Η μοναδική λέξη που πρέπει να αντικαταστήσεις στο λεξιλόγιό σου για να ανακτήσεις την αυτοπεποίθησή σου | 0 bovary.gr
Η μοναδική λέξη που πρέπει να αντικαταστήσεις στο λεξιλόγιό σου για να ανακτήσεις την αυτοπεποίθησή σου | 0 bovary.gr
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η μοναδική λέξη που πρέπει να αντικαταστήσεις στο λεξιλόγιό σου για να ανακτήσεις την αυτοπεποίθησή σου


To κάθε βήμα προόδου μας στη ζωή είναι συνάρτηση της εμπιστοσύνης που έχουμε στις δυνατότητές μας, στην αυτοπεποίθηση και την εκτίμηση που έχουμε στον εαυτό μας.

Πολλές φορές, η απόρριψη, η αποτυχία, οι συνεχείς δυσκολίες, η απογοήτευση μας κάνουν να χάνουμε το κουράγιο μας και την επικοινωνία με τον εσωτερικό μας κόσμο. Η ψυχολόγος Tasha Eurich υποστηρίζει αυτό που όλοι έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας: ότι η επιτυχία μας εξαρτάται από τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας.

Στο νέο της βιβλίο με τίτλο «Insight» (Kατανόηση), η ίδια αναφέρεται στις «στρατηγικές» που μας βοηθούν να βελτιώσουμε τη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας. Οπως, η ίδια υποστηρίζει, υπάρχει μια λέξη που λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας στην πρόοδό μας. Μια λέξη που αν αντικατασταθεί, μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά.

Είναι η λέξη «Γιατί». «Γιατί να μην μπορώ να αποκτήσω αυτό που θέλω», «Γιατί να μου συμβεί αυτό;», «Γιατί έγιναν έτσι τα πράγματα και όχι αλλιώς». Το «Γιατί» από μόνο του, δεν θα δώσει ποτέ απαντήσεις.
 

 

 

 

Η ψυχολόγος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στην έρευνά μου βρήκα ότι όταν ρωτάμε τον εαυτό μας ξεκινώντας από το «Γιατί», είναι πιθανό να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο. Μπορούμε να διαμορφώσουμε αλλιώς το ερώτημα που κάνουμε στον εαυτό μας. Να μην ξεκινά με το «Γιατί» αλλά με το «Τι...»: «Τι μπορώ να κάνω για αλλάξω αυτή την κατάσταση». Αυτό μας δίνει δύναμη να προχωρήσουμε. Ο κόσμος γύρω μας φαίνεται διαφορετικός.

Ερχόμενοι σε επαφή με τον εαυτό μας, οφείλουμε να αγκαλιάσουμε τις αδυναμίες του, τις αποτυχίες του, τις απογοητεύσεις του και να δούμε τι διαφορετικό μπορούμε να κάνουμε γι'αυτές στο μέλλον. Χωρίς να ρωτάμε απλά «Γιατί» χωρίς να παίρνουμε απάντηση...