shutterstock

Οι λέξεις που αποκαλύπτουν ότι είσαι σοβαρά στρεσαρισμένη-Σύμφωνα με έρευνα

Πώς μπορείτε να διαπιστώσετε το βαθμό που είστε αγχωμένη; Από τη χρήση που κάνετε σε 3 συγκεκριμένες λέξεις.

Όλοι είμαστε αγχωμένοι. Μπορεί για εντελώς διαφορετικούς λόγους ο καθένας, αλλά ειδικά σε εποχές κρίσης, η εξαίρεση (αλλά ταυτόχρονα και το ιδανικό) είναι να κυκλοφορείς ανέμελος. Η συμβουλή «Μην αγχώνεσαι» είναι ο,τι πιο κοντινό στη ματαιότητα και κάπως έτσι η μέρα κυλά, δίνοντας τη θέση της στην επόμενη. Πώς μπορείτε να καταλάβετε όμως το βαθμό και τα επίπεδα του άγχους σας;

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα, υπάρχουν μερικές λέξεις τις οποίες, αν χρησιμοποιείτε συχνά, πιθανότατα, δείχνουν ότι είστε αρκετά στρεσαρισμένη. Όπως λένε οι μελετητές, όταν κάποιος έχει ξεπεράσει τα φυσιολογικά επίπεδα του άγχους, ασυνείδητα, χρησιμοποιεί πολύ συχνά τις λέξεις «όντως» (ή «πραγματικά»), «λοιπόν» και «πολύ». Επίσης τείνουν να μη μιλούν πολύ.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών, εξέτασε τον τρόπο ομιλίας 143 εθελοντών κάθε ένας από τους οποίους φορούσε ένα μαγνητοφωνάκι το οποίο ενεργοποιούνταν για μερικά λεπτά κάθε μέρα επί 2 ημέρες.

Shutterstock

Ο Matthias Mehl, ένας ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, μελέτησε τις ηχογραφήσεις, ψάχνοντας για λέξεις και εκφράσεις που επαναλαμβάνονταν εστιάζοντας για αρχή στη χρήση ουσιαστικών και επιθέτων. Στη συνέχεια, μαζί με μια ομάδα αναλυτών γονιδίων παρατήρησε τα επίπεδα ψυχολογικού στρες των συμμετεχόντων.

Διαπίστωσαν πως εκτός από το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες με αυξημένα επίπεδα άγχους ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν επιρρήματα, παρατήρησαν ότι ήταν λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσουν αντωνυμίες σε πληθυντικό αριθμό και τρίτο πρόσωπο όπως «αυτοί» και «τους». Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι τείνουν να επικεντρώνονται στον εαυτό τους όταν βρίσκονται υπό πίεση, αντί να υπολογίζουν και τους γύρω τους.

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας έιναι ότι οι τρόποι ομιλίας έδειξε πιο εύστοχα τα επίπεδα άγχους σε σχέση με την προσωπική αξιολόγηση του συμμετέχοντα όταν ερωτήθηκε πόσο αγχωμένο θεωρεί τον εαυτό του.

«Η προσέγγιση του άγχους διαμέσου της ομιλίας μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε βαθύτερα πως οι ψυχολογικές πιέσεις μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας», ανέφερε ο David Creswell, έναν ψυχολόγο από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh στην Πενσυλβάνια.

Εσείς πόσο συχνά λοιπόν χρησιμοποιείτε τις λέξεις «όντως», «πολύ» και «λοιπόν»;