Instagram/ Khrystyana

Η απόδειξη ότι το βάρος σου δεν πρέπει να έχει τη δύναμη να καθορίζει τη διάθεση σου

H σχέση μιας γυναίκας με τη ζυγαριά συνεχίζει να καθορίζει την καθημερινή της διάθεση και τελικά την ψυχοσύνθεση της. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει άμεσα.

Σε αυτό το πολυδαίδαλο σύστημα που έχει ο καθένας μέσα του και ονομάζεται «νους» μπορεί να εισέρχονται καθημερινά οι ίδιες πληροφορίες με αυτές που όλοι λαμβάνουν, αλλά τελικά καθένας από εμάς ξεχωριστά θα τις επεξεργαστεί και αποθηκεύσει με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Υπάρχει όμως μια πληροφορία που, με ένα μαγικό τρόπο (που λέγεται «πλύση εγκεφάλου περί ομορφιάς» και υφίστανται οι γυναίκες από καταβολής κόσμου και χρόνου), κάνει adapt, προκαλώντας ένα απαράμιλλα δυνατό εφέ άγχους σε κάθε μια από εμάς, ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας. Δεν είναι άλλο από τα κιλά της και πόσο αυτά «πρέπει να ταιριάζουν» με αυτά των γυναικών που θεωρούνται πρότυπα ομορφιάς και ιδανικών αναλογιών για να μπορεί κι εκείνη να κυκλοφορεί με αυτοπεποίθηση.

Και όλα ξεκινούν από τη σχέση της με τη ζυγαριά. Συνήθως πιο στενή κι από το Στενό της Μάγχης, μπορεί να καθορίσει από το ημερήσιο πρόγραμμά της (τι θα φάει, πόσο θα φάει, πόση ώρα θα γυμναστεί) μέχρι τη διάθεση και την συνολική της ψυχολογία.

Πόσες φορές έχετε κατέβει από τη ζυγαριά και πιάνετε τον εαυτό σας να μοιρολογεί πάνω από ένα νούμερο κατά τη διάρκεια της ημέρας; Είτε ήταν ένας αριθμός που περιμένατε, είτε που σας σόκαρε, το σκέφτεστε. Μπορεί όταν κάθεστε και νιώθετε -ίσως- το λίπος που μαζεύετε στην κοιλιά σας, μπορεί όταν περπατάτε στο δρόμο και νιώθετε τους μηρούς σας να εφάπτονται με την κίνηση, μπορεί την ώρα που νιώθετε το στομάχι σας να γουργουρίζει από την πείνα, μπορεί την ώρα που πέφτετε για ύπνο και ελπίζετε το επόμενο πρωί να σας βρει με λιγότερα γραμμάρια (και άρα καλύτερη διάθεση). Κι όλα αυτά επειδή οι περισσότερες γυναίκες υποκινούνται από το mindset «Όσο λιγότερο ζυγίζω, τόσο πιο ευτυχισμένη νιώθω».

Νομίζω ότι (ακόμα τουλάχιστον) δεν υπάρχει θηλυκό πλάσμα πάνω στον πλανήτη που να έχει καταφέρει να βγει από αυτό το φαύλο κύκλο.

Η αλήθεια που δυσκολευόμαστε να πείσουμε τον εαυτό μας ότι ισχύει είναι πως το νούμερο που δείχνει η ζυγαριά είναι απλά ένας αριθμός. Δεν είναι η προσωπικότητα, η ικανότητα σας να είστε καλή μητέρα, το δημιουργικό σας μυαλό, τα χαρίσματα και τα χαρακτηριστικά για τα οποία σας αγαπούν οι φίλοι σας, οι δυνάμεις που έχετε μέσα σας για να αντιμετωπίζετε τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα της ζωής, δεν είναι καν η αυτοπεποίθηση σας και ούτε θα έπρεπε να την επηρεάζει.

Αν όλα αυτά σας ακούγονται απλώς σαν μια ωραιοποιημένη θεωρία χωρίς κανένα ρεαλιστικό αντίκρισμα, το παράδειγμα αυτού του μοντέλου και ακτιβίστριας σε θέματα body-positive ίσως σας πείσει για το αντίθετο.

Πριν από 5 χρόνια, η Khrystyana προσπαθούσε με κάθε τίμημα να αδυνατίσει για να «χωρέσει» στη βιομηχανία της μόδας.

«Πρακτικά, ποτέ δεν ήμουν τόσο αδύνατη. Ακόμα και τότε, με εξαντλητική δίαιτα και αμέτρητες ώρες στα όργανα γυμναστικής, ήμουν αδύνατη, αλλά η μέση και οι γοφοί μου, πάλι ήταν κάπως "μεγάλοι"», παραδέχεται σε ένα από τα πρόσφατα ποστ της.

In 2013 I thought I wasn't small enough to be a fashion model and technically i have never been small enough. Even back then with all the dietary suffering and daily long hours at the gym I was at 37.5 hip size, a bit too thick. Was I happy? Absolutely not. I did not care about my happiness nor mental health, it was all about getting the next gig. I found myself depressed going through identity crisis. I gained more weight, hated myself more and more until I had no more energy left within me to hate anything. But exhaustion was somehow freeing. Freeing from thoughts. Blank brained, I looked at this newer but older me. No more striking judgments. Why? Why should we ever wreck ourselves? For career? parental approvals? romances? or fame? Why did I? Why would you ever? TRUST the NOWEST you, trust that this is deserving of all your love. It really does. ---- yours, Newer but older Khrystyana -- 1. Photo by my good friend @danrappa 2. By @stephgeddes #allBodiesAreGoodBodies #bodypositive#effyourbeautystandards#iamsizesexy#teamcurvy#embraceyourcurves#beautybeyondsize#noshame#bodypositivity#honormycurves#curvymodels#ilovemybody#bodylove#bodyacceptance#selfconfidence#bodyimage#curvymodel#bopo#thisbody#bopowarrior #boldncurvy#celebratemysize#goldenconfidence#AlternativeCurves

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη BodyPositive Activist (@khrystyana) στις Σεπ 12, 2017, 8:06πμ PDT

«Ήμουν ευτυχισμένη; Σε καμία περίπτωση. Δεν με ενδιέφερε η ευτυχία και η συνολική ψυχική μου υγεία. Το μόνο που με ενδιέφερε ήταν να παίρνω δουλειές. Φυσικά αυτή η κρίση ταυτότητας, μου προκάλεσε κατάθλιψη. Τελικά, πήρα βάρος, μίσησα τον εαυτό μου τόσο πολύ που στο τέλος δεν είχα ενέργεια να μισήσω κάτι άλλο». Στο τέλος, εξαντλημένη από το ψυχοφθόρο σύστημα βελτίωσης της εικόνας της.

Λένε πως είναι καλό να πιάνεις πάτο γιατί από εκεί η επάνοδος είναι μονόδρομος. Έτσι, φτάνοντας σε αυτό το σημείο, η Khrystyana κατάλαβε ότι είχε αφήσει έξω το πιο σημαντικό: την ευτυχία της.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη BodyPositive Activist (@khrystyana) στις Αύγ 16, 2017, 10:03πμ PDT

«Αυτή η εξάντληση ήταν κάπως απελευθερωτική. Αποδεσμεύτηκα από τις σκέψεις. Τίποτα. Μαύρο. Κενό. Κοίταξα τον καινούριο, αλλά πιο ώριμο εαυτό μου. Όχι άλλες κριτικές. Γιατί πρέπει να φτάνουμε τον εαυτό μας σε τέτοιο σημείο; Για να είμαστε αποδεκτοί και αρεστοί; Για λόγους επαγγελματικής ανέλιξης; Για τις προσωπικές μας σχέσεις; Για τη φήμη; Αυτό που μας αξίζει δεν είναι τίποτα άλλο από αγάπη», γράφει στο πρόσφατο εξομολογητικό ποστ της . Μετά από αυτό το εσωτερικό enlightment που ένιωσε τότε, η Khrystyana βοηθάει και άλλες γυναίκες να εξισορροπήσουν το δίπολο εξωτερική εμφάνιση- ευτυχία.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη BodyPositive Activist (@khrystyana) στις Αύγ 28, 2017, 1:29μμ PDT

Αν και είναι δύσκολο να αλλάξεις έναν αρνητικό πλην καθολικό τρόπο σκέψης, η ΚhrystyAna έχει βάλει στόχο να βοηθήσει κάθε γυναίκα να συνειδητοποίησει ότι η αληθινή ομορφιά δεν έχει να κάνει με αναλογίες, λέξεις (όπως «χοντρή» ή « αδύνατη») ή νούμερα, όπως αυτό που αντικρίζουμε όταν ανεβαίνουμε στη ζυγαριά μας.