shutterstock

Το μεγάλο λάθος που κάνεις όταν τρέχεις και κουράζεσαι από τα πρώτα λεπτά

Το τρέξιμο, εκτός από ένας πλήρης (και -να τα λέμε κι αυτά- οικονομικός) τρόπος να γυμναστεί κανείς, είναι και μια πρώτης τάξεως άσκηση για να γνωρίσετε τα όρια του σώματός σας.

Αν είναι κομμάτι της καθημερινής ή έστω εβδομαδιαίας σας ρουτίνας, τότε σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι μέρα τη μέρα αποκτάτε μεγαλύτερη αντοχή και διάρκεια. Και αυτή ακριβώς είναι η μαγεία του συγκεκριμένου αθλήματος.

Έχετε αναρωτηθεί όμως ποτέ γιατί μερικές ημέρες νιώθετε σαν καλολαδωμένη μηχανή και άλλες σαν να έχει περάσει από πάνω σας οδοστρωτήρας; Η ποιότητα του ύπνου, τα επίπεδα άγχους και η διατροφή σας είναι τρεις βασικοί παράγοντες που καθορίζουν τα επίπεδα της συνολικής σας ενέργειας μέσα στην ημέρα. Εκτός από αυτά όμως, βασικό ρόλο στις επιδόσεις κατά τη διάρκεια του τρεξίματος παίζει ο ρυθμός της αναπνοής που μπορεί, τελικά, να σας οδηγήσει να αγγίξετε το μέγιστο των δυνατοτήτων σας.

Shutterstock

Το λάθος που πολλοί από εμάς κάνουμε κατά τη διάρκεια του τρεξίματος είναι να αναπνέουμε από το στόμα κι αυτό για να (προλάβουμε να) τρέξουμε πιο γρήγορα και πιο έντονα. Την επόμενη φορά δοκιμάστε και εξασκηθείτε στο να αναπνέετε αποκλειστικά από τη μύτη. Η αναπνοή μέσω της μύτης σας βοηθά να αναπνεύσετε πιο βαθιά και αποτελεσματικά τόσο όταν κάνει ζέστη, όσο και σε πιο ψυχρές θερμοκρασίες.

Όταν παίρνετε μια βαθιά αναπνοή ενώ τρέχετε οι πνεύμονες σας εκτείνονται, το διάφραγμα πιέζεται προς τα κάτω και δημιουργείται χώρος στην κοιλιά. Με άλλα λόγια συμβαίνει μια σειρά ενεργειών που επιτρέπει στον οργανισμό σας να γεμίσει με οξυγόνο, πράγμα που, με τη σειρά του, αποτρέπει ενδεχόμενες ζαλάδες ή ναυτίες. Για να το πετύχετε φροντίστε να κάνετε καλές διατάσεις πριν ξεκινήσετε το τρέξιμο. Καλή προπόνηση!