Οι «φάρμες βρεφών» στη Σρι Λάνκα που πουλούν χιλιάδες παιδιά στην Ευρώπη
Τη δεκαετία του '80, ένα παράνομο κύκλωμα εμπορίας βρεφών στη Σρι Λάνκα, πούλησε χιλιάδες μωρά σε οικογένειες στην Ευρώπη. Σήμερα, ο Υπουργός Υγείας ζητά να ξεκινήσει έρευνα για να βρουν τους βιολογικούς τους γονείς.
Πρόσφατα, ο Rajitha Senaratne, Υπουργός Υγείας της Σρι Λάνκα, μίλησε ανοιχτά το σκάνδαλο με το παράνομο εμπόριο βρεφών που διεξάγονταν στη Σρι Λάνκα πριν από τρεις δεκαετίες.
Ανακοίνωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία μιας τράπεζας δεδομένων DNA ώστε να επιτρέψει στα παιδιά που έχουν υιοθετηθεί από οικογένειες στο εξωτερικό να βρουν τους βιολογικούς τους γονείς και το αντίστροφο.
Η απκάλυψη έγινε στα πλαίσια μιας συνέντευξης που έδωσε για το τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ «Zembla: Adoptiebedrog – Deel 2», το οποίο ερεύνησε την υπόθεση που έπληξε τη Σρι Λάνκα στα 80's: Τα χιλιάδες μωρά που «έφυγαν» παράνομα για να υιοθετηθούν από οικογένειες στις δυτικοευρωπαικές χώρες.
Κάπως έτσι ήρθαν στο φως στοιχεία που μιλάνε για «φάρμες μωρών» (baby farms). «Δεν ήταν μια. Υπήρχαν πολλές "φάρμες μωρών" τότε», δηλώνει ο Senaratne. Έκλεβαν μωρά από οικογένειες και τα πουλούσαν σε ξένους για υιοθεσία».
Το 1987 η αστυνομία έκανε επιδρομή σε χώρο με 20 νεογέννητα και 22 γυναίκες οι οποίες κρατούνταν υπό «συνθήκες φυλάκισης». Η ύπαρξη τέτοιων εγκαταστάσεων που οδήγησε την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα να αποφασίσει την αναστολή της υιοθεσίας εσωτερικά στη χώρα. Και, όπως έιναι φυσικό, ο αριθμός των υιοθεσιών έπεσε κατακόρυφα.
Οι δημιουργοί του Zembla, ενός ολλανδικού προγράμματος δημιουργήθηκε για να βρεθούν τα χαμένα βρέφη και να ανανγωριστούν οι βιολογικές τους μητέρες, ισχυρίζονται ότι τα αρχεία των παιδιών από τη Σρι Λάνκα που υιοθετήθηκαν στις Κάτω Χώρες, στη διάρκεια της δεκαετίας του '80, ήταν παραποιημένα.
Μετά από μια σειρά συνεντεύξεων με γιατρούς, μεσολαβητές και όσους συμμετείχαν στα προγράμματα παράνομης υιοθεσίας στη Σρι Λάνκα, έγιναν γνωστές φρικτές καταστάσεις που περιλαμβάναν την απαγωγή νεογέννητων από νοσοκομεία. Τα απαχθέντα μωρά φαίνεται ότι παραδίδονταν σε «μητέρες» που υποκρίνονταν τις βιολογικές τους μητέρες, πριν δοθούν για υιοθεσία.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς του προγράμματος Ζembla, περισσότερα από 11,000 μωρά έφυγαν παράνομα από τη Σρι Λάνκα για υιοθεσία και σύμφωνα με στοιχεία από το ντοκιμαντέρ, 4.000 περίπου από αυτά κατέληξαν στην Ολλανδία και τα υπόλοιπα πήγαν σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδια και τη Γερμανία.
«Θα πρέπει να φτιάξουμε μια ειδική υπηρεσία όπου γονείς και παιδιά θα μπορούν να κάνουν τεστ DNA. Αυτό είναι μια εύκολη μέθοδος για να διαπιστώσουμε αν πρόκειται για τις πραγματικές μητέρες ή όχι. Δεσμευόμαι να αναλάβω πρωτοβουλία γι 'αυτό», αναφέρει ο Senaratne.
Οι ιστορίες των γυναικών, τόσο εκείνων που έπεσαν θύματα της κλοπής των νεογέννητων τους, όσο και εκείνων που χρησιμοποιήθηκαν από το κύκλωμα για να υποκριθούν τις μητέρες των μωρών συγκλονίζουν.
Αυτό είναι το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ (το οποίο, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει με αγγλικούς υπότιτλους)
Μια από αυτές δήλωσε ότι αυτό που της είχαν πει τότε ήταν ότι το μωρό είχε πεθάνει αμέσως μόλις γεννήθηκε στο νοσοκομείο της περιοχής Μatugama. Ωστόσο, αργότερα έμαθε ότι είχαν δει το γιατρό να κρατάει το μωρό το οποίο φυσικά ήταν ζωντανό.
Μια άλλη ισχυρίστηκε ότι κάποιος από το νοσοκομείο την πλήρωσε για να υποδυθεί ότι είναι η βιολογική μητέρα ενός παιδιού. «Μου ζήτησαν να συμπεριφέρομαι σαν να είμαι η μητέρα του και μου έδωσαν 2000 ρουπίες γι' αυτή τη δουλειά», δήλωσε.
Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ ισχυρίζονται ότι τόσο οι γιατροί όσο και οι νοσοκόμες δρούσαν ως μεσολαβητές για πρακτορεία υιοθεσίας στις ευρωπαικές χώρες.
«Όλο αυτό παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών των οικογενειών. Και θα κάνω τα πάντα για να εξεταστεί», αναφέρει ο Υπουργός Υγείας της Σρι Λάνκα.
Με στοιχεία από τη The Guardian