shutterstock

4 δοκιμασμένα τιπς για να μη σου «ξαναλασπώσει» ποτέ το κέικ

Γιατί ενώ εκτελείτε τις οδηγίες κατά γράμμα, δεν σας πετυχαίνει η υφή του κέικ; Είμαστε εδώ για να βάλουμε τέλος σε αυτή την αδικία.

Περνάτε ώρες πάνω από το μπολ, πιάνετε το χέρι σας με το μίξερ, λερώνεστε, δοκιμάζετε τη ζύμη, σας φαίνεται καλή (για μια στιγμή σκέφτεστε να τη φάτε ωμή, αλλά ευτυχώς μετά από λίγο συνέρχεστε), το βάζετε στο φούρνο. Κάνετε υπομονή μία ώρα, ανυπομονείτε καθώς η μυρωδιά σάς σπάει τη μύτη, το βγάζετε και ετοιμάζεστε να κόψετε το πρώτο κομμάτι και να δρέψετε τους κόπους σας και -damn- δεν έχει ψηθεί καλά (#StoryOfMyLife). Αντί να έχει αποκτήσει την αφράτη και μαλακή υφή που σας υπόσχεται η θελκτική φωτογραφία του άρθρου από το οποίο πήρατε τη συνταγή, αυτό βγαίνει «λασπωμένο».

Shutterstock

Αυτά είναι τα 4 βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε την επόμενη φορά για να μη ξανασυμβεί το ίδιο λάθος.

1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 (και όχι στους 200) βαθμούς κελσίου. Ο φούρνος πρέπει να είναι ζεστός, αλλά όχι πολύ καυτός γιατί έτσι το κέικ φουσκώνει γρήγορα, εσείς το βγάζετε για να μην καεί και μέσα παραμένει άψητο.

2. Βεβαιωθείτε ότι βάλατε τη σωστή ποσότητα από αλεύρι. Σε περίπτωση που είναι λιγότερη και το μίγμα του κέικ είναι αραιό, δεν θα φουσκώσει. Ναι, η ζαχαροπλαστική θέλει ακρίβεια.

3. Προτιμήστε να ανακατέψετε το κέικ σας με μια μαρίζ και όχι με το μίξερ. Ναι, μπορεί να είναι πιο κουραστικό, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγετε το υπερανακάτεμα των υλικών που, τελικά, κάνει το κέικ να «κάθεται» και να μην ψήνεται σωστά.

4. Μην ανοίγετε το φούρνο για να τσεκάρετε το κέικ! Διαταράσσεται η θερμοκρασία του φούρνου και κατ’ επέκταση και η υφή του φαγητού που ψήνεται μέσα σε αυτόν.