Shutterstock

Ερευνα: Ο τρόπος για να ξεπεράσεις τον χωρισμό είναι πολύ πιο απλός απ' όσο νομίζεις

Η συμβουλή «να είσαι δυνατή» μπορεί κάποτε να ακουγόταν πολύ ενοχλητική στα παιδικά αυτιά μας όταν φοβόμασταν ή απλώς δεν θέλαμε να αντιμετωπίσουμε κάτι, όμως σύμφωνα με μία νέα έρευνα το να ξεγελάς τον εαυτό σου προσποιούμενη πως είσαι καλά -ενώ δεν είσαι- είναι τελικά ο καλύτερος τρόπος για να γιατρέψεις την πληγωμένη σου καρδιά.

Όσο αποτελεσματικά λοιπόν λειτουργεί ένα φάρμακο κατά του πόνου, άλλο τόσο αποτελεσματικά λειτουργεί και η προσποίηση πως είμαστε καλά σε μία δύσκολη στιγμή. Η έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της νευροεπιστήμης, μελέτησε τις περιπτώσεις 40 εθελοντών που είχαν όλοι βιώσει έναν «ανεπιθύμητο χωρισμό» στο διάστημα των τελευταίων 6 μηνών.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να έχουν μαζί τους μία φωτογραφία του πρώην συντρόφου τους και μία φωτογραφία ενός πολύ καλού τους φίλου του ίδιου φύλου, σε ένα εργαστήριο απεικόνισης του εγκεφάλου. Χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), οι εθελοντές έπρεπε να κοιτάξουν τις φωτογραφίες των πρώην τους και να ανακαλέσουν στη μνήμη τους τον χωρισμό τους. Μετά από αυτό έπρεπε να κοιτάξουν τις φωτογραφίες των φίλων τους ενώ παράλληλα αισθάνονταν σωματικό πόνο, προερχόμενο από ένα καυτό αντικείμενο που ακουμπούσαν στον πήχυ τους.

Shutterstock

Καθώς τα ερεθίσματα επαναλαμβάνονταν διαδοχικά, οι συμμετέχοντες αξιολογούσαν το πώς αισθάνονταν σε μία κλίμακα, ενώ ο τομογράφος παρακολουθούσε την εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα σημεία που φωτίστηκαν κατά τη διάρκεια της πρόκλησης του φυσικού και του συναισθηματικού πόνου ήταν πράγματι παρόμοια χωρίς όμως να είναι ταυτόσημα, υποδηλώνοντας πως ο συναισθηματικός πόνος είναι τελικά «νευροχημικά πραγματικός».

Στη συνέχεια, δόθηκε στους συμμετέχοντες ένα ρινικό σπρέι λέγοντας στους μισούς πως είναι ένα «ισχυρό αναλγητικό που λειτουργεί αποτελεσματικά στην εξάλειψη του συναισθηματικού πόνου» και στους άλλους μισούς πως είναι ένα απλό αλατούχο διάλυμα.

Αφού επέστρεψαν στο εργαστήριο και ύστερα από τη χρήση του σπρέι, εφαρμόστηκε και πάλι το πείραμα με το καυτό αντικείμενο και τα αποτελέσματα προκάλεσαν έκπληξη: η ομάδα που γνώριζε πως είχε χρησιμοποιήσει ένα «ισχυρό αναλγητικό» ανέφερε πως ένιωθε λιγότερο πόνο συγκριτικά με την τελευταία φορά τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά ενώ τα μέλη της αντέδρασαν εντελώς διαφορετικά στη θέαση της φωτογραφίας του πρώην τους.

«Ο χωρισμός είναι μία από τις αρνητικότερες συναισθηματικά εμπειρίες που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος και μπορεί να γίνει η αιτία για την πρόκληση πολλών ψυχολογικών προβλημάτων. Στη μελέτη μας, αποδείχθηκε πως ένα placebo μπορεί να έχει πράγματι πολύ ισχυρή επίδραση στη μείωση της έντασης του συναισθηματικού πόνου,» δήλωσε η συγγραφέας και ερευνητική συνεργάτης Λιόνι Κόμπαν, η οποία ελπίζει πως η μελέτη όχι μόνο θα βοηθήσει τους ανθρώπους να καταλάβουν καλύτερα πώς λειτουργεί ο συναισθηματικός πόνος στον εγκέφαλο, αλλά θα προτείνει και τρόπους για να χρησιμοποιήσουν τη «δύναμη της προσδοκίας» προς όφελός τους.

«Αυτό που γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο με τον καιρό είναι πως οι προσδοκίες που έχουμε στη ζωή μας έχουν μεγάλη επίδραση στην αντιμετώπιση και στην αντίληψη των βιωμάτων που μας προκαλούν πόνο. Κάνοντας αυτό που που πιστεύουμε πως θα μας βοηθήσει να αισθανθούμε καλύτερα, θα πετύχουμε ακριβώς αυτό που επιθυμούμε,» είπε ολοκληρώνοντας η συγγραφέας.

Φωτογραφίες: Shutterstock