Γιατί ήταν πιο εύκολο να είσαι αδύνατη την δεκαετία του '80

Έρευνα αποκαλύπτει γιατί οι άνθρωποι σήμερα που τρώνε και γυμνάζονται όπως οι γονείς τους 40 χρόνια πριν, δεν είναι αδύνατοι

Εάν έχετε δει παλιές φωτογραφίες από τους συγγενείς σας ή και δικές σας από την δεκαετία του '80 θα έχετε παρατηρήσει ότι κατά γενική ομολογία οι άνθρωποι ήταν πιο αδύνατοι 40 χρόνια πριν.

Το γεγονός αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Obesity Research & Clinical Practice».

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ενήλικες που ζούσαν στη δεκαετία του '80 μπορούσαν να τρώνε περισσότερο φαγητό και να ασκούνται λιγότερο, χωρίς να παίρνουν πολύ βάρος, τη στιγμή που σήμερα όσοι λαμβάνουν τον ίδιο αριθμό θερμίδων και ασκούνται, είναι καταδικασμένοι σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Η μελέτη αυτή εξέτασε τα διατροφικά δεδομένα 36.400 Αμερικανών από το 1971 έως και το 2008, καθώς και τα δεδομένα σωματικής άσκησης 14.419 ανθρώπων από το 1988 έως και το 2006. Στη συνέχεια, ομαδοποίησε τα δεδομένα σε σχέση με το φαγητό, την άσκηση, την ηλικία και τον Δείκτη Μάζας Σώματος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν αξιοσημείωτα! Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κάποιος το 2006 που έτρωγε τον ίδιο αριθμών θερμίδων, τις ίδιες ποσότητες πρωτεΐνης και λιπαρών και έκανε την ίδια άσκηση με κάποιον το 1988, έχει 2,3 φορές μεγαλύτερο Δείκτη Μάζας Σώματος.

Με λίγα λόγια, η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι πλέον είναι 10 φορές παχύτεροι από τους ανθρώπους το 1988, ακόμα κι αν έχουν ακριβώς τον ίδιο τρόπο ζωής. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τελικά η διαχείριση του βάρους είναι πολύ πιο σύνθετη από την εξισορρόπηση των θερμίδων που τρώμε και των θερμίδων που καίμε.

H Τζέιν Φόντα κάνει γυμναστική το 1983/ Apimages

Οι ερευνητές έδωσαν τα αποτελέσματα στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και σύμφωνα με τη θεωρία τους, οι παράγοντες που παχαίνουν τους ανθρώπους με την πάροδο των χρόνων οφείλονται:

Στους ρύπους, στα αντιβιοτικά και στα φυτοφάρμακα που βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα και είναι υπεύθυνα για την αλλαγή στις ορμονικές διεργασίες που ρυθμίζουν τον έλεγχο του βάρους.

Στον τρόπο ζωής, όπως η έκθεση στο φως τη νύχτα, το άγχος, το φαγητό αργά τη νύχτα.

Στην αύξηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα οποία συνήθως αυξάνουν το σωματικό βάρος και έχουν αυξηθεί δραματικά από την δεκαετία του '70 και του '80.

Στη γενετική, η οποία επηρεάζει την ταχύτητα του μεταβολισμού μας.

Στην αλλαγή του μικροβιώματος των ανθρώπων από το 1980 μέχρι και σήμερα (δηλαδή η μικροβιακή χλωρίδα και πανίδα). Είναι γνωστό ότι ορισμένοι τύποι βακτηρίων των εντέρων μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους.

Οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερο κρέας σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες και πολλά ζωικά παράγωγα περιέχουν ορμόνες και αντιβιοτικά. Αυτό το κρέας μπορεί να αλλάζει τη σύνθεση των βακτηρίων στον οργανισμό.

Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα χημικά γλυκαντικά που περιέχουν σχεδόν όλα τα τρόφιμα.