shutterstock

Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο αξίζει να επιστρέψεις στον πρώην σου

Ένας χωρισμός (και ειδικά όταν δεν τον έχουμε επιλέξει εμείς), συνήθως, φέρνει στην επιφάνεια την πιο ανασφαλή, αδύναμη και ευάλωτη πλευρά μας στην επιφάνεια. Και αυτό τις περισσότερες φορές δεν καταλήγει καλά.

Η αλήθεια είναι πως η ξαφνική απώλεια αφήνει ένα κενο (από σωματικό μέχρι υπαρξιακό) το οποίο, με κάποιο τρόπο, νιώθουμε την ανάγκη να καλύψουμε. Βόλτες με φίλους, οικογενειακό παγωτό (όχι εντάξει, πολύ αμερικανιά), καινούριες ασχολίες, γυμναστική, οικογενειακό παγωτό (Άλλαξα γνώμη. Τελικά βοηθάει), σειρές, εκδρομές (Να 'ναι καλά οι φίλοι που σε τέτοιες περιτπώσεις αποδεικνύουν την σπουδαιότητα τους). Οι περισσότεροι επιστρατεύουμε κάθε δυνατή μέθοδο (και φίλη!) προκειμένου να αισθανθούμε καλύτερα και να λυτρωθούμε από την σαρκοβόρα σκέψη του πρώην και μιας σχέσης που το τέλος της μας βρήκε ανέτοιμες.

Όσο φιλότιμες προσπάθειες κι αν κάνουμε όμως και εκεί που πραγματικά έχουμε πιστέψει ότι έχουμε κάνει σημαντική προόδο, αν, ξαφνικά ένα βράδυ, εμφανιστεί το όνομα του πρώην στην οθόνη του κινητού, όλο το τείχος που έχουμε -με τόσο κόπο και παγωτό- χτίσει προκειμένου να τον αφήσουμε στο παρελθόν, σχεδόν γκρεμίζεται και είναι σαν να ξεκινάμε πάλι από την αφετηρία.

Και κάπου εκεί, διαβάζοντας το «Τι κάνεις; Πως είσαι;» είναι που γεννιέται (ή επανέρχεται) η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου: «Να επιστρέψει κανείς στον πρώην ή να μην επιστρέψει;».

Shutterstock

Μια αλήθεια σε jumbo μέγεθος είναι πως όσο περνάει ο καιρός ξεχνάμε. Ξεχνάμε τους λόγους για τους οποίους χωρίσαμε με κάποιον και τον θέλουμε πίσω είτε με την προσμονή ότι θα τον πάρουμε στη βελτιωμένη του εκδοχή, είτε με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα αντέξουμε τις παραξενιές του. Γιατί την ίδια στιγμή που αμβλύνονται τα ελαττώματα κάποιου, οξύνεται η σκέψη ότι κανείς δεν είναι τέλειος και καμία σχέση δεν είναι ιδανική. Και εκεί είναι που αρχίζουμε να σκεφτόμαστε σοβαρά το ενδεχόμενο της επανασύνδεσης.

Κι αν κάναμε λάθος; Αν φερθήκαμε εγωιστικά και επιπόλαια; Αν όλο αυτό αξίζει δεύτερη (ή 32η) ευκαιρία; Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι ένα τεράστιο «ΠΡΟΦΑΝΩΣ», αλλά αυτό δεν είναι αρκετό σαν λόγος για να επιχειρήσετε, έτσι αστόχαστα, μια επιστροφή στο παρελθόν.

Τι γνώμη έχει ένας από τους πιο δημοφιλείς συμβούλους σχέσεων πάνω στο θέμα;

Ο Dr. John Gottman υποστηρίζει ότι 69% των λόγων που καυγαδίζει ένα ζευγάρι είναι συνηθισμένα, καθημερινά προβλήματα που όλα τα ζευγάρια έχουν. «Κανείς δεν μπορεί να τα αποφύγει, αλλά αυτό, όσο δύσκολο κι αν είναι, παραμένει φυσιολογικό. Το θέμα είναι να σκεφτείτε αν μπορείτε να ζήσετε με αυτό. Προσπαθήστε να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας για να καταλήξετε αν πρόκειται για μια όντως προβληματική κατάσταση ή για συνηθισμένα προβλήματα. Εν ανάγκη ζητήστε τη γνώμη ενός τρίτου ατόμου που εμπιστεύεστε», συμπληρώνει η οικογενειακή σύμβουλος Pella Weisman.

Διάβασε επίσης τον επιστημονικό λόγο που τα ζευγάρια επανασυνδέονται ενώ έχουν χωρίσει

Μια σχέση είναι περίπλοκη (ειδικά όταν είσαι μέσα σε αυτή και όχι ένας εξωτερικός παρατηρητής της!). Έτσι δεν είναι πάντα εύκολο να συνειδητοποιήσουμε ποια προβλήματα είναι αρκετά μεγάλα ώστε να θεωρηθούν αιτίες χωρισμού και ποια είναι διαχειρίσιμα; Και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει σαφής και μοναδική απάντηση σε αυτό, αφού ένα θέμα που είναι καθημερινό για ένα ζευγάρι, για ένα άλλο μπορεί να αποτελεί την κόκκινη σημαία. Το θέμα είναι να προσπαθήσετε να είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας. Ειδικά όταν έρθει η στιγμή να απαντήσετε στην ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας πριν αποφασίσετε να είστε και πάλι με τον πρώην σας. Ποια είναι αυτή;

Shutterstock

Μπορείτε να είστε μαζί του όχι όπως θα ευχόσασταν να είναι, ούτε όπως μπορεί να υπόσχεται ότι θα γίνει, αλλά έτσι ακριβώς όπως είναι τώρα. Αν δεν μπορείτε να δεχτείτε το άτομο που έχετε μπροστά σας όπως τον έχετε γνωρίσει, ζήσει, αγαπήσει ή και μισήσει, το να είστε ξανά μαζί μόνο πρόβλημα θα αποδειχτεί για τη ζωή σας.

Εν ολίγοις, ο μόνος λόγος που αξίζει να επιστρέψετε στον πρώην σύντροφό σας είναι επειδή είστε πρόθυμη να τον δεχτείτε όπως ακριβώς είναι. Τίποτα περισσότερο, τιπότα λιγότερο. «Η αποδοχή, ανεξάρτητα από τις συνθήκες, είναι ο μόνος τρόπος να πετύχει κάτι που ίσως, την προηγούμενη φορά, να είχε πάει τελείως λάθος», υποστηρίζει ο Gottman. Και πράγματι, βγάζει νόημα.

Διάβασε επίσης τι θα έλεγαν 6 γυναίκες στον πρώην τους αν τον ξανασυναντούσαν

Είναι άλλο να επιστρέφετε επειδή θέλετε τη σχέση που είχατε και άλλο να επιστρέφετε έχοντας στο μυαλό σας τη σχέση που θα θέλατε να είχατε μαζί με τον πρώην σύντροφο σας. Δεν είναι ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν, αλλά γυρνώντας με την προσδοκία πως όλα θα είναι πολύ καλύτερα, το πιθανότερο είναι ότι θα απογοητευτείτε. Που καταλήγουμε; Ότι αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί όχι με όρους ρομαντισμού ή αφόρητων ανασφαλειών, αλλά ρεαλιστικά, συνειδητά και γνωρίζοντας τα καλά και τα άσχημα που θα (ξανα)ζήσετε.