Shutterstock

Γιατί οι άνθρωποι λένε ψέματα για το σεξ και ποιος κίνδυνος κρύβεται πίσω από αυτό;

Όταν ξεκινάει μία συζήτηση για τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων που έχουν αλλάξει ή για το πόσο συχνά κάνουν σεξ, τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες συνηθίζουν να λένε μικρά ψέματα. Ειδικότερα, ενώ οι άντρες τις περισσότερες φορές υπερβάλουν αναφέροντας πολύ πιο αυξημένα τα ποσοστά τους, οι γυναίκες συνήθως τα υποβαθμίζουν.

Και παρόλο που το ζήτημα δεν είναι και τόσο απλό και ξεκάθαρο, υπάρχουν κάποιοι λόγοι που μπορούν να αιτιολογήσουν την κατάσταση και κυρίως υπάρχει ένας κύριος λόγος γιατί έχει τόσο μεγάλη σημασία να κάνουμε έρευνα σχετικά με τη σεξουαλική υγεία.

Το ψέμα είναι μία σημαντική πτυχή της ανάλυσης της σεξουαλικής συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλές γυναίκες που δηλώνουν παρθένες ενώ στην πραγματικότητα είχαν έστω και μία σεξουαλική επαφή στη ζωή τους και αντίστοιχα υπάρχουν άντρες που δηλώνουν το αντίθετο ενώ δεν έχουν κάνει ποτέ σεξ.

Shutterstock

Γιατί όμως οι άνθρωποι δεν λένε την αλήθεια για το σεξ;

Η αλήθεια είναι πως ο περισσότερος κόσμος που αποκρύπτει ή «φουσκώνει» τα δεδομένα της σεξουαλικής του ζωής είναι πως θεωρεί τη συμπεριφορά του κοινωνικά απαράδεκτη. Και αυτό έχει λογική εξήγηση: τα στερεότυπα που έχουν επικρατήσει -λανθασμένα- επιτάσσουν τον άντρα να κερδίζει κύρος όταν έχει μεγάλο αριθμό κατακτήσεων στη «λίστα» του, ενώ αντίθετα τις γυναίκες να «ανεβαίνουν επίπεδο» όταν ο αριθμός των σεξουαλικών παρτενέρ που έχουν αλλάξει μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Παρά την αιτιολογημένη μεν αλλά λανθασμένη βάση τους ωστόσο, τα παραπάνω ψέματα μπορούν πράγματι να θεωρηθούν κατά κάποιον τρόπο «ακίνδυνα». Όσον αφορά στον τομέα της υγείας όμως, το να ψεύδεται κάποιος σχετικά με τη σεξουαλική του ζωή μπορεί να οδηγήσει τόσο στην εκδήλωση ασθενειών όσο και στη διαστρέβλωση των γενικών ιατρικών δεδομένων που είναι ύψιστης σημασίας για τις εν δυνάμει αποτελεσματικές παρεμβάσεις στην αναπαραγωγική υγεία και την πρόληψη του HIV και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ).

Δεδομένου λοιπόν πως πίσω από ένα μικρό κατά τ’ άλλα ψέμα του πρώτου παρτενέρ μπορεί να ελοχεύει ο μεγάλος κίνδυνος να κολλήσει τόσο το ίδιο το άτομο, όσο και οι επόμενοι παρτενέρ κάποιο σοβαρό νόσημα, το ζήτημα περνάει αυτόματα στο πλαίσιο της αξιοπιστίας και της υπεύθυνης σεξουαλικής επαφής. Και μέχρι να εξαλειφθεί πλήρως το πρόβλημα που προκύπτει από τα double standards, η προστασία κατά τη διάρκεια του σεξ αλλά και οι συχνές εξετάσεις είναι οι μοναδικοί τρόποι που θα σας προφυλάξουν από κάτι ανεπιθύμητο.

Φωτογραφίες: Shutterstock