Γιατί δεν πρέπει να παραγγείλεις ποτέ cappuccino στην Ιταλία μετά τις 11 το πρωί
Η «καλή μέρα» δεν φαίνεται μόνο από το πρωί... αλλά και από το πόσο καλός θα είναι ο καφές.
Καφές: το απαραίτητο καύσιμο για να ξεκινήσει η μέρα, να φτιάξει η διάθεση, να συγκεντρωθούμε, να «ανοίξει το μάτι».
«Un caffé, prego» (έναν καφέ παρακαλώ) θα πεις αν βρεθείς στην Ιταλία και τότε θα καταφθάσει στο τραπέζι σου ένας espresso. Γιατί απλά εκεί «καφές» θα πει espresso! O espresso στην Ιταλία πίνεται από το πρωί μέχρι το βράδυ. Το ίδιο, όμως, δεν συμβαίνει με τον cappuccino που σερβίρεται σε συγκεκριμένες ώρες.
Ο cappuccino στην Ιταλία μοιάζει να έχει τους δικούς του κανόνες. Στην Ελλάδα μπορεί να δεις κάποιον να πίνει το οποιοδήποτε είδος καφέ, οπουδήποτε, οποτεδήποτε. Τα πράγματα αλλάζουν όταν επισκεφθείς την Ιταλία που έχει το δικό της «τελετουργικό» στο σερβίρισμα του καφέ. Στην Ιταλία δεν παραγγέλνεις ποτέ καφέ μετά τις 11 το πρωί.
Για τους Ιταλούς, ο cappuccino, καφές latte και όλα τα είδη ροφήματος καφέ που έχουν ως βάση το γάλα θεωρούνται ολοκληρωμένο πρωινό. Τέτοιου είδους ροφήματα μπορεί κάποιος να παραγγείλει νωρίς το πρωί και οπωσδήποτε όχι μετά το μεσημεριανό γεύμα.
Οι Ιταλοί πιστεύουν ότι ο καφές με γάλα προκαλεί δυσπεψία και γι’αυτό θα ήταν καλό να πίνεται μόνο πολύ νωρίς το πρωί.