Nα πας διακοπές με τον σύντροφό σου ή όχι; | 0 bovary.gr

Nα πας διακοπές με τον σύντροφό σου ή όχι;

Το καλοκαίρι θεωρείται η πιο ερωτική εποχή του χρόνου: η διάθεση ανεβαίνει, οι αναστολές ξεπερνιούνται και φλογερά ειδύλλια γεννιούνται κάτω από έναστρους ουρανούς. Όμως τι συμβαίνει με όσους βρίσκονται ήδη σε σχέση; Τι σημαίνει διακοπές με τον έτερον ήμισυ; Κανείς θα πίστευε ότι είναι η τέλεια ευκαιρία για ένα ζευγάρι να αποδράσει από τηn καθημερινότητα, να κλείσει κινητά και tablet και να ξαναζήσει την αρχή του έρωτά του.

Κι όμως οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι διακοπές μπορούν να αποβούν μοιραίες, με το 40% των ζευγαριών να τσακώνονται ή έστω να διαφωνούν σε καθημερινή βάση, ενώ το 18% καταλήγει ακόμα και σε οριστικό χωρισμό. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Και πώς μπορείτε πραγματικά να διαφύγετε τις συμπληγάδες των διακοπών και να περάσετε ένα ευχάριστο καλοκαίρι;

1. Οικογένειες και φίλοι που σας διεκδικούν

Είναι συχνό το φαινόμενο πολλά ζευγάρια να τσακώνονται πριν καν αναχωρήσουν ,επειδή δεν μπορούν να αποφασίσουν από κοινού με ποια παρέα θα πάνε. «Η μαμά μου μας θέλει στο εξοχικό» ,λέει ο ένας, «Ναι αλλά η φίλη μου η Μαρία περνάει τέλεια στη Δονούσα, γιατί δεν πάμε κι εμείς» ο άλλος και δεν αργεί αν ανάψει ο καβγάς. Τα πράγματα σε αυτή την περίπτωση λύνονται εύκολα αν έχετε μεγάλη άδεια και μπάτζετ.Μπορείτε να οργανώσετε ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει τα πάντα και να μην πλήξετε. Όμως τι συμβαίνει με τους υπόλοιπους, που είναι και η πλειοψηφία; Αποφύγετε εξαρχής οποιαδήποτε συζήτηση και αποφασίστε ότι τις λίγες μέρες που έχετε για να ξεκουραστείτε, θα τις αφιερώσετε αποκλειστικά στο έτερον σας ήμισυ και στον εαυτό σας. Διαλέξτε, λοιπόν, ένα μέρος που να αρέσει και στους δυο και μείνετε μόνοι σας. Το «έλα να πάμε στο νησί η μάνα σου,εγώ κι εσύ ή οι φίλοι σου κι εγώ κι εσύ τελοσπάντων», δεν μοιάζει ιδανικό σενάριο , αν δεν καλύπτει και τις δυο πλευρές.

2. Οικονομικά θέματα

Ας το πάρουμε απόφαση: Οι διακοπές κοστίζουν και το πιθανότερο είναι πως θα επιστρέψετε στην πόλη ταπί και ελπίζουμε ψύχραιμοι. Οπότε πριν φύγετε,συζητήστε με τον σύντροφό σας πόσα μπορείτε πραγματικά να ξοδέψετε.Μην παρασύρεστε σε άσκοπες σπατάλες – μπορείτε να περάσετε καλά και με λιγότερα χρήματα. Αν δεν το κάνετε, είναι σίγουρο πως θα αρχίσουν τα προβλήματα πριν τελειώσει η άδειά σας.

3. Αυτοκόλλητη παρέα

Το γεγονός ότι θα περνάτε κυριολεκτικά όλη τη μέρα με τον σύντροφό σας, μπορεί να μην είναι και τόσο ιδανικό όσο ακούγεται. Στην καθημερινότητά μας - ακόμα και τα ζευγάρια που συγκατοικούν- περνούν μόνο κάποιες ώρες μαζί, οπότε αυτή η αυτοκόλλητη παρέα των διακοπών θα φέρει στην επιφάνεια διάφορα θέματα, ειδικά αν λείψετε καιρό. Αν είστε ανεξάρτητος τύπος, μπορείτε να διεκδικήσετε ακόμα και στις διακοπές χρόνο για τον εαυτό σας- δεν είναι κακό, ούτε προσβλητικό. Μια ώρα ,ας πούμε, για καθίσετε μόνη σας στην παραλία και να διαβάσετε είναι μια απαίτηση που ο σύντροφός σας εύκολα θα δεχτεί,, αν του εξηγήσετε τις ανάγκες σας.Το βασικό είναι να λύσετε το θέμα της ιδιωτικότητας πριν φύγετε και θα δείτε πως όλα θα πάνε καλά.

4. Το άγχος του ταξιδιού

Γενικά πριν πάμε ένα ταξίδι πάντα επικρατεί μια αναστάτωση, γιατί ακόμα κι αυτή η παροδική αλλαγή είναι μια καινούργια συνθήκη, στην οποία καλούμαστε να προσαρμοστούμε. Αν μάλιστα το ταξίδι είναι μακρινό,τότε τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο.Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα και η διαδρομή είναι πηγή εκνευρισμό. Αν έχετε και παιδιά, τότε συχνά θα ακούσετε την ερώτηση «πότε επιτέλους φτάνουμε ». Φροντίστε να κάνετε λοιπόν το ταξίδι ευχάριστο, ακούγοντας μουσική ή παίζοντας ενδιαφέροντα παιχνίδια, προκειμένου να αποφύγετε τις συγκρούσεις και τις εντάσεις. Αν δε επιλέξετε να πάτε στον προορισμό σας με αυτοκίνητο, θα κουραστείτε περισσότερο, οπότε φροντίστε να κάνετε στάσεις και να απολαύσετε το τοπίο.

5. Προσοχή στο αλκοόλ

Έχουμε όλοι τη συνήθεια στις διακοπές να πίνουμε λίγο παραπάνω μιας και την επόμενη μέρα δεν έχουμε να λογοδοτήσουμε σε κανέναν. Έτσι νομίζουμε δηλαδή. Κι όμως οι μελετητές λένε ότι η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί συγκρούσεις στα ζευγάρια. Είναι καλύτερο λοιπόν να μην ξεφύγετε από τα συνηθισμένα σας πλαίσια, και να μην αφεθείτε σε υπερβολές , αν δεν θέλετε να βρεθείτε μόνοι σας σε καμιά ερημιά και να κλαίτε τη μοίρα σας – να θυμάστε ότι ο σύντροφός σας δεν είναι νοσοκόμα.

6. Ο υπερβολικός προγραμματισμός

Δεν μπορούμε να ελέγχουμε τη ζωή σε κάθε της λεπτομέρεια, γιατί πολλά αναπάντεχα συμβαίνουν. Κι όμως ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι στις διακοπές τους μπορούν να προγραμματίζουν με απόλυτη ακρίβεια την κάθε τους κίνηση, επειδή έχουν όλο τον χρόνο δικό τους. Αυτή η στάση, βέβαια, είναι παραπάνω από βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε μάχες. Αν, λοιπόν, ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, μάλλον οι διακοπές είναι μεγάλος μπελάς για σας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αφεθείτε στο παρόν και μην γίνεστε εμμονικοί .

7. Καιρός για δύο

Να θυμάστε ότι δεν κάνετε μόνο εσείς διακοπές αλλά και ο σύντροφός σας, οπότε σταματήστε να γκρινιάζετε κάθε τρεις και λίγο και να επαναλαμβάνετε ότι «μόνο λίγες μέρες έχετε για να ξεκουραστείτε» . Αφήστε κατά μέρους τους εγωισμούς και βρείτε πράγματα που ενδιαφέρουν και τους δύο.Επίσηςαποφύγετε τις μακρές και ατελέσφορες συζητήσεις: η σιωπή είναι λυτρωτική,δεν χρειάζεται να μιλάτε πάντα για να επικοινωνείτε, μπορείτε να είστε συνδεδεμένοι απλώς και μόνο επειδή μοιράζεστε μια κοινή εμπειρία.