Shutterstock

4 λόγοι που το αντικολλητικό σου τηγάνι δεν είναι πια (και τόσο) αντικολλητικό

Όλοι έχουμε αντικολλητικό τηγάνι στο σπίτι μας. Ποια είναι όμως τα λάθη που τo κάνουν να χάνει αυτή την ιδιότητα;

Είναι φτιαγμένα για να μπορούμε να μαγειρεύουμε λαχανικά ή κρέας (ακόμα και -υποτίθεται- σε υψηλή θερμοκρασία) χωρίς αυτά να κολλούν στην επιφάνεια. Το φαγητό πρέπει να γλιστράει μέσα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, είτε έχουμε ρίξει λιπαρή ουσία, είτε όχι και όχι να κολλάει σε σημεία. Και πράγματι αυτός είναι ένας φανταστικός τρόπος μαγειρέματος. Πρακτικός, εύκολος, υγιεινός.

Μέχρι που το τηγάνι δεν έχει πια την ιδιότητα για την οποία το αγοράσαμε (και, για την ακρίβεια, ακριβοπληρώσαμε). Οι τροφές, από κάποια στιγμή και μετά, αρχίζουν να ξεραίνονται στην επιφάνεια, πράγμα που κοστίζει και σε ποσότητα φαγητού και σε ποιότητα (δεν είναι καθόλου υγιεινό όταν το φαγητό ξεροκαίγεται μέσα στο τηγάνι).

Σίγουρα όπως κάθε σκεύος μαγειρικής που χρησιμοποιείται σχεδόν καθημερινά, έτσι και αυτό φθείρεται. Οπότε χρειάζεται προσοχή και φροντίδα για να διατηρηθεί όπως το αγοράσαμε. Τι λάθη κάνουμε όμως και, από κάποια στιγμή και μετά, ένα αντικολλητικό τηγάνι παύει να είναι αντικολλητικό;

1. Το αφήνετε να ζεσταίνεται πριν ρίξετε λάδι ή βούτυρο μέσα σε αυτό

Όταν ένα αντικολλητικό σκεύος θερμαίνεται χωρίς λάδι ή βούτυρο, απελευθερώνει ουσίες επικίνδυνες για τον οργανισμό.

2. Το βάζετε να πλένεται στο πλυντήριο πιάτων

Λάθος. Το πολύ ζεστό νερό, σε συνδυασμό με το «σκληρό» απορρυπαντικό, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο σκεύος σας. Τα αντικολλητικά σκεύη πλένονται μόνο στο χέρι και ιδανικά με μαγειρική σόδα.

3. Ψήνετε σε πολύ υψηλή θερμοκρασία

Δυστυχώς, το ότι είναι αντικολλητικό δεν σημαίνει ότι «αντέχει» τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αντιθέτως, αλλοιώνουν την επιφάνεια του και, δεύτερον, όπως λέγαμε και παραπάνω, το κάνουν να απελευθερώνει επικίνδυνες ουσίες.

4. Χρησιμοποιείτε μεταλλικά εργαλεία μαγειρέματος

Μπορεί να σας βολεύουν ή να σας αρέσουν περισσότερο από τα ξύλινα, αλλά τα εργαλεία μαγειρικής όπως σπάτουλες που είναι από μέταλλο μπορεί να γδάρουν την επιφάνεια του σκεύους σας. Καλό είναι να τα αντικαταστήσετε με ξύλινα ή από σιλικόνη.

Αν η ζημιά έχει γίνει δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε. Αν όμως έχετε μόλις αγοράσει ένα καινούριο τηγάνι, μόλις μάθατε τι δεν πρέπει να κάνετε αν θέλετε να επιβραδύνετε τη φθορά του!

Διαβάστε επίσης: Υπάρχει λόγος που δεν πρέπει να ζεσταίνεις το φαγητό σου μέσα σε τάπερ