μέλι από το πάθος και τον έρωτα. Εσύ όμως ακόμα προσπαθείς να βρεις εκείνον που έχεις στο μυαλό σου κι απ΄ ότι φαίνεται κανείς δεν πληροί τις προϋποθέσεις σου. Θεωρείς ότι δεν ζητάς κάτι φοβερό και ότι όλα αυτά που θέλεις είναι τα πολύ βασικά.

Γιατί όμως βασανίζεσαι άδικα; Ο ιδανικός σύντροφος δεν πρόκεται να εμφανιστεί μπροστά σου, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει.

Υπάρχουν κάποια στερεότυπα για τις σχέσεις που πρέπει να σταματήσεις να τα πιστεύεις, όπως για παράδειγμα οι ευτυχισμένοι σύντροφοι πρέπει να έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα, τα ευτυχισμένα ζευγάρια δεν τσακώνονται ποτέ και είναι πάντα μαζί. Τις περισσότερες φορές, η «εικόνα» της τέλειας σχέσης που έχουμε είναι εφικτή μόνο στις ταινίες του σινεμά και ποτέ στην πραγματική ζωή.

Κάπως έτσι ξεκινάμε και μια σχέση. Mε τα μυαλά φουσκωμένα, με υψηλές προσδοκίες, με μια όμορφη εικόνα που φτιάξαμε στο μυαλό μας βασισμένη στα δικά μας θέλω, τα δικά μας πρέπει και αισθήματα.

Ο γνωστός ψυχολόγος Dr Kristin Zeising που ειδικεύεται στις ανθρώπινες σχέσεις τονίζει πως οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να δείχνουν στους γύρω τους μια τέλεια εικόνα. «Δεν θέλουμε οι ζωές μας, και ιδίως η σχέση μας, να φαίνεται προς τα έξω προβληματική» σημειώνει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει: «Oπότε αντί να είμαστε ειλικρινείς και να παρουσιάζουμε την πραγματικότητα, προσπαθούμε να ωραιοποιούμε τις καταστάσεις για να δείχνουμε στους άλλους ότι είμαστε καλά».

Shutterstock

Και εκεί αρχίζει ο φαύλος κύκλος των σχέσεων. «Βλέπεις τις τέλειες σχέσεις των άλλων και νομίζεις πως η δική σου που έχει προβλήματα είναι λάθος επιλογή. Αυτό, με τη σειρά του μπορεί να αναγκάσει πολλούς να αναζητήσουν τον ιδανικό σύντροφο και να παρατήσουν την ήδη υπάρχουσα σχέση» εξηγεί.

Ολα αυτά καταλήγουν σε μια γενικότερη αντίληψη ότι οι άνθρωποι αναζητούν την τέλεια σχέση και δεν προσπαθούν για μια σχέση που παρουσιάζει διάφορες δυσκολίες.

«Ετσι, όταν προκύψουν προβλήματα, μπορεί να αφήσεις τη σχέση σου πρόωρα, επειδή νομίζεις ότι δεν είστε κατάλληλοι ο ένας για τον άλλον», λέει ο Dr. Zeising.

«Ζούμε σε μια εποχή που δεν μας αρέσει να παλεύουμε για τη σχέση μας. Περιμένουμε απλώς να έρθει η ιδανική σε μας. Αλλά μια καλή σχέση είναι αυτή που απαιτεί προσπάθεια. Δεν υπάρχει καμία σχέση που να ζει στον αυτόματο πιλότο», καταλήγει.

Το μόνο σίγουρο είναι πως σε μία σχέση πρέπει να γίνονται συμβιβασμοί, γιατί δύο άνθρωποι από δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους βρίσκονται σε διαδικασία για να φτιάξουν το δικό τους κόσμο. Συμβιβασμοί όμως και από τις δύο πλευρές, γιατί αλλιώς δεν βγαίνει.

Το να διώξεις κάποιον που αγαπάς επειδή δεν εξελίχθηκε στον πρίγκιπα με το άσπρο άλογο που διάβαζες στα παραμύθια είναι κάτι που θα το μετανιώσεις σίγουρα.

Διάβασε επίσης: Πως σταμάτησα να είμαι η «άνετη» μέσα σε μια σχέση και άρχισα να ζητάω αυτά που θέλω