Τι είναι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και πώς μπορείς να καταλάβεις ότι πάσχεις από αυτό
Μια ξαφνική έντονη ενόχληση στο στομάχι σας κάνει να αγγίζετε πανικοβλημένη την κοιλιά σας και οδηγεί σε μια επείγουσα επίσκεψη στην τουαλέτα. Όλοι το έχουμε βιώσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας είτε σε διακοπές, είτε σε περιόδους έντονου στρες. Φανταστείτε όμως τέτοιου είδους ενοχλήσεις να αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας σας.
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια πάθηση που οφείλεται σε διαταραχή της μυϊκής δραστηριότητας του εντέρου. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Καρούσο Γεράσιμο, ειδικό παθολόγο, πρόκειται για «την πιο κοινή νόσο του γαστρεντερικού συστήματος που ταλαιπωρεί το 15-20% του ελληνικού πληθυσμού, με έμφαση στους νέους και στις γυναίκες» (αν και οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ακριβώς από τι πάσχουν). Μπορεί να μην ενέχει κινδύνους για την συνολική υγεία όσων πάσχουν, αλλά τα συμπτώματά του επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.
Φούσκωμα (μετεωρισμός), δυσπεψία, αίσθημα κορεσμού μετά το φαγητό, πόνος στην κοιλιά, έντονη παραγωγή αερίων και διαταραχές στις εντερικές συνήθειες (είτε με τη μορφή εναλλαγής διάρροιας - δυσκοιλιότητας, είτε με τη μορφή μόνιμης διάρροιας ή πολλαπλών κενώσεων) είναι τα πιο βασικά συμπτώματα και, ανάλογα με τη βαρύτητα τους, το σύνδρομο μπορεί να είναι ήπιας, μέτριας ή βαριάς μορφής. Άλλα συμπτώματα είναι η μειωμένη λίμπιντο και η δυσμηνόρροια.
Δεν υπάρχουν σαφή κλινικά αίτια που προκαλούν τις παραπάνω μορφές διαταραχής, αλλά μερικοί από τους συνήθεις υπόπτους της υπερδραστηριότητας ή υποδραστηριότητας του εντέρου είναι οι εξής παράγοντες.
α. Δυσανεξία σε κάποια τροφή ή στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας της συγκεκριμένης τροφής. Πιο συχνά γίνεται λόγος για τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως τα χόρτα, τα όσπρια, τα φρούτα και οι πράσινες σαλάτες και λιγότερα συχνά για τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα αυγά, τα κρεμμύδια, αλλά και η καφεΐνη. Φυσικά, οι διατροφικοί υπαίτιοι διαφοροποιούνται από άτομο σε άτομο. Αν θέλετε να εντοπίσετε τον ένοχο, μια συνεπής καταγραφή θα βοηθήσει. Μπορείτε, για παράδειγμα, για μία εβδομάδα να καταγράφετε τι τρώτε, με λεπτομέρειες για την ώρα, το είδος της τροφής, τα συμπτώματα και το πότε εμφανίζονται.
β. Το άγχος. Έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς έχουν αποδείξει πως υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ του ψυχισμού του ατόμου και του συνδρόμου. Οπότε αν είστε μια φορά προσεκτική στο τι καταναλώνετε, σε περιόδους έντονου στρες (και αν δεν μπορείτε με τίποτα να το ελέγξετε), πρέπει να είστε ακόμα πιο επιμελής με το είδος και τη συχνότητα των γευμάτων σας.
γ. Τέλος μπορεί να ευθύνεται κάποιο προηγούμενο επεισόδιο εντερικής λοίμωξης και να πρόκειται για μια μεταδυσεντερική ευερεθιστότητα του εντέρου. Αν πρόκειται για κάτι τέτοιο, το πρόβλημα ξεπερνιέται με την κατάλληλη φαρμακευτική και διαιτητική θεραπεία.
Ακόμα κι αν διαβάζοντας τα παραπάνω ταυτιστήκατε σε πολλά σημεία, μόνο με μια επίσκεψη στο γαστρεντερολόγο μπορείτε να είστε σίγουρη ότι ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν μια έμφυτη ευαισθησία στο έντερο. Σύμφωνα με τον δρ. Καρούσο, «δυστυχώς δεν έχει βρεθεί κάποια εξέταση αίματος που να δηλώνει με σαφήνεια ότι πάσχουμε από το σύνδρομο. Ως εκ τούτου είναι μια διάγνωση αποκλεισμού».
Όσον αφορά στη θεραπεία της νόσου, δεν συνίσταται χρόνια φαρμακευτική αγωγή (ίσως κάποια σπασμολυτικά ή αντιδιαρροικά ή υπακτικά, ανάλογα με τη φύση της γαστρεντερικής ενόχλησης σε περιόδους έξαρσης). Πιθανώς ο γιατρός σας να σάς προτείνει να κάνετε κάποιες αλλαγές στη δίαιτα σας.
Για παράδειγμα, αν έχετε συχνά διάρροια, μπορεί να χρειαστεί να περιορίσετε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ενώ αν πρόκειται για επίμονη δυσκοιλιότητα, να τις αυξήσετε.
Επιπλέον, μετά από πρόσφατη έρευνα σε 2.500 ασθενείς του βρετανικού Νοσοκομείου «St. James’s», βρέθηκε ότι και η κατανάλωση μέντας σε ρόφημα βοηθά στην αντιμετώπιση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου. Για την ακρίβεια συνίστανται 2 φλιτζάνια την ημέρα μετά το φαγητό για 2 εβδομάδες.
Αυτή το άρθρο δεν θα μπορούσε να κλείσει χωρίς να κάνουμε μια αναφορά και στα οφέλη που έχει η άσκηση στη μείωση των συμπτωμάτων η οποία ενισχύοντας την ψυχική σας ευεξία και εξισορροπώντας τα επίπεδα άγχους, βελτιώνει την κατάσταση.