Τι τροφές δεν ...χωνεύεις; Η διατροφολόγος συμβουλεύει...
Έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας πια η έκφραση «νιώθω δυσφορία στο στομάχι μου». Πρόκειται για δυσάρεστη αίσθηση η οποία μπορεί να σε βγάλει εκτός για πολλές ώρες και γενικότερα να αλλοιώσει την ποιότητα της ζωής σου.
Η δυσπεψία είναι ένα από τα πλέον συνηθισμένα προβλήματα πέψης που συναντάται κυρίως σε ενήλικους γυναίκες και άνδρες. Ένας στους τέσσερις μας υποφέρει από προβλήματα πέψης. Με τον όρο δυσπεψία, περιγράφεται μια ομάδα από συμπτώματα που έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τον πόνο ή τη δυσφορία στο στομάχι. Μπορεί να συνοδεύεται από αίσθημα πληρότητας μετά τα γεύματα, γρήγορο κορεσμό, ναυτία και επιγαστρική διάταση.
«Συχνά αναφέρεται ένα σύνολο συμπτωμάτων, όπως αίσθημα δυσφορίας μετά το φαγητό, φουσκώματα ή διάταση της κοιλίας, ξινίλες, ρεψίματα, κάποιες φορές διάρροια, πονοκέφαλος, ναυτία, άσχημη γεύση, εμετοί που μπορεί να συνοδεύονται ή όχι από πόνο», τονίζει η Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, Αντιπροέδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.
«Παρά το ότι τα δυσπεπτικά ενοχλήματα συνοδεύουν συχνά ελκοπάθεια, εν τούτοις υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που παραπονιέται για τα ίδια συμπτώματα χωρίς να έχουν έλκος. Γι' αυτούς λέμε ότι πάσχουν από δυσπεψία χωρίς έλκος».
Υπάρχουν κάποια τρόφιμα τα πρέπει να αποφεύγονται προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη πέψη;
Εσπεριδοειδή: Καλό είναι να αποφεύγονται από όσους υποφέρουν από σπαστική κολίτιδα, γαστρίτιδα, έλκος και γαστροισοφαγική παλινδρόμηση, μιας και λόγω της αυξημένης οξύτητας και των φυτικών ινών που περιέχουν μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακό άλγος, μετεωρισμό και καούρες ή ξινίλες.
Τσίχλες με γλυκαντικά: Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη γίνονται με σορβιτόλη, η οποία είναι πιθανό να προκαλέσει πόνους και διάρροια. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να πάθεις διάρροια αν τρώς 50 ή περισσότερα γραμμάρια σορβιτόλης την ημέρα. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη πολύ χαμηλότερα ποσά φαίνεται να προκαλούν προβλήματα.
Όσπρια, σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο): η σκληρή φλούδα τους είναι δύσκολο να διασπαστεί από τα ένζυμα του εντέρου, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στη διαδικασία της χώνεψης και να δημιουργούνται αέρια και πόνοι στη κοιλιά.
Συμβουλή: Δοκίμασε αυτήν την τεχνική για να απαλλαγείς από μερικά από τα ενοχλητικά φουσκώματα των οσπριών: Μούλιασε τα όσπρια σε νερό πριν από το μαγείρεμα, για 12 ώρες περίπου, προκειμένου να μαλακώσει η φλούδα τους και να γίνουν πιο εύπεπτα. Ένα όσπριο που δεν χρειάζεται απαραίτητα φούσκωμα είναι οι φακές. Επιπλέον, τα όσπρια για να γίνουν πιο εύπεπτα μπορείς να τα συνδυάσεις με ρύζι ή να τα κάνεις πουρέ, όπως τη φάβα. Όσον αφορά στα σταυρανθή λαχανικά προτίμησε να τα καταναλώνεις βραστά.
Πικάντικα – μπαχαρικά: Μερικοί άνθρωποι έχουν δυσπεψία ή αίσθημα καύσου μετά από πικάντικα φαγητά, ειδικά όταν είναι μαγειρεμένα με κόκκινη σάλτσα. Μελέτες δείχνουν ότι η καψαϊκίνη το καυτό συστατικό που υπάρχει στις πιπεριές τσίλι , μπορεί να ενοχοποιείται γι’ αυτό.
Γαλακτοκομικά προϊόντα: Τα γαλακτοκομικά μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, φούσκωμα, και αέρια σε μερικούς ανθρώπους. Αυτό όμως μπορεί να σημαίνει ότι έχουν «δυσανεξία στη λακτόζη». Δηλαδή ότι δεν έχουν ένα ένζυμο που διασπά το σάκχαρο του γάλακτος, την λακτάση και έτσι εμφανίζουν ενοχλήσεις από την κατανάλωση των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Μέντα: Η μέντα μπορεί να χαλαρώσει τους μυς στο πάνω μέρος του στομάχου, γεγονός που επιτρέπει την κίνηση των τροφίμων πίσω στον οισοφάγο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αίσθηση καούρας. Επίσης, άλλος ένοχος με τα ίδια συμπτώματα είναι η σοκολάτα.
O τρόπος μαγειρέματος μπορεί να δημιουργήσει θέματα σ αυτή τη περίπτωση;
Καλό είναι να αποφεύγονται τα τηγανιτά τρόφιμα και φαγητά γενικότερα. Είναι πλούσια σε λίπος και μπορεί να προκαλέσουν διάρροια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά αυξάνει έντονα την κινητικότητα του εντέρου. Οι γαστρεντερικές διαταραχές εντείνονται όταν τα τηγανιτά τρόφιμα έχουν λιπαρά κομμάτια (ξίγκι, πέτσα) και συνοδεύονται από πλούσιες σάλτσες με κρέμα γάλακτος και βούτυρο ή μαγιονέζα. Να επιλέγεις καλύτερα τα τρόφιμα μαγειρεμένα στο φούρνο ή στον ατμό και προτίμησε ελαφριές σάλτσες λαχανικών ή γιαουρτιού.
Συμβουλή: Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορείς να μειώσεις την παλινδρόμηση του φαγητού εάν,
α. χάσεις το επιπλέον βάρος σου
β. τρως μικρότερες μερίδες και
γ. δεν ξαπλώνεις αμέσως μετά το φαγητό.